Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Pachtovereenkomst wordt tóch ontbonden van "hobbybuxuskweker"

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 29 mei 2024
52 sec


Recht op formele pachtovereenkomst leidt toch tot ontbinding vanwege niet professionele kwekerij

In de zaak die voor de pachtkamer van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant werd behandeld, ging het om een conflict tussen twee personen, over de afspraken rondom de pacht van landbouwgrond voor de kweek van buxusstruiken en -bollen.


De rechtbank heeft in een eerdere uitspraak besloten dat de buxuskweker recht had op een formele pachtovereenkomst en dat de eigenaar van de grond hierin tekort was geschoten. Ook werd er gekeken of de pachtovereenkomst was beëindigd, maar de grondeigenaar kon niet aantonen dat dit correct was gebeurd volgens de wet.

Hobbykweek

De pachtkamer oordeelde verder dat de buxuskweker niet voldoende had aangetoond dat hij als een professioneel bedrijf handelde. Zo bekeek rechtbank bekeek of de kweker voldoende bedrijfsactiviteiten ondernam en investeerde om zijn boomkwekerij rendabel te maken. Er werd vastgesteld dat de buxuskweker te maken had met significante uitdagingen, waaronder ziektes die de buxusplanten troffen, wat de omzet en de bedrijfsvoering beïnvloedde.

Uiteindelijk besloot de pachtkamer dat de kweker onvoldoende bewijs leverde dat hij zijn boomkwekerij op een bedrijfsmatige en economisch duurzame manier uitoefende, wat een van de redenen was waarom de pachtovereenkomst werd ontbonden. Verder werden de meeste financiële claims van beide partijen afgewezen omdat er onvoldoende bewijs was. De overige financiële claims bestonden onder andere uit vordering van de pachtprijs en een schadevergoeding.


Er werd vastgesteld dat de buxuskweker te maken had met significante uitdagingen, waaronder ziektes die de buxusplanten troffen, wat de omzet en de bedrijfsvoering beïnvloedde

Ontbinding pachtovereenkomst

Het vonnis leidde tot de ontbinding van de pachtovereenkomst en wees de meeste vorderingen voor geld af. Beide partijen moeten hun eigen proceskosten betalen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER