Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Prunus laurocerasus Bonaparte bekroond met KVBC Goud

NIEUWS
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, dinsdag 21 mei 2024
56 sec


Op 16 mei 2024 heeft de keuringscommissie van de KVBC de Prunus laurocerasus Bonaparte® ('Flippi01'PBR) met de Gouden KVBC-Award bekroond na een uitgebreide veldkeuring.

Prunus laurocerasus Bonaparte® ('Flippi01'PBR) - foto Arie Rijkaart
Prunus laurocerasus Bonaparte® ('Flippi01'PBR) - foto Arie Rijkaart

De commissie prees de plant vanwege zijn aantrekkelijke en praktische opgaande groei. Het jonge schot heeft een opvallende bruin-oranje kleur, hoewel dit slechts een korte tijd zichtbaar is. Later in de zomer vertonen de nieuwe scheuten opnieuw deze warme tinten. Het volwassen blad is glanzend en fris groen. In vergelijking met de iets smaller groeiende P. lusitanica ('Angustifolia') heeft Bonaparte een frissere en meer levendige uitstraling.

Hoewel de bloei niet de belangrijkste sierwaarde is, draagt deze wel bij aan de biodiversiteit, net als de vruchten van de plant

Resistent tegen meeldauw en hagelschotziekte

Er waren geen problemen met de vermeerdering van de plant. Hij groeit goed zowel in potten als in volle grond. Bovendien is Bonaparte resistent tegen meeldauw en hagelschotziekte. Naarmate de planten ouder worden, zullen ze rijkelijk gaan bloeien. De bloemen, die deels tussen het blad verscholen zitten, zijn ongeveer 10 cm lang en hebben een subtiele roze tint. Hoewel de bloei niet de belangrijkste sierwaarde is, draagt deze wel bij aan de biodiversiteit, net als de vruchten van de plant.


Géén gewasbeschermingsmiddelen en mest

De gekeurde planten staan al drie jaar bij Arie Rijkaart in Boskoop. Gedurende deze periode zijn ze nooit behandeld met gewasbeschermingsmiddelen of bemest. Bonaparte werd in 2012 geselecteerd als zaailing van Etna en is sinds de vroege jaren 2020 op de markt gebracht. De plant is ontwikkeld door Adrian Straver uit Emmerich, Duitsland, en werd ter keuring aangeboden door Plantipp.


De keuringscommissie concludeerde dat Bonaparte op vrijwel alle punten een verbetering is ten opzichte van bestaande variëteiten

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER