Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rötjes Young Plants zet voorlopig in op consolideren en productkwaliteit

ARTIKEL
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan van Staalduinen, woensdag 21 augustus 2024
179 sec


'Voor onze klanten was het een uitdagend voorjaar'

Dat het in de boomkwekerij dit jaar iets rustiger is dan tijdens de hectische eerste jaren van de coronapandemie, merkt men ook bij Rötjes Young Plants in het Noord-Limburgse Lottum. De gebroeders Bernd en Tobias Rötjes vinden het eerlijk gezegd wel prettig. Het geeft ze de gelegenheid om de puntjes op de i te zetten na de uitbreidings- en innovatieslagen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd.

Tobias (links) en Bernd Rötjes vormen de tweehoofdige directie van Rötjes Young Plants in het Noord-Limburgse Lottum.
Tobias (links) en Bernd Rötjes vormen de tweehoofdige directie van Rötjes Young Plants in het Noord-Limburgse Lottum.

'Nee, wij hoeven voorlopig niet te groeien in areaal of productie', merkt Bernd Rötjes op. 'De ruimte die we nu hebben, wordt goed benut. Zeker op dit moment, want veel van onze klanten moesten het planten uitstellen vanwege de aanhoudende regen in de afgelopen maanden en weken. Hun percelen zijn simpelweg nog te nat, waardoor ze achter liggen op schema. Voor hen is het echt een uitdagend voorjaar. Voor ons betekent het dat veel partijen die onder normale omstandigheden al zouden zijn uitgeleverd, nu nog in de kas of op het trayveld staan.'
Omdat het bedrijf sinds 2021 in een wat ruimere jas zit, kan het de verlengde opkweek zonder problemen faciliteren. Toch is de plantenkweker blij dat de weersituatie in juni verbeterde en er een begin kon worden gemaakt met het inlopen van de achterstand.


Acht hectare moerplanten

Rötjes Young Plants is gespecialiseerd in het vermeerderen en opkweken van heesters en rozen uit stek. Er worden zo'n 30 miljoen jonge planten per jaar gemaakt, die er gemiddeld negen maanden over doen om van stekje uit te groeien tot leverbaar product. Voor het overgrote deel van het assortiment - zo'n 850 soorten - heeft het bedrijf buiten en binnen 8 hectare eigen moerplanten staan, waarvan drie keer per jaar stekken worden geoogst. Een klein deel van de stekken, veelal nieuwe soorten, wordt door of voor de klant aangeleverd. Wanneer zo'n nieuwe soort aanslaat in de markt en het volume interessant is, worden er na een jaar of twee in onderling overleg vaak alsnog moerplanten opgezet bij de vermeerderaars in Lottum.


Een deel van het moerplantenveld, met links een stuk kas en op de achtergrond het wooncomplex

Verbetering plantkwaliteit

Na de ingrijpende uitbreiding en modernisering van het kassenbestand en de bedrijfsinrichting in 2021, en de bouw van een wooncomplex op het eigen terrein voor 100 arbeidsmigranten een jaar later, ligt de focus nu vooral op kwaliteitsverbetering en optimalisatie van de bedrijfsprocessen.


LEES OOK
Krachtige stek groeit bij kweker meteen door
25-09-2023 | ARTIKEL
261 sec

'Als we de goede dingen goed blijven doen, zal groei een logisch gevolg zijn'

'Al sinds de start in 1993 doen wij ons best om een verschil te maken in plantkwaliteit', verklaart Bernd. 'Wij zien dat als de beste garantie voor een gezonde marge, trouwe afnemers en een goede reputatie in de sector, waardoor nieuwe klanten spontaan bij ons aankloppen. Dat vinden wij veel interessanter dan het najagen van fysieke groei en schaalvoordelen, wat juist ten koste kan gaan van de aandacht voor kwaliteit. Als we de goede dingen op een goede manier blijven doen, zal groei een logisch gevolg zijn. Het is geen vooropgesteld doel.'
Dat voornoemde investeringen inmiddels hun vruchten afwerpen, blijkt onder andere uit het feit dat de teelt van moerplanten is geoptimaliseerd, waardoor het slagingspercentage van de stekken is toegenomen. 'We zien ook een sterkere en homogenere ontwikkeling van partijen tijdens de hele opkweekduur', zegt Rötjes.


Het wooncomplex voor arbeidsmigranten dat in 2022 in eigen beheer is gebouwd, biedt plaats aan 100 arbeidsmigranten, die allemaal werkzaam zijn op het bedrijf.

Wooncomplex gouden zet

'Met het wooncomplex zijn we ontzettend blij, net als onze medewerkers', zegt de ondernemer. 'Het was in no time volledig bezet. Alle bewoners werken op ons bedrijf. Nu het er eenmaal staat, merken we dat het veel rust brengt. In de eerste plaats voor de bewoners zelf, die zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun woonsituatie en op loopafstand van hun werk wonen. En het feit dat je mensen behalve een goed betaalde baan ook betaalbare, goede woonruimte kunt aanbieden, maakt het nog aantrekkelijker om bij ons te komen werken en hier te blijven.'
Tobias en zijn vrouw Agnieszka, die alle personeelszaken voor hun rekening nemen, kunnen dat goed merken. 'Het is bovendien goed voor de continuïteit; er is minder verloop', vertelt de jongste van de twee ondernemers. 'Vermeerderen is specialistisch, fijn handwerk. Het duurt even voordat je dat onder de knie hebt. Het kost ons nu minder moeite om goede, ervaren krachten aan ons te binden, waardoor de arbeidsproductiviteit en de kwaliteit van het geleverde werk zijn verbeterd.'
Uiteraard brengt het ook verlichting op de lokale en regionale woningmarkt, iets waar iedereen baat bij heeft. Het is dus met recht een maatschappelijk verantwoorde investering gebleken.


Vermeerderen gaat gepaard met fijn handwerk, dat vrijwel uitsluitend door vrouwen wordt uitgevoerd.

Investeren in relatie met overheden

Bernd Rötjes wijst ook op het belang van dit soort initiatieven voor de verstandhouding van de sector met de lokale bevolking en de relatie met het plaatselijke en regionale bestuur. Vooral dat laatste aspect is volgens hem een punt van zorg bij groene ondernemers in de regio.
'Ik hoor van veel collega's dat zij de laatste jaren meer moeite hebben om vergunningen rond te krijgen voor bedrijfsuitbreiding of de aanleg van containervelden', zegt hij. 'In het verleden was dat nooit een punt, nu duidelijk wel. Dat heeft niet alleen te maken met strengere milieueisen - daar dienen bedrijven uiteraard aan te voldoen - maar ook met de herkenning en erkenning van onze sector door gemeenteraden en colleges. Het is goed dat boomkwekerijbedrijven in onze regio nu samenwerken om de sector beter op de kaart te zetten en de banden met overheden en waterschappen aan te halen. Hopelijk gaat dat iets opleveren en kunnen kwekerijen zich hier op een gezonde manier blijven ontwikkelen. Dat is noodzakelijk om ook volgende generaties perspectief te kunnen bieden.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER