Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sierheesters in kweektray

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, maandag 16 september 2024
143 sec


Boomkwekerij M.G. de Boer cv levert meer dan tweehonderd soorten

Boomkwekerij M.G. de Boer cv is dit jaar weer present op GrootGroenPlus om hun product te promoten. Het bedrijf kweekt een breed sortiment plantgoed sierheesters in kweektray.

Chiel de Boer bedient de op maat gemaakte snoeimachine
Chiel de Boer bedient de op maat gemaakte snoeimachine

Het plantgoed wordt in mei-juli als stek gepot in een kweektray (18-gaats - P9-formaat), waarna de stekken zorgvuldig verzorgd worden tot gezonde planten. In afzienbare tijd groeit de stek uit tot een compacte en bossige plant met een goed doorwortelde kluit. 'Deze plant vormt dan weer een mooie basis voor onze collega-kwekers die ons product kopen en in een grotere pot laten doorgroeien tot een gezonde, volle en mooie struik, of voor de hoveniers die ze gebruiken voor de aanleg,' vertelt Chiel de Boer.

1 miljoen planten

Hij vervolgt: 'We kweken bladverliezende sierheesters. Op onze kwekerij van 1,3 hectare containerveld en 1000 vierkante meter glas produceren we ruim 1 miljoen planten op jaarbasis. We hebben ongeveer tweehonderd cultivars, waaronder flink wat licentiesoorten. Enkele voorbeelden van soorten die we kweken, zijn Cornus, Deutzia, Forsythia, Hydrangea, Philadelphus, Potentilla, Spiraea, Syringa en Weigela. Het stekmateriaal dat we als basis gebruiken, is afkomstig van gerenommeerde stekleveranciers uit Nederland.'


'Dat wij P9-formaat leveren in kweektrays, is onze USP'

Kweektrays

Het plantgoed van M.G. de Boer wordt gekweekt in een 18-gaats kweektray van P9-formaat. 'We kozen bewust voor een kweektray omdat de planten in het proces op de kwekerij makkelijk te verwerken zijn. Zo hebben we in de mechanisatie mooie stappen kunnen zetten. Werken met kweektrays is niet alleen efficiënter werken voor ons, maar ook voor de afnemers, onze klanten. In plaats van achttien keer een P9-pot vast te pakken, kan dit door hen in één handeling voor achttien planten tegelijk; dat bespaart echt veel tijd. De verwerking gaat vlotter, waardoor klanten sneller hun toelevering kunnen verwerken.'


Teelt tijdens het groeiseizoen

Tijdens het groeiseizoen ligt de focus op het kweken van een compacte plant die uniform qua maat is. Door de manier van bemesten en meermalen te snoeien, ontstaat een bossige, goed vertakte plant met een mooi doorwortelde kluit. Zo ontstaat goed uitgangsmateriaal voor de klant.
De snoeimachine is op maat gemaakt voor de bedden en eenvoudig alleen te bedienen. In een opvangbak wordt het gesnoeide materiaal direct opgevangen.
'Wat absolute meerwaarde heeft, is dat we sinds een aantal jaren alle kweektrays afdekken met een afdekvel waardoor we 80 procent onkruidreductie hebben. Met een vuilraapkar rapen we het eventuele opkomende onkruid er gedurende het teeltseizoen direct uit. Door gebruik van de afdekvellen is ook het mos nagenoeg van de kwekerij verdwenen. Dit teeltseizoen doen we een proef om met witte folie af te dekken in plaats van met zwarte, waardoor de bodemtemperatuur lager blijft.'


Afzet

Het plantgoed van deze kweker gaat hoofdzakelijk naar andere kwekers in binnen- en buitenland. Zij kweken de planten door in een 3- of 5-literpot. Een deel van de planten gaat via postorderbedrijven naar particulieren. Ook de hoveniers weten de producten van M.G. de Boer te vinden voor de aanleg. Het sortiment is winterhard, wat het geschikt maakt voor export naar Oost- en Noord-Europa. De sierheesters worden in de kweektrays geleverd en het plantgoed is jaarrond leverbaar.


Overzicht kwekerij MG de Boer cv
De Boer: 'Binnenlandse klanten vragen meestal om levering op CC-karren. De belading is 5 kweektrays per laag (90 planten per laag), een volle CC-kar met maximaal 10 platen is dus goed voor 900 planten. Voor export wordt vaak geleverd in (gestoomde) palletboxen (ongeveer 800 tot 1000 planten per box).'

Duurzaam gebruik van energie

Het gehele interne transport gebeurt met een elektrische heftruck, waaronder bij het oppotten in het voorjaar en bij de verwerking van de planten tijdens het leveren. De heftruck heeft een lithiumbatterij die onbeperkt kan worden opgeladen. Dat gebeurt tijdens de pauzes, zodat de heftruck de hele dag kan blijven rijden. De energie hiervoor wordt geleverd door de zonnepanelen op de schuur.


Bewust en groen telen

M.G. de Boer cv is sinds 2019 lid van MPS en de kwekerij is sindsdien doorlopend A+-gecertificeerd. 'Door het gebruik van MPS krijgen we goed zicht in het verbruik van kunstmest,' vertelt De Boer. 'Het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen proberen we tot een minimum te beperken. Hierbij helpen natuurlijk de eerdergenoemde afdekvellen. En... wat ook leuk is om te vermelden, is dat we aan één kant van de kwekerij een natuurlijke oever hebben die sinds dit jaar wordt schoongehouden door een toom kippen.


Boomkwekerij M.G. de Boer cv

Loeteweg 46
2391 NM Hazerswoude-Dorp
www.mgdeboer.nl
info@mgdeboer.nl
Tel: 06 20428449


Standnummer en route: grijs 086

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Webinar NPPL over autonome werktuigen
woensdag 2 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER