Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Valse meeldauw en de rol van kaliumfosfonaten in de boomkwekerij

ADVERTORIAL
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sanne Karsten, dinsdag 1 juli 2025
81 sec


Valse meeldauw is een hardnekkige ziekte die aanzienlijke schade kan veroorzaken in de boomkwekerijsector. De ziekte, veroorzaakt door oömyceten (ook wel waterschimmels genoemd) zoals Plasmopara of Peronospora-soorten, tast vooral jonge planten en bladeren aan.

Aantasting van valse meeldauw in roos
Aantasting van valse meeldauw in roos

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, zijn waterschimmels géén schimmels en zijn ze er ook niet aan verwant. Symptomen van valse meeldauw zijn onder andere gele vlekken aan de bovenzijde van het blad en een grijswitte schimmelpluis aan de onderzijde. Bij ernstige aantasting kan dit leiden tot bladval, groeivertraging en zelfs plantsterfte, met directe economische gevolgen voor kwekers.

Soriale als gewasbeschermingsmiddel

Soriale was het eerste in Nederland geregistreerde gewasbeschermingsmiddel dat alleen uit kaliumfosfonaten bestaat. Kaliumfosfonaten zijn zouten van fosfonzuur die al decennialang worden ingezet als systemisch werkend middel tegen valse meeldauw. Ze worden opgenomen via het blad of de wortels en verspreiden zich door de gehele plant. Hun werking is tweeledig: enerzijds hebben ze een directe remmende werking op de ontwikkeling van de schimmel, anderzijds stimuleren ze de natuurlijke afweermechanismen van de plant (zogenaamde "induced resistance").


Werkingsmechanisme en voordelen

De directe werking van Soriale berust op het verstoren van de celwandvorming en het energiemetabolisme van de schimmel. Tegelijkertijd activeert Soriale de productie van fytoalexinen en andere verdedigingsstoffen in de plant, waardoor deze sneller en effectiever kan reageren op infecties. Dit maakt Soriale bijzonder waardevol in geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën, zeker in situaties waar resistentie tegen klassieke fungiciden een probleem vormt.


Toepassing in de praktijk

In de boomkwekerij wordt Soriale vaak preventief toegepast, bijvoorbeeld in het voorjaar bij het uitlopen van gevoelige gewassen zoals Acer, Cornus of Hydrangea. Maar ook roos (Laxa) is erg gevoelig voor deze ziekte. Soriale heeft een toelating, waarbij het als bladbespuiting mag worden toegediend. Een belangrijk voordeel is de lange werkingsduur en de relatief lage milieubelasting.


Proefresultaten

Onderstaande grafiek, afkomstig uit een proef van Cultus Crop Research in roos (Laxa) in 2024, toont de effectiviteit van Soriale bij de bestrijding van valse meeldauw. De proef vergelijkt onbehandelde planten met een standaard (zes toepassingen) en Soriale (drie toepassingen). We zien hierbij dat drie toepassingen met Soriale net zo ver komt als de standaard behandeling met zelfs drie toepassingen!


Soriale minstens net zo sterk tegen valse meeldauw als ‘standaard chemie’

Toekomstperspectief

Met de toenemende druk op het gebruik van chemische middelen en de groeiende vraag naar duurzame teeltmethoden, winnen kaliumfosfonaten aan belang. Ze passen goed binnen geïntegreerde gewasbescherming (IPM) en kunnen bijdragen aan een weerbaarder teeltsysteem. Verdere studies naar optimale doseringen, combinaties met biostimulanten en interacties met bodemleven zullen hun toepassing in de boomkwekerij verder verfijnen.


BASF
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Oldenburg Diversiteit
maandag 18 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Farwest beurs
woensdag 20 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Cash & Carry Days bij Twenthe Plant
maandag 25 augustus 2025
t/m zaterdag 6 september 2025
Florall beurs België
dinsdag 26 augustus 2025
Najaarsbeurs Arie Bouman Tuinplanten 2025
dinsdag 26 augustus 2025
t/m woensdag 27 augustus 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER