Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Terugkeer rode diesel, bescherming landbouwgrond, aanpak arbeidsmigranten misstanden blijft staan

NIEUWS
PRODUCTNIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 17 mei 2024
80 sec


Hoofdlijnenakkoord nieuwe coalitie

In het nieuwe hoofdlijnenakkoord maakt de nieuwe coalitie duidelijke keuzes. Een minder vergaande aanpak van het stikstofprobleem en een terugkeer van rode diesel voor boeren, tuinders en loonwerkers. De aanbevelingen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten ('rapport Roemer') worden uitgevoerd.


'Onze boeren, tuinders en vissers moeten gekoesterd worden, omdat ze belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening en het Nederlandse cultuurlandschap. Ze zijn onlosmakelijk onderdeel van onze cultuur', meldt het akkoord. Het uitgangspunt van de vier partijen is dat hoogwaardige landbouwgrond wordt beschermd en dat er geen gedwongen krimp van de veestapel komt. In het stikstofbeleid wordt gestuurd op instandhouding van belangrijke natuur.

Zelf rol spelen in natuurbeheer

Boeren krijgen een belangrijkere rol bij het beheren van de natuur. Ze moeten volgens een nieuw plan meer vrijheid krijgen om zelf te kiezen hoe ze natuurdoelen bereiken. De regering wil hiervoor elk jaar 500 miljoen euro beschikbaar stellen. Dit geld moet zorgen voor langdurige financiƫle zekerheid voor boeren die aan natuurbeheer doen.


Verder wil de regering tot 2030 5 miljard euro investeren in het verbeteren van de mestmarkt, in innovatie en in regelingen om landbouwbedrijven op te kopen. Dit geld komt deels uit een fonds dat de vorige regering al had opgezet. Het plan voor dit fonds wordt nu stopgezet.

Verder wil de regering tot 2030 5 miljard euro investeren in het verbeteren van de mestmarkt, in innovatie en in regelingen om landbouwbedrijven op te kopen

Rode diesel

Rode diesel, de voordeligere brandstof die in 2013 werd wegbezuinigd, komt weer terug. vanaf 2027. Dit moet boeren een besparing van 28 cent per liter op leveren. De herinvoering van rode diesel kost de schatkist 141 miljoen euro per jaar.


Naamswijziging LNV

Onder het nieuwe kabinet wordt aan het ministerie van LNV 'visserij' toegevoegd en verandert 'Voedselkwaliteit' in 'Voedselzekerheid'. Het gaat daarmee het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heten.


Mest

PVV, VVD, NSC en BBB hopen op steun vanuit Brussel om het mestprobleem aan te pakken. Een nieuwe minister van Landbouw moet naar Brussel om de regels te veranderen. Ondertussen kijken ze welke spoedmaatregelen nodig zijn om de mestcrisis op te lossen. Er is ook een plan om boeren die stoppen met hun bedrijf meer tijd te geven voordat ze hun stallen moeten afbreken. Dit komt door een voorstel van de BBB. Het idee is om de lege mestkelders van deze boeren tijdelijk te gebruiken om mest op te slaan totdat de markt weer normaal is.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER