Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Xylella fastidiosa: de stand van zaken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen, maandag 1 februari 2016
410 sec


Hebben zich voor de markt belangrijke ontwikkelingen voorgedaan?

In nummer 6-2015 besteedde Boom in Business uitgebreid aandacht aan Xylella fastidiosa (Xf). Onder de kop 'Xylella fastidiosa aan de wandel' werd verslag gedaan over de opmars van de bacterie in Europa. Waar iedereen bang voor was, gebeurde: al snel maakte de bacterie de oversteek naar het vasteland. Hoe staat het er nu voor? Boom in Business brengt de stand van zaken in kaart.


De gevreesde bacterie Xylella fastidiosa is al geruime tijd bezig aan een opmars in Europa. Tot halverwege vorig jaar leek de besmetting in Europa zich te beperken tot Corsica en de zuidelijke regio's van Italië. Maar in oktober vorig jaar, precies rond de periode waarin het eerdere artikel van Boom in Business verscheen, werd de bacterie ook op het vasteland in Frankrijk aangetroffen. Rond Nice, om precies te zijn.

Frankrijk voerde grootschalige maatregelen in om Xylella uit te bannen; planten werden vernietigd en rond de besmettingshaard werd een ruime quarantainebufferzone ingesteld. Maatregelen en scherp toezicht op import van planten zijn van belang, omdat de bacterie kan meereizen met plantmateriaal. Toch geeft dit geen garantie op uitbanning; Xylella fastidiosa wordt over kleinere afstanden namelijk ook overgedragen door insecten. Van dwergcicaden (Cicadellidae) en schuimcicaden (Cercopidae) is bekend dat ze de bacterie verspreiden, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn alle zuigende insecten die zich voeden aan het xyleem van bomen potentiële verspreiders.

Xylella heeft een uitwerking op de sapstroom van de gastheer. Hoe dit zich uit, is volgens EPPO (European Mediterranean Plant Protection Organization) afhankelijk van de soort drager. Maar over het algemeen zal besmetting van het xyleem, dat verantwoordelijk is voor de vochthuishouding van de plant, ervoor zorgen dat de plant uitdroogt en afsterft. Dit is onder meer te herkennen aan de bladeren, die door de verstoorde vochtregulering vaak bruin kleuren.

Maatregelen bij uitbraak
Zijn planten eenmaal besmet, dan heeft dat verstrekkende gevolgen; de bacterie kan vooralsnog alleen bestreden worden door besmette planten te vernietigen. In andere landen heeft dit al grote gevolgen. HP/De Tijd meldde in oktober grootschalige kap van olijfbomen in Italië, waarbij bomen vaak tegen de vlakte zouden gaan zonder getest te worden op het dragen van de ziekte. Boeren zouden hier massaal verrast worden door kap-acties, geregeld door de overheid.


‘De focus in de strijd tegen de bacterie ligt op preventie’

Hoewel de bacterie vooral goed gedijt in warmere regionen, valt niet uit te sluiten dat hij ook in Nederland zal toeslaan. Een uitbraak van Xylella in Nederland kan volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) grote economische gevolgen hebben voor Nederlandse plantentelers en -handelaren. Vindt er een uitbraak plaats, dan moeten waardplanten binnen 100 meter van de besmetting worden vernietigd. Om de besmette zone wordt vervolgens een bufferzone ingesteld van tien kilometer. Daarna mag er gedurende vijf jaar geen verkeer van waardplanten plaatsvinden binnen en vanuit deze bufferzone.

Volgens Jelle Hiemstra, onderzoeker van afdeling Praktijkonderzoek Plant en Omgeving bij Wageningen UR, is bestrijding van Xylella met chemische middelen vrijwel onmogelijk en zijn er ook geen biologische middelen beschikbaar voor bestrijding. In beide gevallen bemoeilijkt het feit dat de bacterie in de plant huist de mogelijkheden. Hij verwacht dan ook niet dat de oplossing zich zal aandienen in de vorm van biologische bestrijding. Wat betreft onderzoek moet de aandacht volgens Hiemstra enerzijds uitgaan naar de zoektocht naar resistente soorten, iets waar bij Wageningen UR onderzoek naar wordt gedaan, en anderzijds naar het bestrijden van vectoren en het voorkomen van verspreiding met zieke planten. 'De focus in de strijd tegen de bacterie ligt echt op preventie, zoals het zorgvuldig omgaan met geïmporteerd plantmateriaal. Dat partijen als Naktuinbouw en de NVWA daar veelvuldig op wijzen, is absoluut terecht.'

Gastheren
In Italië trof de besmetting vooral olijfbomen. EPPO weet te melden dat het bij vrijwel alle infecties in Frankrijk ging om besmetting van de vleugeltjesbloem (Polygala myrtifolia). Bekend is dat Xylella, die bij besmetting van olijfbomen ook wel het 'olijvenvirus' wordt genoemd, verschillende varianten kent, die ook soorten als perzik, druif, citrus en amandel kunnen aantasten. Op Corsica betrof het een andere variant van de bacterie dan in Italië. Volgens Tjitte Mastenbroek, persvoorlichter bij NVWA, is de Xylella die in Zuid-Frankrijk werd aangetroffen van dezelfde variant als die in Corsica: X. fastidiosa subsp. multiplex.

Tekst loopt door onder de afbeelding


Jelle Hiemstra
Volgens EPPO zijn vooral druiven en citrusbomen belangrijke potentiële dragers. Als derde wordt de perzik genoemd. De organisatie noemt daarnaast nog verschillende soorten die besmet kunnen worden, waaronder enkele boomsoorten en planten als wilde grassen en lelies. De volledige lijst, te vinden op de site van de Europese Commissie, is lang. Afhankelijk van de drager kan de ziekte de veroorzaker zijn van onder meer phony disease (bij perzik), leaf scorch (loofbomen) en Pierce's disease (bij druiven). In veel gevallen dragen planten de bacterie echter ook bij zich zonder daar zelf onder te lijden.

Plantenpaspoort
Tot dusver de theorie. De hamvraag is natuurlijk of er sinds eind vorig jaar substantiële, voor de kweker belangrijke veranderingen hebben plaatsgevonden. Ten tijde van Boom in Business 6 waren alle ondervraagde partijen zich bewust van de gevaren van Xylella. Destijds werd vooral ingezet op bewustzijn en engagement van alle betrokken partijen. Henk Westerhof, voorzitter van Anthos, Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten, zag de opmars van de bacterie destijds met lede ogen tegemoet, maar gaf ook te kennen het te vroeg te vinden om de noodklok te luiden.


Sinds die tijd heeft het 'Xylella-dossier' er een paar hoofdstukken bij gekregen. De bacterie maakte de oversteek naar het vasteland van Europa en amper drie maanden na het verschijnen van het vorige artikel besloot de Europese Commissie de bestrijdingsmaatregelen tegen Xylella aan te scherpen. Sinds december geldt een verplicht plantenpaspoort voor alle waardplanten die in de EU besmet zijn bevonden, en de NVWA en Naktuinbouw hebben aangegeven vanaf 31 maart te gaan controleren op de naleving hiervan. De NVWA laat weten dat de verplichting geldt voor alle verkeer tussen professionele bedrijven en organisaties in de EU en in Nederland.

Westerhof laat weten bij zijn eerdere standpunt te blijven. Ondanks het feit dat de bacterie het vasteland heeft bereikt, is er volgens hem in principe niet veel veranderd. 'De afgelopen periode laat een vrij rustig beeld zien. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je uitermate oplettend moet zijn. Maar je moet ook geen angst creëren.' Volgens de Anthos-voorman is het van belang om ook naar andere landen te kijken, om te leren hoe Nederland dergelijke uitbraken voor kan zijn. Daarnaast blijft de vraag actueel hoe te handelen bij een eventuele uitbraak.

Inspectiezone
De grote partijen blijven dan ook bezig met de aanpassing en optimalisering van Nederlandse maatregelen. Anthos besprak eerder al met de NVWA de mogelijkheid om een quarantainezone in te stellen om geïmporteerd plantmateriaal te inspecteren op de aanwezigheid van Xylella. Dit blijkt mogelijk, al gaf Westerhof eerder al te kennen dat preventieve quarantaine niet wenselijk is. Anthos sprak onlangs met NVWA en LTO over de mogelijkheden om de maatregelen bij een eventuele vaststelling van Xylella in Nederland te nuanceren, zodat verdere verspreiding van de bacterie beperkt wordt en de bacterie uitgeroeid wordt, maar bedrijven er tegelijkertijd zo min mogelijk onder te lijden hebben. 'Ondanks preventieve maatregelen kun je als bedrijf toch onder de algemeen geldende maatregelen vallen. Voor bedrijven kunnen rigoureuze maatregelen grote gevolgen hebben', aldus Westerhof. Een afvlakking van de maatregelen zou volgens hem voor enige verlichting kunnen zorgen. Maar voordat het zover is, moet ook gekeken worden of dergelijke maatregelen binnen de wetgeving vanuit Brussel passen. Volgens Westerhof wordt op dit moment gekeken naar de mogelijkheden.

Tekst loopt door onder de afbeelding


Henk Westerhof
De Anthos-voorman heeft overigens niet het idee dat de angst voor Xylella echt is toegenomen, nu de bacterie op het vasteland van Frankrijk is aangetroffen. 'Je merkt dat de haren omhoog gaan staan zodra het woord valt. Het speelt, en mensen maken zich wel degelijk grote zorgen. Tegelijkertijd heb ik niet het idee dat de angst in de afgelopen maanden is toegenomen.' Volgens Westerhof is het Xylella-dossier moeilijk te regisseren, omdat de een uitbraak van Xylella niet volledig valt te beheersen. 'Je kunt het nog zo goed organiseren, er hoeft maar één klein ding te gebeuren en de vlam slaat in de pan.' Eerder wees hij er al op dat het bijvoorbeeld voor tuincentra moeilijk is om van elk product alle risico's te kennen en dat het daarom belangrijk was bewustzijn te creëren in de volledige sector.

Consument
En die volledige sector omvat in principe ook de consument. Ook hij wordt steeds meer bij het onderwerp betrokken. Eind januari riep LTO tuincentra en consumenten op tot extra waakzaamheid. 'Neem niet zomaar planten mee uit de Zuid-Europese regio's waar de ziekte heerst', viel te lezen in een officieel persbericht van de organisatie. Volgens Johan Boonen, woordvoerder bij LTO Nederland, wordt hier in het reguliere overleg tussen sector en tuincentra al aandacht aan besteed. 'Daarbij wordt bijvoorbeeld gewezen op extra voorzichtigheid met import uit Zuid-Europa.'

Tekst loopt door onder de afbeelding


Anneke van Dijk (foto: Ruud Ploeg)
Collega Anneke van Dijk, beleidsadviseur op fytosanitair terrein bij LTO Nederland, licht toe dat het onderwerp regelmatig besproken wordt tijdens bijeenkomsten van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten. Als het gaat om producten voor de consument, wordt de aandacht volgens Van Dijk vooral gericht op brancheorganisatie Tuinbranche Nederland en inkopers. Voor LTO-bijeenkomsten afgelopen zomer werden ook inkopers van tuincentra uitgenodigd; een aantal van hen gaf gehoor aan de oproep. 'Het gaat erom zo veel mogelijk mensen bewust te maken van de situatie', vertelt Van Dijk. 'Daarbij wordt de aandacht vooral gericht op partijen die een schakel vormen tussen producent en consument, zoals tuincentra, bloemenveilingen en inkopers.' Volgens Van Dijk kunnen tuincentra er zelf ook mede voor zorgen dat consumenten geen planten uit bepaalde regio's in handen krijgen door rekening te houden met hun aanbod, en niet te kiezen voor soorten die risico's met zich meebrengen. Vooralsnog wordt er niet actief ingezet op bewustwording bij de consument, al verwacht Van Dijk dat daar in de loop van het jaar wel op zal worden ingespeeld door de NVWA, in samenwerking met andere partijen.

Maatregelen bedrijf en consument
In januari 2016 riep de NVWA bedrijven op zelf maatregelen te nemen om een uitbraak te voorkomen. Bedrijven moeten alleen handeldrijven met betrouwbare partners en gerenommeerde bedrijven en zorgen voor een goede bestrijding van zuigende insecten. Mochten zij toch vermoeden dat een plant ziek is geworden, dan wordt hen verzocht dit te melden bij de autoriteit. Voor bedrijven die preventieve maatregelen willen nemen, is er bij Naktuinbouw een Xylella-toets voorhanden. Naast het nemen van voorzorgsmaatregelen lijkt er voor ondernemers in de tuinbouwsector vooralsnog niets anders op te zitten dan extra waakzaam te zijn en goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond het onderwerp.

Ondernemers die meer willen weten over de Xylella-bacterie, kunnen onder meer terecht op de site van EPPO. Hier is een overzichtelijke datasheet te vinden, waarin ook staat beschreven hoe je besmetting kunt herkennen. Ook op de site van Wageningen Universiteit, EFSA en NVWA is de nodige informatie te vinden. De lijst met waardplanten waarvoor een paspoort verplicht is, is aan verandering onderhevig; een actuele versie is te vinden op de site van NVWA. Volgens NVWA-woordvoerder Mastenbroek is het nog onderwerp van verder onderzoek welke planten door welke Xylella fastidiosa-subspecies aangetast kunnen worden. Op basis van de huidige vondsten in de EU heeft de EU de lijst opgesteld waarvoor de plantenpaspoortplicht geldt. Op de lijst wordt onderscheid gemaakt tussen waardplanten per subspecies.

Hooggerechtshof Italië
Ter afsluiting nog een interessante ontwikkeling. Westerhof wijst erop dat het verhaal de ronde doet dat het hooggerechtshof van Italië zou hebben besloten dat zeer oude olijfbomen, ondanks fytosanitaire maatregelen, níet gekapt hoeven te worden. Dat is op zijn zachtst gezegd bijzonder, omdat Italië daarmee maatregelen zou nemen die haaks staan op sancties volgens de Europese regelgeving. Als een bedrijf in Nederland een partij waardplanten inkoopt met de bacterie erin, dan heb je volgens Westerhof 'de poppen aan het dansen'. Een ontwikkeling waarbij maatregelen op grote schaal aan de laars worden gelapt, is er dus een om in de gaten te houden. En kan een precedent werking in de hand werken. Anthos en LTO voeren overleg met de overheid en de NVWA over de mogelijke gevolgen van deze uitspraak.


Bronnen
Voor deze tekst is onder meer gebruikgemaakt van informatie van de Wageningen UR, de NVWA en EPPO. Deze laatste betreft in het bijzonder de 'Data Sheets on 'Quarantine Pests. Xylella fastidiosa', te vinden via de site van EPPO.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER