Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Modiform blijft koploper in duurzaamheid

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Emiel te Walvaart, maandag 16 september 2024
187 sec


Innovatie van trays en potten

Duurzaamheid en innovatie zijn twee sleutelwoorden die je in één adem kunt noemen met Modiform. Dat laat deze specialist op het gebied van kweek-, transport- en verpakkingssystemen weer in volle glorie zien op GrootGroenPlus. De laatste ontwikkelingen op het vlak van Thomsen Pot-containers, propagation- en transporttrays zullen de revue passeren. Extra aandacht is er voor de bijzondere 1933-bomentray, die samen met Boomkwekerij Anton Buitenhuis is ontwikkeld.

V.l.n.r.: Anton Buitenhuis, Bart Buitenhuis, Ron Verkade en Martin van Dijk met de 1933-bomentray 18-gaats
V.l.n.r.: Anton Buitenhuis, Bart Buitenhuis, Ron Verkade en Martin van Dijk met de 1933-bomentray 18-gaats

Boomkwekerij Anton Buitenhuis in Boskoop is gespecialiseerd in het kweken van uitgangsmateriaal. Bart Buitenhuis, zoon en toekomstig opvolger van eigenaar Anton Buitenhuis: ´Op onze kwekerij van 3 hectare richten wij ons op het produceren van (jong) coniferenplantgoed met een hoge kwaliteit. We telen ons plantgoed in kweektrays van Modiform, zodat het voor onze afnemers gemakkelijk te verwerken is. Op ons areaal staan 2,8 miljoen planten, uitsluitend coniferen. Het assortiment omvat 50 tot 75 soorten. We nemen alle stekken af van stekbedrijven. De planten staan maximaal een jaar bij ons op de kwekerij, waarna ze naar collega-kwekers gaan die ze oppotten en als eindproduct opkweken.´

Nieuwe bodem voor tray

Anton Buitenhuis werkt al geruime tijd samen met Modiform. Het begon met de bodem van de 1937-bomentray. Anton vond dat de planten te nat waren in de tray. Samen met de development-afdeling van Modiform werd er voor de tray een nieuwe bodem ontwikkeld met een betere ontwatering. Twee jaar geleden werd deze tray doorontwikkeld tot de nieuwe 1933-bomentray 18-gaats. Deze heeft dezelfde bodem, maar gewijzigde buitenmaten. Hierdoor kan de kwekerij vijf in plaats van vier trays kwijt op een laag in een Deense kar, en kunnen er 10 tot 15 procent meer trays op het totale areaal geplaatst worden. Zo wordt de ruimte nog beter benut, zowel op de kwekerij als tijdens het transport. 'Deze tray is nu al ruim twee jaar zeer succesvol in de markt', aldus Ron Verkade, accountmanager bij Modiform.


Daarnaast levert Modiform aan Buitenhuis ook de 1946-bomentray 28-gaats, die dezelfde bodem heeft als de 1933-bomentray. Voor het hele assortiment worden beide soorten trays gebruikt. ´Wij doen dit om een bredere klantendoelgroep te kunnen bedienen, met de juiste prijs-kwaliteitverhouding en met de mogelijkheid om op te potten in uiteenlopende potmaten´, legt Bart uit.

Modiform en Buitenhuis ontwierpen een tray met een nieuwe bodem voor betere ontwatering: de 1933-bomentray 18-gaats

Samenwerking bij productontwikkeling

Voorlopig kan Buitenhuis prima vooruit met de 1933-bomentray, maar intussen houdt hij wel de nieuwe ontwikkelingen in de gaten. 'Je weet niet wat de toekomst brengt. We houden elkaar op de hoogte van alternatieve grondstoffen, nieuwe traydesigns en eventueel andere teeltmethoden', aldus Bart.
De kweker noemt de service van de leverancier in Leusden een groot pluspunt. 'Als we gaan oppotten, nemen we veel trays af. Tijdens dit proces is Ron Verkade regelmatig aanwezig om te controleren of de aanvoer naar wens verloopt en de kwaliteit in orde is. Ook vinden we het prettig dat Modiform altijd klaarstaat als er een wijziging nodig is of als er een probleem is. Korte lijnen en snel schakelen zijn onontbeerlijk bij ons werk. Een andere pre is de goede samenwerking op het gebied van productontwikkeling, die we terugzien in de goede functionaliteit van de 1933-bomentray.'
Anton Buitenhuis is evenals Modiform te vinden op GrootGroenPlus. ´Na een aantal jaren afwezigheid doen we weer mee. Mede omdat er de laatste tijd veel bezoekers uit Oost-Europa komen, waar een belangrijk deel van onze markt ligt. We presenteren op de beurs een goede afspiegeling van ons brede assortiment plantgoed.'


Modiform 28-gaats tray bij Anton Buitenhuis

Modiform op de beurs

Modiform zal tijdens GrootGroenPlus de focus op drie productgroepen richten: de Thomsen Pot-containers (spuitgiet), de propagation-trays en de transporttrays. Zoals het Modiform betaamt, lopen duurzaamheid en circulariteit als een rode draad door het assortiment. Zo zijn de Thomsen Pot-containers gemaakt van gerecyclede kunststof (PP) en Cyclos-gecertificeerd. Dit betekent dat de potten recyclebaar zijn en voldoen aan de eisen om verwerkt te kunnen worden in het huishoudelijke-afvalscheidingssysteem. Ook recyclet Modiform sinds jaar en dag inhouse PS, om het daarna weer te verwerken tot een eindproduct. 'Een kleine twee jaar geleden is er een nieuw retoursysteem ingevoerd, waarbij klanten een financiële bijdrage krijgen voor de teruglevering. Dit moet een stimulans zijn om zoveel mogelijk PS-producten uit de markt terug te halen', vertelt Martin van Dijk, business developer propagation bij Modiform.
De ambities op het gebied van duurzaamheid heeft Modiform vastgelegd in de duurzaamheidsstrategie Horizon2025. 'Nu dat jaartal dichterbij komt, zijn we druk bezig met de evaluatie en worden de ambities opnieuw vastgelegd voor 2028. Ook is er dit jaar in Europa veel veranderd op het gebied van wet- en regelgeving. Zo is de CSRD (Corporate sustainability reporting directive) geïntroduceerd, een duurzaamheidsrapportage voor grote bedrijven, evenals de PPWR (Packaging and packaging waste regulation), nieuwe wetgeving voor verpakkingen. Op de beurs wordt de bezoeker uitgebreid geïnformeerd over deze actuele ontwikkelingen.'


Propagation-trays

De propagation-tray-productgroepen die tijdens GrootGroenPlus getoond worden, zijn multitrays, paperplugtrays en bomentrays, die veel in de boomkwekerij worden gebruikt. Een van de eyecatchers in de Modiform-stand is een lijn bomentrays, die enige jaren geleden speciaal is ontwikkeld voor een internationale boomkweker. 'Deze lijn was lang exclusief, maar is sinds enige tijd ook beschikbaar voor andere kwekers. Deze trays lijken qua design enigszins op de 1933-bomentray; ze hebben een grote cupinhoud en zijn leverbaar in een 8-, 10- en 18-gaats variant. De trays zijn uit te voeren in zowel PET- als PS-kunststof. De kweker heeft dus de keuze om het plantmateriaal op te potten in potcontainers of kweektrays. Dat laatste kan voordelig zijn voor de handling.
Tot besluit toont Modiform ook transporttrays tijdens de beurs; deze trays sluiten aan bij het Thomson Pot-containerassortiment. Naast transporttrays van PS zijn ook de ecoExpert-transporttrays te zien, die gemaakt zijn van gerecycled karton.


Route en standnummer: rood 029


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Webinar NPPL over autonome werktuigen
woensdag 2 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER