Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Data bijhouden en rapporteren in de boomkwekerij: ook kleinere bedrijven krijgen ermee te maken

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 14 oktober 2024
78 sec


'CSRD gaat iedereen raken' en 'ketenregisseur nodig voor afstemmen bomendata'

Het verzamelen en benutten van data over bomen speelt een steeds grotere rol in de boomkwekerij. Bijvoorbeeld door het geautomatiseerd meten van stamdiktes. Data helpen ook bij informatie voor de verplichte duurzaamheidsrapportage voor CSRD. Indirect krijgen ook kleinere boomkwekerijen er mee te maken, volgens kenners.

De AgroWizard stamdiktemeter draagt bij aan efficiënter werken en is een van de systemen die data oplevert
De AgroWizard stamdiktemeter draagt bij aan efficiënter werken en is een van de systemen die data oplevert

In Nieuwe Oogst vertelde voorzitter Erik Stuurbrink van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen recent over de meeting waar hij aan deelnam op Plantarium|Groen-Direkt over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een richtlijn van de EU. Hoewel de verplichte rapportage alleen geldt voor grote bedrijven, gaat die toch effect hebben in de hele keten. Omdat kleinere bedrijven met bijvoorbeeld export-activiteiten te maken krijgen met klanten die om een duurzaamheidsrapportage kunnen vragen: welke invloed heb je als bedrijf op milieu en maatschappij? De klant bepaalt namelijk welke informatie nodig is voor de CSRD.

Volgens Stuurbrink gaat de verplichte duurzaamheidsrapportage, of boomkwekers dat nu willen of niet, leiden tot veel meer openheid in de sector. Hoewel hij niet verwacht dat de sector dit met enthousiasme zal ontvangen, roept hij op om ook naar de voordelen te kijken: 'CSRD voorkomt dat u in hetzelfde stramien blijft doorgaan.'

Roep om ketenregisseur

Verder sprak Martin Houben van Boomkwekerij Udenhout In het recente GreenTechPort Brabant Café over de initiatieven van zijn bedrijf op het gebied van bomendata. Het verzamelen en gebruiken van die data, bijvoorbeeld stamdiktemetingen, levert volgens Houben veel voordelen op: 'Efficiënter werken, groeicurves maken en groei sturen met water en bemesting, beter inzicht in de arbeid per soort of per boom, meer werkplezier, onderbouwen van duurzaamheid richting klanten met een CO2-certificaat per boom. Het merken gaat sneller, de voorraad is sneller in beeld.'

Maar verzamelen van dit soort data is vooral waardevol als ook andere data over dezelfde bomen, zoals die van de leverancier, op elkaar aansluiten in het (ERP) systeem dat de gegevens van een boomkwekerij verwerkt. En juist (het gebrek aan) die aansluiting tussen data uit verschillende bronnen en systemen leidt tot knelpunten die je volgens Houben niet als individuele boomkwekerij kunt oplossen. Hij pleit daarom voor een ketenregisseur die dit centraal in de sector oppakt. Met dit vraagstuk is momenteel de Raad voor de Boomkwekerij bezig, samen met LTO Nederland, dat daarbij ook naar de andere sectoren kijkt.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Dag van Innovatiekringen boomkwekerij
donderdag 17 oktober 2024
Trade Fair Aalsmeer
dinsdag 5 november 2024
t/m donderdag 7 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Sorteertafels
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Zijschudlichter
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Kluitsteekmachine
vrijdag 11 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER