Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Papierzaaiproeven: Te goed om af te serveren, te slecht om breed uit te rollen.

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 24 september 2014
77 sec


Afgelopen 15 april organiseerde Telermaat in Zundert een informatie een bijeenkomst rondom de zogenaamde papierzaaimethode. Deze nieuwe methode werd op 23 september in Zundert geëvalueerd.

Het idee is achter deze methode is het onderdrukken van onkruid bij het zaaien van gewassen. En dit weer naar aanleiding van het verdwijnen van de middelen Monam en Basamid. Het zaad wordt tussen twee banen papier gelijmd en onderdrukt daarmee het onkruidzaad dat op het zaadbed aanwezig is. Deze methode is oorspronkelijk Engels, maar is in de praktijk ontwikkeld door het Deense bedrijf Yding Grønt. De proeven zijn geinitieerd en begeleid door Yvonne Leenaerts van Telerrmaat, die een zestal kwekers aanzocht, waar in totaal 10 soorten boomzaden mee werden beproefd. Van de 10 soorten kwamen 2 soorten totaal niet uit: sering en hammamelis.
Directeur Peter van Dongen ontlokte de resultaten de mening: 'De methode is te goed om af te serveren, maar duidelijk ook nog te slecht om breed uit te rollen.'
De andere acht soorten kwamen wel op, maar vaak veel later en vertoonden daarbij minder groei. Naaldgewassen scoorden over het algemeen het beste. De oorzaken daarachter zijn op dit moment niet duidelijk aan te wijzen.
Een van de aspecten is is dat de methode dit voorjaar rijkelijk laat beschikbaar is gekomen. Voor veel teelten zelfs te laat. Een ander belangrijk probleem is dat boomkwekers werken met extreem gevoelig gestratificeerd zaad. Het transport naar Denemarken op en neer van dit zaad is niet iets wat je moet willen. Verder is naar aanleiding van vergelijkbare proeven in Duitsland ook geopperd dat het papier als het ware vocht uit het gestratificeerde zaad trekt en daarmee opkomst vertraagt en de vitaliteit verminderd.
Het aanvankelijk doel van de proef werd wel gehaald. Onkruid werd redelijk succesvol afgestopt. Bepaalde grassen als bijvoorbeeld hanepoot zijn echter in staat door het papier heen te groeien.
Telermaat zal in de komende periode met de kwekers overleggen om de proef opnieuw op te zetten. Eventueel in samenwerking met zaadbedrijven als Tenax van Niels Dictus.
Een andere optie die werd geopperd is om het zaad niet meer tussen twee banen papier te lijmen, maar op het papier. Probleem daarbij is dat de Deense leverancier de methode niet wil aanbieden als papier alleen. Tijdens de evaluatie werd besloten om ook deze optie te verkennen.




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER