Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

LTO presenteert overzicht praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk'

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, maandag 22 juli 2024
63 sec


In het praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk' van LTO en de land- en tuinbouwsectoren zetten telers veelbelovende stappen naar weerbare en nagenoeg emissieloze teeltsystemen. In een nieuwe zestien pagina's tellende publicatie worden beknopte overzichten van het programma en de pilots gepresenteerd, de doelen en tot nu toe bereikte resultaten.


In twaalf sectorale en regionale pilots werken ondernemers uit diverse open en gesloten teelten aan alternatieve methoden en middelen: op weg naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw met veel minder chemische gewasbescherming, nagenoeg nul emissies naar het milieu en verbonden met de natuur.

Alternatieven

In de nieuwe publicatie worden alternatieven belicht die telers helpen om ook in de toekomst een gezonde boterham te verdienen. De resultaten laten zien dat in de praktijk relevante stappen worden gezet in de versnelling van de transitie naar weerbare en nagenoeg emissieloze teeltsystemen.


Bewustzijn

Het bewustzijn onder telers over een toekomst met minder chemische gewasbescherming neemt toe, en zo ook de noodzaak om in actie te komen. Een integrale aanpak via de methodiek Integrated Crop Management (ICM) zal de basis worden; dit bestaat uit verschillende bouwstenen die binnen het praktijkprogramma worden verzameld. De ICM-aanpak krijgt dankzij de inspanningen van alle pilots steeds meer momentum in de plantaardige sectoren.


Duurzaamheidswinst

De transitie vraagt een 'stap voor stap benadering' vanwege risicobeheersing. ICM vereist een fundamenteel andere denkwijze die vaak gepaard gaat met aanpassing van het bedrijfssysteem, waarvoor kennis en expertise moet worden opgebouwd. De pilots leveren nieuwe werkwijzen op die in de praktijk haalbaar zijn en aanzienlijke duurzaamheidswinst opleveren. De grootste uitdaging blijft echter de betaalbaarheid. Daarnaast vormt, vooral in de sectoren met meerjarige teelten zoals de fruitteelt en boomteelt, het extra inkomensrisico een extra barrière voor de transitie.


Het praktijkprogramma wordt mei 2025 officieel afgerond, maar dit markeert zeker niet het einde van de transitie richting 2030. Sectoren en ondernemers blijven werken aan een toekomst van weerbaar en nagenoeg emissieloos telen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER