Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Nog veel vraagtekens rondom beukentopgalmug
Al jarenlang zorgt de beukentopgalmug voor verrassingen bij beukenkwekers. Ook dit jaar dook deze plaag weer op, soms op een onverwachte plaats en soms op een onverwacht moment. In het kader van de problematiek met galmuggen loopt er sinds september 2013 een praktijknetwerk 'Duurzame beheersing galmuggen'. Binnen dit praktijknetwerk is een aantal proeven uitgevoerd om meer te weten te komen over deze problematiek.
01-12-2014 13 sec
De eerste haas is binnen
Jager Janus van Vliet uit Hazerswoude schiet woensdag 15 oktober jl., op de eerste dag van het hazenjachtseizoen, traditioneel, al 50 jaar lang, zijn eerste haas voor in de eigen pan. Dit keer ging dat wat moeizamer dan andere jaren. Janus is herstellende van een rugblessure en moet zich tijdelijk verplaatsen met een rollator. Toch lukte het hem een haas te verschalken. Dit seizoen zijn er opmerkelijk veel hazen, dankzij het droge voorjaar en mooie zomer. Omdat hazen in de wintermaanden veel vraatschade veroorzaken bij boomkwekers rond Hazerswoude, moet Van Vliet dit najaar vaker achter de hazen aan.
01-12-2014 20 sec
John van Ruiten 'Ook de aannemerij moet zijn verantwoording nemen.'
Economisch gaat het gelukkig weer een slagje beter, maar in velerlei opzichten leven we natuurlijk in een tijd van afbraak. Veel aspecten van beheer en onderzoek die vroeger als vanzelf bij de overheid lagen, worden afgestoten en verdwijnen. Het is daarom mooi dat er nog instanties zijn die nieuwe zaken erbij pakken. Boom In Business praat met John van Ruiten, directeur van Naktuinbouw in Roelofarendsveen.
01-12-2014 15 sec
Peter Bontekoe: Met pijn in mijn hart neem ik afscheid als voorzitter
Natuurlijk was hij nooit van plan geweest er na vier jaar alweer mee te stoppen. Maar toen zijn bedrijf afgelopen zomer in zwaar weer kwam, moesten er domweg keuzes worden gemaakt. Als voorzitter boekte hij veel successen, maar ook waren er frustraties. 'Sommige gewasbeschermingsmiddelen zijn in de voedingssector toegestaan, dus ze zijn veilig. Waarom kunnen wij ze dan niet gebruiken?' vraagt Peter Bontekoe zich af.
01-12-2014 15 sec
Ik wil makkelijk ondernemen
Het bedrijf van Henk en zijn broer Michael de Bie is misschien niet de oudste kwekerij van Zundert, maar wel de eerste kwekerij die officieel als kwekerij werd ingeschreven. De broers zijn ambitieus, maar willen wel op een makkelijke manier ondernemen en werken.
01-12-2014 9 sec
Voorlopig nog meten met een meetlintje
In het najaar meet een kweker wat de omtrekken van zijn bomen zijn. Ondanks allerlei automatiseringsconcepten gebeurt dit nog altijd met een meetlintje. Het project met een nieuw meetapparaat, een soort mechanische versie van het traditionele meetlint, loopt nu sinds dit jaar. 'Het bedrijf TreeHug BV is nog niet helemaal klaar met ontwikkelen, maar op korte termijn zal dit apparaatje met de naam Treehugger dan toch eindelijk op de markt komen,' vertelt Ton Baltissen, senior projectmanager/Business development Wageningen UR/Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V.
01-12-2014 17 sec
Dan trekken we toch gewoon het stropje nog wat strakker aan!
In de boomkwekerij wordt al jaren geklaagd over wurgcontracten. Vooral kwekers die voor retailers telen en grote aantallen van één soort op de markt brengen, staan vaak met de rug tegen de muur als de retailer nog dat ene extra procentje op de inkoop wil bezuinigen. Cor de Fijter, sectormanager Tuinbouw van Rabobank Nederland staat hier anders in. 'Als kweker moet je ervoor zorgen dat je gelijkwaardig bent aan een retailer.'
01-12-2014 16 sec
Kweker Eric van Kempen: De afnemer weet vaak niet wat het certificaat inhoudt.
In de boomkwekerijbranche geniet Milieukeur al jarenlang naamsbekendheid. Met dit keurmerk kunnen kwekers aantonen dat ze volgens bepaalde richtlijnen kweken. Dit is met name voor de afnemers belangrijk. Intussen verovert sinds april dit jaar ook Groenkeur de markt. Waarin verschillen de keurmerken en voor welk keurmerk kiezen boomkwekers en afnemers? Kortom: wat is de huidige stand van zaken?
01-12-2014 14 sec
Hoe sterk is de keten?
‘Hoe sterk is de keten van de eenzame boomkweker?’ Dat zou je bijna gaan neuriën, in deze tijd dat het allemaal niet zo geweldig gaat in de boomkwekerij.
01-12-2014 6 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER