Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Veel moeilijk vervulbare vacatures in groene sector

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, dinsdag 26 juni 2018
55 sec


De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures stijgt al sinds 2013. Dat geldt ook voor de groene sector. Tractorchauffeurs, hoveniers, boomverzorgers en medewerkers in boomkwekerijen zijn hard nodig.

Het UWV heeft in kaart gebracht in welke sectoren de arbeidskrapte hoog is door cijfermateriaal over vacatures en geregistreerde werkzoekenden naast elkaar te leggen. Ook is in het voorjaar een enquête uitgezet onder werkgevers. Het eerste half jaar van 2018 ervaart circa 30% van de ondernemers in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche een personeelstekort.

Technisch opgeleid personeel
In het rapport van het UWV wordt de groene sector opgedeeld in drie categorieën: tractorchauffeurs/loonwerkers/landbouwmachinisten, hoveniers/boomverzorgers en vakbekwaam medewerkers boomkwekerij. Voor agrarisch loonbedrijven is het steeds lastiger om aan technisch goed opgeleid personeel te komen dat gecertificeerd is om met uiteenlopende machines te werken. Dat komt door het tekort aan technische vakmensen op mbo-niveau. Er is veel personeel nodig voor de inhaalslag in infrastructurele projecten en voor maatregelen om groen in te zetten tegen effecten van klimaatverandering.

Gunstige economie
Aan hoveniers en boomverzorgers is een tekort door de gunstige economie. De oplevering van nieuwbouwwoningen zorgt voor extra opdrachten voor hoveniers. Daardoor is er extra vraag naar vakbekwame hoveniers op mbo-niveau 3 en 4. Ook boomkwekerijen komen moeilijk aan personeel: ondernemers geven aan dat het tekort aan personeel de ontwikkeling van hun bedrijf belemmert. Vorig jaar was het tekort in de groene sector veel minder groot. Er was alleen een tekort aan hoveniers, vooral in het voorjaar.

24 oplossingen
Het UWV komt met 24 praktische oplossingen voor moeilijk vervulbare vacatures om werkgevers een handje te helpen. Zo noemt het UWV het aanpakken van administratieve werklast en scholing als oplossingen.

Bron: UWV



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER