Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Varkenscyclus in bomenland
In Amerika draait de economie weer als vanouds. Voor boomkwekers heeft dat als voordeel dat er een echte 'verkopers'-markt is ontstaan.
01-12-2014 18 sec
Snoeien doet Groeien
De meeste lezers van dit stukje zullen waarschijnlijk boomkweker zijn én zelfstandig ondernemer. Specifiek bij hen zou de kreet ‘snoeien doet groeien’ om twee redenen bekend in de oren moeten klinken. Op de momenten dat het goed gaat, is het belangrijk om alert te blijven en te weten wat er gebeurt in je bedrijf. Wacht niet tot het minder gaat. Het is menselijk om je hoofd als een struisvogel in het zand te steken, maar dit berooft je wel van kostbare tijd om je bedrijf aan te passen aan nieuwe marktomstandigheden. Het motto is kortweg: laat je bedrijf groeien en bloeien door op tijd te snoeien!
01-12-2014 21 sec
Soortechtheid cultivars in gevaar
Volgens Boomteeltstudieclub Opheusden, boomkwekersvereniging Kring Opheusden en Omgeving en Vereniging Bomen en Plantenbeurs Opheusden komt het steeds vaker voor dat Nederlandse kwekers oculatiehout bij henzelf of bij andere kwekers knippen. Hierdoor lopen ze risico’s, zoals problemen met de rasechtheid en krijg je ‘een vreemde eend’ in de bijt. Naktuinbouw, de partij achter Select Plant, moet zorgdragen voor de soortechtheid, maar de communicatie hierover laat nog veel te wensen over.
01-12-2014 15 sec
Hotel met balkom op 't Zuiden!
Voor een duurzame beheersing van allerlei plagen en met oog op het veranderende middelenpakket, is het steeds meer van belang om de natuurlijke plaagbeheersing op een perceel te stimuleren. Dit is onder andere mogelijk door schuilen nestelgelegenheid voor natuurlijke vijanden te bieden in de omgeving van het perceel. In diverse tuinprogramma's wordt regelmatig aandacht besteed aan een zogeheten 'insectenhotel'. Kan een dergelijk bouwwerk de plaagonderdrukking op een perceel bevorderen?
01-12-2014 15 sec
Groot Groen Plus
Van 2 t/m 4 oktober was het weer zover Grootgroenplus in Zundert. Het standaard commentaar van een beursbezoeker luidt natuurlijk 'was dit alles?'. Bezoekers die goed rondkeken op de beurs konden heel wat nieuwtjes ontdekken. Boom in Business maakte een selectie.
01-12-2014 8 sec
De plataan: de ideale schoonzoon
De plataan groeit snel, biedt maximale schaduw en komt overal voor in zowel stad als landschap: in heel Europa, in het zuidelijk deel van de Balkan, langs de Zwarte Zee tot in Syrië en deels in Irak. Alle grote Europese steden herbergen imposante exemplaren met gigantische kroonprojecties. Ook in Nederland bespeur je de plataan overal, want als hij een mens was geweest, was hij ondanks wortelopdruk hier en daar de ideale schoonzoon.
01-12-2014 15 sec
Papierzaaiproeven te goed om af te serveren, te slecht om breed uit te rollen
Afgelopen 15 april organiseerde Telermaat in Zundert een informatiebijeenkomst rondom de zogenaamde papierzaaimethode. Deze nieuwe methode werd op 23 september in Zundert geëvalueerd.
01-12-2014 7 sec
Plus grande est plus belle
Met een jaarproductie van 3 miljoen jonge planten is Thierry Browaeys van La Fôret in les Sorinières bij Nantes in Bretagne al een van de grotere vermeerderaars van Frankrijk. Maar ook in Frankrijk geldt: big is beautiful, en het bedrijf heeft sinds kort een commerciële samenwerking met pluggenkwekerij Bocage.
01-12-2014 10 sec
80/20
Pas geleden weer eens rondgelopen op de winkelvloer van een groot landelijk tuincentrum. Werd daar niet vrolijk van. De klacht is natuurlijk al oud en heeft een baard zo lang als Sinterklaas, maar ik zag verdacht weinig planten. Zou de Nederlandse burger geen planten meer willen, of wil de Nederlandse burger geen planten meer omdat het Nederlandse tuincentrum geen planten meer verkoopt?
01-12-2014 12 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER