Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Moeten lelietelers voortaan een natuurvergunning aanvragen bij gebruik gewasbeschermingsmiddelen?

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 2 april 2025
88 sec


LTO vreest brede vergunningsplicht bij gebruik gewasbeschermingsmiddelen na uitspraak Raad van State

Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen voor de natuur bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt. De Raad van State stelt dat - op basis van beschikbaar onderzoek - negatieve gevolgen voor Natura 2000-gebieden niet uitgesloten kunnen worden. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 2 april 2025.


Deze zaak gaat over lelieteelt in het Drentse Vledder, maar kan volgens LTO Nederland verstrekkende gevolgen hebben, ook voor andere teelten in andere gebieden. LTO en branchevereniging voor de bloembollensector KAVB gaan daarom overleggen met de provincies, het ministerie van LVVN en het Ctgb over de impact van deze zaak en oplossingsrichtingen. Centraal staat het (juridische) gebruik van het voorzorgsprincipe.

De zaak startte met een handhavingsverzoek van Milieudefensie aan het college van gedeputeerde staten van Drenthe, tegen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door een lelieteler in Vledder. De middelen zouden het nabijgelegen Natura 2000-gebied Holtingerveld aantasten terwijl de teler niet over een natuurvergunning beschikt. Hoewel de provincie dit verzoek afwees, vernietigde de rechtbank Noord-Nederland dat besluit weer, waardoor een nieuw besluit genomen moest worden. Dit leidde tot een waarschuwing voor de lelieteler.

Veel onbekend

De Raad van State concludeert op basis van de beschikbare informatie dat er nog veel onbekend is over mogelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt voor Natura-2000 gebieden. Wel is bekend dat er concentraties van middelen zijn gevonden die mogelijk een negatief effect kunnen hebben. Daar mag volgens de bestuursrechter niet aan voorbij worden gegaan vanwege het voorzorgsbeginsel. Dit voorzorgsbeginsel is een grondslag van de Europese Habitatrichtlijn en natuurbeschermingsregels.


'Daarom is nader onderzoek noodzakelijk; zolang dit ontbreekt is een natuurvergunning nodig'

Daarom is nader onderzoek noodzakelijk, stelt de Raad van State; zolang dit ontbreekt is een natuurvergunning nodig. De Afdeling bestuursrechtspraak geeft de eerdere rechter dan ook gelijk: Het college van de provincie Drenthe had het handhavingsverzoek niet mogen afwijzen, zolang negatieve effecten voor het natuurgebied niet uitgesloten zijn.

Toegelaten

Het feit dat het Ctgb de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen had toegelaten, veranderde het oordeel niet. Volgens de bestuursrechter maakt het Ctgb een ander soort beoordeling dan de provincie, die een besluit moet nemen op grond van de Wet natuurbescherming. Ook argumenten over de afstand tussen perceel en natuurgebied van minimaal 250 meter overtuigden de Raad niet.


Natuurvergunning

De slotsom van het oordeel van de Raad van State is dat de lelieteler - na een waarschuwing door het college over het overtreden van de natuurbeschermingsregels - de gelegenheid krijgt om aan te tonen dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen géén negatieve gevolgen heeft voor het Natura 2000-gebied. Lukt dat niet, dan moet hij voor het gebruik van die middelen alsnog een natuurvergunning aanvragen.


LEES OOK

LTO Nederland
College voor de toelating...
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Hortiflorexpo IPM- Shanghai, China
donderdag 10 april 2025
t/m zondag 13 april 2025
House and Garden- Moskou Rusland
donderdag 10 april 2025
t/m maandag 14 april 2025
Forst live- Offenburg, Duitsland
vrijdag 11 april 2025
t/m zondag 13 april 2025
Mid Season Days bij GROEN-Direkt
maandag 19 mei 2025
t/m dinsdag 20 mei 2025
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER