Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Innovatiekringen Boomkwekerij: 'Wij zijn de groenste sector van Nederland'

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 21 oktober 2024
115 sec


Op donderdag 17 oktober werd bij Boomkwekerij Maarten van Overbeek in Oirschot de Dag van Innovatiekringen gehouden, met presentaties én demonstraties rond weerbaar telen, gewasbescherming en waterkwaliteit. Ruim 150 bezoekers werden door Laura en Maarten van Overbeek gastvrij ontvangen.


Na de opening door voorzitter Erik Stuurbrink en ceremoniemeester Arno Engels van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen neemt Van Overbeek het woord en geeft een bevlogen presentatie over zijn kwekerij. Team Van Overbeek heeft zich van de beste kant laten zien met strak opgeruimde bedrijfshallen. Van Overbeek schetst het ontstaan en het huidige functioneren van het bedrijf, en kijkt vooral naar de toekomst van zijn kwekerij en die van de sector.

Maarten van Overbeek

Personeel, waterbeheer en weerbaar telen

Daarbij komen drie zaken naar voren. Personeel waarbij scholing van jonge mensen in alle disciplines op het bedrijf essentieel is: 'een kweekvijver'.
Investeringen in waterbeheer, bijvoorbeeld de peilgestuurde drainage, waarbij goed overleg en implementatie van regelgeving belangrijk is. De waterschappen (in dit geval Waterschap de Dommel) zijn daarin een partner waarbij niet tegen elkaar, maar met elkaar gesproken wordt om tot een duurzaam en werkzaam resultaat te komen. 'Het kan dus wel', volgens Van Overbeek.
Het derde thema dat naar voren komt is weerbaar telen: dat begint met een vruchtbare bodem, en mechanisatie en robotisering brengt het chemie-loos telen dicht(er) bij. Het is volgens Van Overbeek niet de vraag óf, maar hoe we dit zo goed en snel mogelijk kunnen implementeren. Voorbeelden worden aangehaald en later in de middag getoond op de buitenruimte, waar diverse demonstraties plaatsvinden. 'Maar het is niet eenvoudig,' relativeert Van Overbeek, 'het is een leerproces'.


Leon Coenders: 'Halve waarheden bepalen het beeld en wat de gewone en onwetende burger gelooft’
'Landelijke media nemen graag de slechte cijfers over en stellen de sector zo in een kwaad daglicht'

De groenste sector

Martine van IJzendoorn van de NVWA licht de inspectierapporten van de toezichthouder toe en die liegen er niet om: Overtredingen van de regelgeving zijn meer regel dan uitzondering. Daar wordt de zaal niet vrolijk van, hoewel snel het inzicht komt dat dit in het juiste perspectief moeten worden gezien. Want het gaat niet alleen om regelgeving over het type middelen, maar bijvoorbeeld ook over het tijdstip of een licentie van de trekkerchauffeur. Ook wordt vanuit de zaal aangehaald dat landelijke media de slechte cijfers graag overnemen en de sector zo in een kwaad daglicht stellen. Onder groot applaus meldt Leon Coenders van de gelijknamige kerstbomenkwekerij uit Grubbenvorst dat 'halve waarheden het beeld bepalen en wat de gewone en onwetende burger gelooft'. Arno Engels van de LTO vakgroep durft de stelling aan dat de boomkwekerijsector 'de groenste sector van Nederland' is; zeker als het gaat om middelenreductie in vergelijking met andere agrarische sectoren zoals de suikerbietenteelt.


Naleving maakt verschil

Marco Visser van het Centrum voor Milieuwetenschappen ten slotte gaat diep in op de Bestrijdingsmiddelenatlas Oppervlaktewater. Hij laat zien dat over een tijdspanne van honderd jaar, wet- en regelgeving en de naleving ervan wel degelijk verschil maakt. Van ronduit slecht en zeer ernstig tot gezond oppervlaktewater. De atlas laat na gedegen onderzoek, precies zien waar en hoe en met welke middelen het fout gaat en waar deze middelen in voorkomen. Visser sluit af met een positieve stelling: De afgelopen jaren is er een afname te zien tot zeventig procent.


Voordat het gezelschap de dag vervolgt met napraten en netwerken onder het genot van koffie, thee en warme worstenbroodjes sluit ceremoniemeester Arno Engels de dag positief af: 'We zijn goed bezig'; gevolgd door instemmende geluiden uit de zaal.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Sorteertafels
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Zijschudlichter
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Kluitsteekmachine
vrijdag 11 oktober 2024
AGENDA
Trade Fair Aalsmeer
dinsdag 5 november 2024
t/m donderdag 7 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER