Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Lancering nieuwe editie Standaardlijst Nederlandse Namen van Cultuurplanten

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 26 april 2024
61 sec


Op vrijdag 26 april 2024 is de nieuwste editie van de Standaardlijst van Nederlandse Namen van Cultuurplanten gelanceerd. Deze tweede editie kent een forse uitbreiding ten opzichte van de oorspronkelijke uitgave uit 2020, met nu ongeveer 10.000 voorkeurs- en alternatieve Nederlandse namen voor cultuurplanten. Elke naam op de lijst is voorzien van een uitgebreide verantwoording over de keuzes en de opzet van de lijst.

Deel van de cover: Nederlandse namen van cultuurplanten Marco Hoffman Mirjam Lemmens Standaardlijst 2024.
Deel van de cover: Nederlandse namen van cultuurplanten Marco Hoffman Mirjam Lemmens Standaardlijst 2024.

In vergelijking met de eerste editie, die zich beperkte tot Nederlandse namen van boomkwekerijgewassen, omvat deze vernieuwde lijst nu ook namen voor siergewassen, groentegewassen, landbouwgewassen, tropische planten, tropisch fruit en eetbare paddenstoelen in cultuur. Hiermee biedt de lijst een completer overzicht, dat niet alleen de communicatie tussen professionals kan vergemakkelijken maar ook bijdraagt aan de educatie en het behoud van plantensoorten.

Wijzigingen en verbeteringen

Naast nieuwe gewasgroepen zijn er honderden wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd aan bestaande Nederlandse namen, inclusief aanpassingen in de wetenschappelijke benamingen. Ook zijn nu de Nederlandse namen van plantenfamilies toegevoegd aan de lijst.


Diverse organisaties en experts, waaronder Naktuinbouw, de Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen, de Nederlandse Dendrologische Vereniging, KAVB, Floricode, Floron, Vereniging Stadswerk Nederland, en Anthos, hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze lijst. Ook was er input van een werkgroep bestaande uit Nederlandse en Vlaamse specialisten op het gebied van wilde planten. Zo schrijft NAK tuinbouw op haar website: 'Om tot een eenduidige standaard te komen, maakten de samenstellers belangrijke keuzes. Bijvoorbeeld over hoofdlettergebruik, spelling, naamdelen los of aan elkaar en het bepalen van de juiste voorkeursnaam.'

Ook was er input van een werkgroep bestaande uit Nederlandse en Vlaamse specialisten op het gebied van wilde planten

Downloaden

De volledige lijst is gratis te downloaden via de website van Naktuinbouw. Voor het gebruik van deze publicatie in professionele settings is het vereist om de bron te vermelden als 'Nederlandse Namen van Cultuurplanten, Standaardlijst 2024'.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER