Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Raboresearch: Land- en tuinbouw geschikt voor arbeidsmigranten én voor technologie

NIEUWS
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 20 juni 2024
88 sec


Rapport 'Arbeidskrapte te lijf met slimme technologie en slimme migranten'

Rabobank heeft een analyse uitgevoerd naar de huidige en toekomstige krapte op de arbeidsmarkt, met de verdeling over sectoren en met name gericht op mogelijke oplossingen. Gekeken is naar hoe ondernemers in hun arbeidsbehoefte proberen te voorzien door migranten aan te trekken of door inzet van technologische oplossingen.


Uit het rapport 'Arbeidskrapte te lijf met slimme technologie en slimme migranten' van Raboresearch (18 juni 2024) blijkt dat voor vrijwel alle beroepen de arbeidsmarkt momenteel krap tot zeer krap is. Rabobank verwacht bovendien dat het arbeidstekort op de Nederlandse arbeidsmarkt voorlopig hoog blijft. In het onderzoek is gekeken naar oplossingen in de vorm van het inzetten van arbeidsmigranten en naar technologie in de vorm van Kunstmatige Intelligentie (AI) of robots. Kanttekening is dat er geen gegevens zijn meegenomen over het huidige gebruik van robots in landbouwsector.

De landbouwsector wordt in het rapport als geheel meegenomen onder de noemer 'landbouw, bosbouw en visserij'. Bovendien wordt het deel van arbeidsmigranten dat wordt ingehuurd via uitzendbureaus geplaatst onder de noemer 'niet specialistische zakelijke diensten' (landbouw samen met onder meer schoonmaak- en reisbranche). De bevindingen zijn dus niet sectorspecifiek voor bijvoorbeeld boomkwekers of sierteelt.

Routinematige arbeid

Uit het rapport blijkt dat ruim 40 procent van de totale banengroei in Nederland tussen 2016 en 2022 is ingevuld door migranten. Ook in de landbouw is het aandeel van arbeidsmigranten de afgelopen jaren sterk gestegen. Het rapport: 'Er zijn in die sectoren doorgaans geen strenge diplomavereisten en kennis van de Nederlandse taal is vaak ook niet strikt noodzakelijk. De migranten in deze sectoren hebben bijna allemaal een laag tot gemiddeld salaris en doen doorgaans werk met veel routinematige taken.' Daar wordt meteen aan toegevoegd dat voor dat type werk ook technologie een oplossing kan zijn: 'Deze taken zijn gevoelig voor vervanging door technologie, waardoor arbeidsmigranten met dit type werkzaamheden op termijn dan ook mogelijk hun baan verliezen.'


'Routinematige taken zijn gevoelig voor vervanging door technologie, waardoor arbeidsmigranten op termijn mogelijk hun baan verliezen.'

Robots

Of op het gebied van technologie en robots de mogelijkheden goed worden benut is niet duidelijk, omdat het huidige gebruik van robots in de landbouw (bij de onderzoekers) niet bekend is. Landbouw scoort wel hoog wat betreft het mogelijke gebruik van robots.


Knelpuntberoepen

De 'niet hoog betaalde EU-migranten' werken voornamelijk in schoonmaak, handel, industrie, transport en landbouw, deels rechtstreeks en deels via uitzendbureaus. Niet-EU-migranten zijn nauwelijks werkzaam in de landbouw. In het rapport worden toekomstige knelpunten per sector bekeken (hoe moeilijk of makkelijk het is om de gewenste personeelssamenstelling te realiseren). Daaruit blijkt dat landbouw het grootste aandeel 'knelpuntberoepen' heeft, met als kanttekening dat dit anders kan uitpakken, afhankelijk van overheidsbeleid.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER