Opvallend breed assortiment stekken bij Weber |
|
|
|
|
| 95 sec |
'Licentiehouders weten ons te vinden'
Weber Stekcultures bestaat al bijna dertig jaar. In 2022 is het bedrijf voortgezet door zoon Raymond Weber en zijn partner Marleen Weber-Aasman. Op GrootGroenPlus weten bestaande en nieuwe klanten het bedrijf te vinden vanwege hun brede assortiment, licentiesoorten en de kwaliteit. 'In onze stekjes vind je nagenoeg geen onkruid.'
Marleen en Raymond Weber namen twee jaar geleden Weber Stekcultures over |
Twee jaar geleden namen Marleen Weber-Aasman en Raymond Weber het bedrijf Weber Stekcultures uit Erica over van Raymonds vader Koert Weber. 'Wij staan bekend om ons brede assortiment,' vertelt Weber-Aasman. 'Van rozen tot coniferen en prunussen; dat zijn combinaties die niet veel stekkwekerijen hebben. Toch doen we dat vooral omdat we het zelf leuk vinden om met verschillende soorten bezig te zijn en nieuwe dingen uit te proberen.' Andere soorten die Weber vermeerdert, zijn Ilex, Hydrangea en Taxus. Weber Stekcultures heeft veel licentiesoorten en licentiehouders weten hen daarom te vinden. Het bedrijf is 3 hectare groot en verdubbelde in 2018 zijn kasoppervlakte naar 8200 vierkante meter. De kwekers werken met vijf vaste medewerkers en hebben daarnaast een twintigtal scholieren in de zomer en op zaterdagen en uitzendkrachten. Ongeveer 60 procent van de stekken blijft in Nederland, de rest komt elders in Europa terecht.
| Prunus bij Weber Stekcultures |
|
|
GrootGroenPlus
Weber-Aasman: 'Wij nemen naar GrootGroenPlus altijd een afspiegeling mee van ons brede assortiment. Dat is nu eenmaal wat ons kenmerkt.' Weber vult aan: 'Bezoekers aan onze stand zijn kwekers die gericht iets zoeken. Zij hebben al een idee van wat zij willen en nodig hebben en komen daarvoor speciaal naar ons toe. Wij laten zien dat we openstaan voor nieuwe soorten, wanneer licentiehouders daarom vragen.'
|
'We proberen graag iets nieuws uit en ook dan staat de kwaliteit van de stek voorop'
| |
|
Duurzaam werken
Weber Stekcultures heeft volop ingezet op duurzaamheid. De kwekerij heeft een MPS-registratie en teelt waar mogelijk biologisch. Zo worden er wekelijks natuurlijke bestrijders uitgezet. 'Soms ontkom je niet aan een beetje bijspuiten, maar dat proberen wij zo veel mogelijk te voorkomen,' vertelt Weber: 'Het komt eigenlijk ook nog maar weinig voor. Daarnaast lozen wij geen water meer; wij zijn een zogeheten 0-lozer. Dat werd verplicht door het waterschap, maar past ook bij onze eigen ambitie. Na de overname hebben wij de oude vloeren vervangen door lavavloeren op beide locaties en al het water dat wordt gebruikt, vangen we weer op en wordt hergebruikt.' Het bedrijf is ook uitgerust met zonnepanelen.
| Het water wordt opgevangen en hergebruikt |
|
|
Voor een groot deel voorzien de kwekers zichzelf van stekmateriaal van de eigen moerplanten. Weber-Aasman vult aan: 'Wij horen van klanten vaak terug dat het er bij ons zo netjes uitziet. Dat vinden wij belangrijk. Er staat nagenoeg geen onkruid tussen de stekjes en ook de kwekerij en het terrein zien er netjes en onkruidvrij uit. Die kwaliteit streven wij overal na, in onze bedrijfsvoering, op het terrein, en dat betaalt zich uit in kwalitatief goede stekken.'
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
| |
Agribex 2025
|
woensdag 3 december 2025 t/m zondag 7 december 2025 |
|
|
|
|
|
|
|