Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kikkerlandje

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 23 augustus 2018
76 sec


Nederland gaat gebukt onder een historische droogte. Nooit eerder was het in ons kikkerlandje zo intens droog en werden dergelijk hoge beregeningstekorten gemeten. Ik schrijf dit stukje begin augustus en als u dit stukje leest zal het toch wel een paar dagen stevig geregend hebben. Het probleem is daarmee natuurlijk niet opgelost.


Niet alleen zal de Nederlandse natuur nog een aantal jaren de gevolgen merken van de savanne-condities die je nu kunt aantreffen bij ongeveer alle boomkwekers in Nederland. Ik hoor van boomkwekers die water met een schip moeten aanvoeren om de ergste dorst van hun opstand te lessen, omdat het eigen water zo zout is geworden door het optrekkende water, dat daar zeker niet mee beregend kan worden.


Als het volgende maand ouderwets dag-in-dag-uit regent, zijn we snel de ellende vergeten en is het business as usual

Andere kwekers hoeven dergelijke uitzonderlijk exercities niet uit te voeren, maar daar gaan de kosten ook met veel duizenden euro's omhoog. Door het oppompen van oppervlakte- dan wel grondwater. In dit verband zit overigens nog wel een rol voor onze brancheorganisaties. Als alle regels van overheden en waterschappen helemaal volgens de letter zouden worden nageleefd en op iedere overtreding zou worden gehandhaafd, zou een groot deel van de Nederlandse kwekers een dikke bon achter zijn voordeur kunnen verwachten.

Dit weer laat duidelijk zien dat de regelgeving is doorgeslagen. Alleen doordat waterschappen geen capaciteit hebben om te handhaven, komen we er genadig van af. De agrarische sector in het algemeen moet op dit gebied veel meer een vuist maken en strijden voor het grote economische belang van duizenden ondernemers en de gezinnen. Bij veel opstanden - en dan vooral van laanbomen - zal volgend jaar pas duidelijk zijn wat de schade is en of die opstand nog kan uitgroeien tot een kwalitatief hoogstaand product.

Belangrijker is wat we als sector hiervan kunnen leren. Daar ben ik niet optimistisch over. Vorig jaar hebben wij verschillende keren artikelen geschreven een aandacht gezocht voor boomkwekers die gebukt gingen onder piekbuien en verzopen opstanden. Al met al hebben we daar niet veel van geleerd. De praktijk leert dat we van de huidige droogte ook niet veel zullen leren. Als het volgende maand weer ouderwets dag-in-dag-uit regent, zijn we weer snel de ellende vergeten en is het weer business as usual.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER