Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Noviteiten Plantarium

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 22 augustus 2018
318 sec


Plantarium vindt plaats van 22 t/m 24 augustus. Wat zijn de noviteiten van dit jaar?




 Winnende noviteit van dit jaar: Buddleja davidii 'SMNBDBT' (Rocketstar Indigo)
Winnende noviteit van dit jaar: Buddleja davidii 'SMNBDBT' (Rocketstar Indigo)

Astilbe 'Heavy Metal'
Astilbe 'Heavy Metal' heeft een zeer heldere rode bloemkleur; dit in tegenstelling tot rassen als 'Fanal', 'Red Sentinel' en 'Glut'. Opvallend zijn de enorme dikke volle pluimen en de grote bloemblaadjes. De plant wordt zo’n 65-75 cm hoog en is zeer geschikt voor pot, tuin en als snijplant. ‘Heavy Metal’ is gewonnen door H.G.J. Verduin uit Heemskerk. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Compass Plants BV uit Hillegom heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.

Buddleja davidii 'SMNBDBT' (Rocketstar Indigo)
Proven Winners Buddleja davidii 'SMNBDBT' (Rocketstar Indigo) heeft grote indigoblauwe bloemen. De planten uit de Rocketstar-serie hebben een compleet nieuwe uitstraling voor een vlinderstruik. Deze winterharde vlinderstruik combineert een zeer compacte en laagblijvende groeiwijze met uitzonderlijk grote bloemen. De bloemen bedekken de plant non-stop van vroege zomer tot herfst. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Valkplant is de inzender van deze plant en brengt hem tevens in de handel.

Buddleja 'Podcept1' (High Five Purple)
Buddleja 'Podcept1' (High Five Purple) is een prachtige vlinderstruik met stevige, gevulde bloempluimen met een fraaie paarse kleur. Deze selectie heeft een compacte groei. Vlinderstruiken staan graag op een zonnige plek op goed waterdoorlatende grond. High Five Purple bloeit op de takken die datzelfde jaar gegroeid zijn. Snoei in maart of april tot 30 cm boven de grond zorgt ervoor dat de plant niet veel hoger dan 80 cm wordt. In de tuin geplant is hij winterhard tot -20 ⁰C. High Five Purple is gewonnen door Peter Podaras uit Tipp City OH (VS); kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel heeft de plant ingezonden en brengt hem tevens in de handel.


Calluna vulgaris 'Rote Janina
Calluna vulgaris 'Rote Janina' (Gardengirls)
Calluna vulgaris 'Rote Janina' (Gardengirls) heeft een hangende groeiwijze met purperrode knoppen en een veel sterkere groei dan 'Claire'. De plant is gewonnen door Gerhard Martens uit Uedem (Duitsland). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Heidezüchtung Kramer uit Edewecht (Duitsland) brengt 'Rote Janina' in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

Clematis 'Evipo111' (Tranquilité Boulevard Up Climbers / Raymond Evison)
Clematis 'Evipo111' (Tranquilité Boulevard Up Climbers / Raymond Evison) is een aantrekkelijke rijkbloeiende clematis, die vanwege zijn compacte groei zeer geschikt is voor de kleine tuin. De bloemen hebben lichtblauwe kelkbladeren met een lichte, tot wit vervagende nerf, die mooi contrasteert met de roodbruine meeldraden. De plant is rijkbloeiend over een lange periode, van de late lente tot de vroege herfst. Vanwege de lichte kleur kan de plant ook geplant worden tegen een achtergrond met donker blad of bij vrijstaande struiken of rozen in de tuin. De plant wordt zo’n 120 cm hoog en vereist stevige snoei. Deze Clematis is gewonnen door The Guernsey Clematis Nursery Ltd uit Vale (Guernsey). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Hoogeveen Plants uit Hazerswoude heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.

Corokia buddlejoides 'Coco'
Corokia buddlejoides 'Coco' is een groenblijvende, decoratieve struik die ongeveer 100 cm hoog wordt. Indien nodig kan de plant direct na de winter gesnoeid worden. Deze Corokia houdt van een lichte plek en van goed waterdoorlatende grond. Bij meer dan 5 graden vorst is bescherming met vliesdoek aan te bevelen. Planten in pot kunnen eventueel eenvoudig op een beschutte of vorstvrije plaats gezet worden. ‘Coco’ is gewonnen door Graham Hutchins (Deceased), County Park Nursery Ltd uit Hornchurch, Essex (Verenigd Koninkrijk). Van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel heeft de plant ingezonden en brengt hem tevens in de handel.

Dianthus 'Hilkaylee' (Kaylee)
Dianthus 'Hilkaylee' (Kaylee) heeft vrolijke bloemetjes die een verleidelijke geur verspreiden: zoet en vooral heel bloemig. Van de geurende bloemetjes van Kaylee kun je bijzonder lang genieten. De plant bloeit onophoudelijk vanaf het voorjaar tot en met het najaar. En een zonnige plek is aan te bevelen; in de zon geuren de bloemetjes nog meer dan in de schaduw! Het is een sterke plant voor zowel binnen als buiten. Deze kwekersrechtelijk beschermde plant is gewonnen door HilverdaKooij BV uit De Kwakel, die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring. F.N. Kempen uit Mijdrecht brengt Kaylee in de handel.

Geranium wallichianum 'Bokramasum' (Magical All Summer Blue) Geranium wallichianum 'Bokramasum' (Magical All Summer Blue) is een prachtige blauwe doorbloeiende Geranium. Deze Geranium stoelt makkelijk uit en wordt circa 30-40 cm hoog. De bloeitijd is van juni tot november. De plant is gewonnen door Kees Jan Kraan van Boot en Dart uit Boskoop. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Gebr. Alkemade uit Lisse brengt Magical All Summer Blue in de handel. Kolster BV uit Boskoop is de inzender.


Heuchera villosa 'High Hopes'
Heuchera villosa 'High Hopes'
Heuchera villosa 'High Hopes' heeft zeer grote bladeren, met een mooie rode kleur in het midden die uitloopt naar een geel-groene kleur aan de rand. Deze Heuchera staat van mei tot september in bloei en is een prachtige aanvulling in de border en patio. ‘High Hopes’ is gewonnen door Pépinières Delabroye uit Hantay (Frankrijk). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Inzender is CNB uit Lisse, die de plant tevens in de handel brengt.


Hydrangea macrophylla 'Hokomareda' (Magical Red Amethyst)
Hydrangea macrophylla 'Hokomareda' (Magical Red Amethyst) Hydrangea macrophylla 'Hokomareda' (Magical Red Amethyst) is een prachtige nieuwe Hydrangea macrophylla uit de succesvolle Magical-serie. Red Amethyst is een mutant van Amethyst. Deze variëteit onderscheidt zich door rood met groene bloemen, zeer sterke rechtopstaande takken en mooi hard blad. De plant is gewonnen door Kolster BV uit Boskoop, die de plant ook heeft ingezonden. De Jong Plant BV uit Boskoop brengt Magical Red Amethyst in de handel. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Loropetalum chinense 'Iwai' (Ruby Snow)
Loropetalum chinense 'Iwai' (Ruby Snow) heeft een uniek contrast van blad en bloem. Het blad is donkerpaars en de witte bloemen steken daar in het vroege voorjaar mooi bij af. In de zomer is er een nabloei, dus kun je opnieuw van deze kleurencombinatie genieten. Ruby Snow heeft een kruipende habitus en wordt ca. 70 cm hoog en 40 cm breed. Ruby Snow kan in de volle zon in een goed doorlatende grond staan, verdraagt zowel hitte als droogte zeer goed en is winterhard tot -10 ⁰C. De plant is semi-bladhoudend en hoeft niet gesnoeid te worden. Toepassing: als solitair of in een gemengde container op balkon of terras of in de border. Ruby Snow is gewonnen door Yuji Suzuki uit Kawaguchi-Shi, Saitama (Japan). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Inzender is Van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel, die de plant tevens in de handel brengt.


Pinus nigra 'Aron'
Pinus nigra 'Aron' (Summer Breeze)
Pinus nigra 'Aron' (Summer Breeze) heeft een compacte eivormige groeiwijze, die makkelijk bost. De naalden zijn donkergroen en blijven mooi op kleur. Summer Breeze stelt weinig tot geen eisen aan de grond en de standplaats. Deze bonsai-achtige plant groeit zo mooi, rustig en compact dat er niets aan te snoeien valt. In de lente loopt de plant met mooie, frisgroene scheutjes uit. Gabor Nemeth uit Hongarije heeft de plant gewonnen. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Inzender is Van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel, die de plant tevens in de handel brengt.

Rubus 'Hakomade' (Magical Delicio) Rubus 'Hakomade' (Magical Delicio) is een zeer compacte dwergbraam die bloeit en vrucht geeft op eenjarig hout, waardoor volledige terugsnoei mogelijk is. De plant geeft gedurende een langere periode heerlijke grote vruchten en is geschikt voor in de tuin of in een grote pot op het terras. Magical Delicio is gewonnen door Hargreaves uit Lincs (Engeland). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Van Son en Koot BV uit Kaatsheuvel brengt de plant in de handel. Kolster BV uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring.


Rudbeckia hirt'a 'Happy SmileyZ
Rudbeckia hirta '2015-25' (Giggling SmileyZ), Rudbeckia hirta '2015-55' (Happy SmileyZ) en Rudbeckia hirta 'Laughing SmileyZ'
AB Cultivars BV uit Zuidwolde zendt drie cultivars uit de Rudbeckia SmileyZ-serie in voor de noviteitenkeuring. Deze Rudbeckia zijn snel groeiend, kort (50-65 cm), rijkbloeiend en zeer geschikt voor tuinbeplanting. De bloemen blijven zeer lang mooi. De planten zijn visueel aantrekkelijk en potvullend. Door de manier van telen zijn ze het hele jaar door beschikbaar. De planten zijn kwekersrechtelijk beschermd en zijn gewonnen door Henk Holtmaat uit Zuidwolde. Rudbeckia hirta '2015-25' (Giggling SmileyZ) heeft een halfgevulde gele bloem met een bruin hart. Rudbeckia hirta '2015-55' (Happy SmileyZ) heeft mooie opstaande bloembladen die oranje-rood van kleur zijn. Rudbeckia hirta 'Laughing SmileyZ' heeft mooie grote bloemen die geel-rood van kleur zijn.

Trachelospermum jasminoides 'Trared' (WINTER RUBY)
Trachelospermum jasminoides 'Trared' (WINTER RUBY) heeft een mooie wintertooi met zijn koraalrode stengels en bladeren. WINTER RUBY heeft een aantal andere voordelen ten opzichte van typische jasmijn. Het blad is helderder, beter bestand tegen vorst en droogt niet uit in de winter. De royale witte bloemen zijn net zo overvloedig en reukloos. De groei is compact met een mooie natuurlijke vertakking en overvloedige bloei. Hierdoor is WINTER RUBY een ideale variëteit voor het kweken in potten met steunen van 40 cm tot 1,5 m. Deze kwekersrechtelijk beschermde plant is gewonnen door Pépinières Travers uit Saint-Cyr-en-Val (Frankrijk). Inzender is SAPHO uit La Ménitré (Frankrijk), die de plant tevens in de handel brengt.


Meer informatie
Deze tekst is op basis van de door de inzenders verstrekte gegevens geschreven. Plantarium is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of onvolledigheden die in deze beschrijvingen staan. Foto's van de nieuwigheden kunt u downloaden van de website van Plantarium. U heeft hiervoor een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze kunt u opvragen bij Sandra van Tol via sandra@bizzcommunications.nl.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER