Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Het pad naar de grote tuincentra gaat niet altijd over rozen
De uitzending van Tros Radar op 21 april wond er geen doekjes om. Greenpeace had 69 planten, bollen en heesters van 31 verschillende soorten onderzocht bij Intratuin, Groenrijk en Boerenbond/Welkoop. Ze kwamen zo'n tachtig tot negentig soorten residuen gif tegen. Slechts één monster bevatte géén giftige stoffen. Op alle andere monsters zaten schadelijke pesticiden, waarvan er vijftien verboden zijn in Nederland! Een onomstotelijk feit, waar biologische kwekers mooi op kunnen inspringen, zou je zeggen.
01-08-2014 17 sec
Nieuwe schimmelbestrijder
Henk Raaimakers van kwekerij Bestplant in Best gebruikt een nieuwe formule tegen schimmels. Hij is er erg tevreden over. Het middel werkt goed, is breed inzetbaar en kan zonder al te veel riscico's worden toegepast. 'Ik praat hem echt geen producten aan waar ik zelf niet achter sta', zegt commercieel adviseur Ton Groenewegen van toeleveringsbedrijf Vos Capelle in Sprang-Capelle.
01-08-2014 12 sec
Een wake-upcall voor tuincentra én kwekers
Met samengeknepen billen bekeken veel tuincentrumondernemers en kwekers de uitzending van Radar van afgelopen tweede paasdag. Gelukkig net niet voor het economisch zo belangrijke paasweekend, maar wel in het voorjaar, de tijd dat het overgrote deel van de omzet binnengehaald moet worden. Voor de vakbladen Tuinzaken en Boom In Business was de uitzending aanleiding om in gezamenlijkheid met de belangrijkste partijen om de tafel te gaan zitten.
01-08-2014 14 sec
Scheidende handelaren moeten veren laten
In april van dit jaar diende voor de rechtbank van Arnhem een geschil tussen twee boomkwekers, dat interessant is voor andere kwekers die met elkaar willen samenwerken. Advocaat Jilles van Zinderen beschrijft de uitspraak.
01-08-2014 7 sec
De gelukkige ondernemer
Waarmee bereik je de beste resultaten: is dat het product, of zijn dat gemotiveerde werknemers? Het een kan niet zonder het andere, maar hoe moet dat? Als je zelf werkt, heb je behoefte aan een vrolijk gezicht en een beetje aandacht kan natuurlijk ook geen kwaad. We zijn tenslotte nog steeds mensen en geen machines. Heb je wel eens in de spiegel gekeken en je afgevraagd hoe je het zou vinden om voor jezelf te werken? Zou je daar blij van worden?
01-08-2014 16 sec
Meet&Green 2014
Voor het vijfde jaar op rij wordt er een Meet&Green georganiseerd in de regio Lottum. Dit jaar zal het evenement op 26 juni gehouden worden bij Mart van Dijk boomkwekerijen BV in Swolgen. In dit artikel een korte opsomming van wat de bezoeker kan verwachten.
01-08-2014 9 sec
Plantversterkers: sterker dan de chemische opponent?
Telers kunnen er gedurende het groeiseizoen voor kiezen om, naast curatieve bestrijding, de planten preventief weerbaarder te maken tegen ziekten en plagen. Plantversterkers zouden hiervoor een oplossing kunnen bieden. Het aanbod hiervan is echter dynamisch en overweldigend te noemen. Om telers bij deze keuze te ondersteunen, is er een onderzoek uitgevoerd naar het aanbod van plantversterkende middelen. Dit onderzoek heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden in opdracht van Cultus Agro Advies en werd uitgevoerd door een student bedrijfskunde & agribusiness van de HAS Hogeschool.
01-08-2014 17 sec
Schoon schip maken
Een enorme vuurzee maakt duidelijk dat laanboomkwekers in de Betuwe hun laatste kans grijpen om snoeihout te verbranden. Personeel van Huverba uit Opheusden stookt op een perceel in Ochten oude bomen, struiken en takken in de fik, om zo te besparen op het afvoeren van het groenafval. Boomkwekers krijgen daarvoor van de overheid anderhalve maand de tijd, tot 1 juni. Ze moeten vooraf wel een vergunning aanvragen. Om zoveel mogelijk snoeihout te kunnen verbranden wachten veel kwekers tot het laatste moment. En dan moet er toch gestookt worden, ook al regent het.
01-08-2014 18 sec
Stokken steken
Henk (sr.) en Gijs Tijssen van loonbedrijf Tijssen uit Opheusden plaatsen met een zogenoemde stokkensteekmachine, tonkinstokken (soort bamboe) naast de lindebomen van boomkweker W. van Lent & Zn. Op het perceel in Kesteren moeten zo'n 4000 jonge boompjes voorzien worden van een extra steun, zodat de kruinen recht groeien en ze bij harde wind niet omwaaien. Nederlandse boomkwekers hebben op dit moment een serieus stokkenprobleem. Jaarlijks worden er tientallen miljoenen tonkinstokken geïmporteerd vanuit China. Door het groeiende areaal aan laanboompercelen dreigt er een tekort aan stokken te ontstaan. Bovendien wordt de kwaliteit van de Chinese stokken steeds slechter, met gevolg voor de kwaliteit van de boom en hogere arbeidskosten. Het vervangen van de stokken is veel werk. Een tonkinstok gaat slechts één teelt (3-4 jaar) mee.
01-08-2014 25 sec
Gevolgen van de nieuwe Participatiewet voor de boomteeltsector
Met ingang van 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. In totaal moeten 400.000 mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben aan het werk. Ook de (sw-)kwekerijen hebben hun handtekening gezet onder het sociaal akkoord dat dit regelt, maar zijn er wel banen beschikbaar?
01-08-2014 11 sec
Krokodillentranen
Een keurmerk opzetten en klanten daarvoor winnen is één. Het echt toepassen in de praktijk is een ander chapiter Hé, zullen veel kwekers afgelopen weekend gedacht hebben, dat is nog eens leuk nieuws. De landelijke kranten kopten over een financieel schandaal bij Greenpeace. Een overijverige medewerker dacht de kredietcrisis nog eens dunnetjes over te doen en verloor bijna als vanzelf vier miljoen euro.
01-08-2014 12 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER