Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
'Ik betaal liever een euro meer voor goede spillen'
Boom in Business presenteert een nieuwe terugkerende rubriek, waarin we een ondernemer vragen stellen over zijn bedrijf, afzet en vooral ook zijn toekomstplannen. Deze week Bart van Gerwen, eigenaar van Boomkwekerij Bart van Gerwen.
01-08-2015 8 sec
Gezocht: participatiekweker (m/v)
Op steeds meer plekken in het land schakelt de overheid burgers in bij het groenbeheer. Burgerparticipatie, heet dat dan. De redactie van dit blad verzon er een mooi woord bij: de participatiekweker. Een woord dat tot vóór dit artikel nog niet eens bestond. Het is namelijk tijd om te gaan participatiekweken, constateren een aantal deskundigen in dit artikel.
01-08-2015 12 sec
Vormen gaatjespotten de ideale combinatie tussen volle grond en container?
Boomkwekerij Ubbo Kruse in Bad Zwischenahn is sinds enkele jaren helemaal overtuigd van de voordelen van gaatjespotten. Dit zijn normale zwarte plastic potten waarin om de vier centimeter gaatjes geboord zijn met een diameter van twee millimeter. De planten gaan na oppotten met pot en al de grond in. De Duitse kweker is helemaal overtuigd van de voordelen van dit systeem en heeft inmiddels al bijna vijf hectare op deze manier in cultuur.
01-08-2015 16 sec
Bomen gaan in vlammen op
Op de valreep vernietigt boomkweker Huverba uit Opheusden, op een perceel in Dodewaard vrijdag zo'n 600 kuub 'afgeschreven' bomen en snoeihout; in totaal 250 soorten. Het is wellicht de grootste hoeveelheid bomen die dit jaar bij een Nederlandse kweker in vlammen opgaat.
01-08-2015 9 sec
De boom die niet aanwezig is (maar er wel staat)
Het is een boom met twee gezichten. Die prachtige dikke, kale takken in de winter, en in de zomer die enorme lappen van bladeren die het zonlicht zo prachtig gefilterd op stadsgevels kunnen laten vallen. Tuin- en landschapsontwerper Frans van der Steen treedt op als ambassadeur van de Gymnocladus dioica, oftewel de doodsbeenderenboom.
01-08-2015 12 sec
'Eigenlijk klopt alles aan deze boom'
Een nicheboom, maar wel een boom van de toekomst. Vraag dendroloog en vakspecialist bomen Jaap Smit naar de Tetradium daniellii (bijenboom) en hij wordt vanzelf enthousiast. Smit breekt in deze nieuwe rubriek (zie kader) een lans voor zijn lievelingsboom. 'Tetradium daniellii is een probleemoplosser die niets extra's kost en nog bijzonder is óók.'
01-08-2015 11 sec
Snelle groei op eigen wortel!
De broers Gijsbert en Geurt van Setten zijn donderdag op geheimzinnige wijze aan het werk in hun zogenaamde Roll-Air-kas met ledlampen. Het is de boomkwekers gelukt om op grote schaal bomen te telen op eigen wortel, een unicum in Europa. Oftewel: van stekjes worden bomen opgekweekt.
01-08-2015 10 sec
Een malle overgang tussen de snoei van kwekers en de snoei van boomverzorgers
Zomaar een gesprek met de enige bomenconsulent van Nederland: Hans Kaljee. Hij heeft het over de malle overgang tussen de snoei van boomkwekers naar die van boomverzorgers.
01-08-2015 8 sec
Tunnel is uit, cabriolet is in
Tunnelkassen zijn jarenlang een goedkope en makkelijk in te zetten manier geweest om tuinplanten sneller op te kweken en te beschermen tegen extreem weer zoals vorst. Nadelen zijn er echter ook genoeg. Het klimaat in een kleine tunnelkas is moeilijk te sturen. Tunnelkassen zijn daarnaast ook lastig te mechaniseren. Ze zijn meestal te klein om planten gemechaniseerd op te pakken en af te zetten.
01-08-2015 14 sec
Opkomst en ondergang van een nieuwe zaaimethode
Begin vorig jaar bracht dit vakblad samen met Telermaat een nieuwe zaaimethode naar Nederland. Het idee leek even simpel als geniaal. Gestratificeerde boomzaden worden tussen twee vellen papier gelijmd en op het zaaibed uitgerold. Na presentaties in Zundert gingen een aantal kwekers met de methode aan de slag. Al meteen na de eerste evaluaties werd voorzichtig geconcludeerd dat het resultaten matig waren.
01-08-2015 13 sec
Culticlean als vervanger van steeds duurder wordend Basamid
Kwekers van zaaigoed lopen al jaren te hoop tegen de steeds geringere mogelijkheden om bodemontsmetting toe te passen. Basamid, maar ook Monam is niet meer toegestaan. Lars Bjerre Hanssen van het Deense Hebe Danmark neemt nu proeven met een Nederlandse machine.
01-08-2015 10 sec
Uiteindelijk draait het allemaal om marktgericht werken
Iedere kweker heeft een accountant en sommigen van deze accountants zien soms wel tientallen kwekers. Je mag hopen dat ze daarmee een algemene visie hebben ontwikkeld op de ontwikkelingen in de markt en de ondernemerskwaliteiten van kwekers. Vakblad Boom In Business nodigde een aantal adviseurs uit de verschillende kweekgebieden uit. Eldert van der Spek van Flynth uit Boskoop fungeerde als gastheer.
01-08-2015 13 sec
Stuurlui
U kent de zegswijze de beste stuurluit staan aan wal- voor de sector op dit moment een hele belangrijke.
01-08-2015 4 sec
Volop boominspiratie tijdens komende Boom Innovatie Dag
Donderdag 17 september organiseren de vakbladen Boomzorg, Stad + Groen en Boom in Business voor de vijfde keer de Boom Innovatie Dag. Tijdens deze dag wordt een mengelmoes van allerlei onderwerpen behandeld: ontwikkelingen op het gebied van bomen, planten en heesters, techniek, informatietechnologie en beheer en onderhoud.
01-08-2015 10 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER