Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Aantal bedrijven sierteeltsector gekrompen in de afgelopen 17 jaar

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 25 april 2024
67 sec


In de afgelopen 17 jaar is het aantal mkb-bedrijven in de sierteelt en bloembollensector afgenomen met ongeveer 11,85%. Dit blijkt uit nieuwe data van het CBS. Dit is geheel tegen de trend in. Andere sectoren kennen veelal een grote toename in het aantal bedrijven.


Begin 2024 telde Nederland meer dan 1,56 miljoen mkb-bedrijven in alle sectoren bij elkaar opgeteld, wat een toename van bijna 69 procent is ten opzichte van tien jaar eerder. De groei in het aantal mkb-bedrijven is voornamelijk te danken aan een stijging in het aantal zzp'ers, aldus het persbericht.

ZZP-trend
De zzp-trend blijft achterwege binnen de sierteelt, waar verzelfstandiging moeilijker te realiseren is. Volgens het CBS worden bedrijven met minder dan 250 medewerkers geclassificeerd als mkb-bedrijven.


Dip

Als we alleen kijken naar de afgelopen acht jaar, van 2016 tot 2024, dan zien we wel een groei in de sierteeltsector. Het aantal bedrijven is in deze periode met ongeveer 17,81% toegenomen. In 2016 (Q4) telde de sierteeltsector 4 830 bedrijven, tot 5 690 in 2024 (Q1).


Wildgroei in hovenierssector

Tussen 2007 en het eerste kwartaal van 2024 is het aantal mkb hoveniersbedrijven met ongeveer 162,9 procent gestegen. Deze stijging heeft over een periode van 17 jaar plaatsgevonden. Als we kijken naar de afgelopen tien jaar kent de sector een groei van 81,35 procent.


LEES OOK

Andere krimpende sectoren

Er zijn andere bedrijfstakken waar het aantal mkb-bedrijven ook een daling kent. Ten opzichte van 2014 is de grootste daling zichtbaar bij draadgebonden telecommunicatie (35 procent), tankstations (28 procent) en drukkerijen (21 procent). Ook het aantal cafés is in deze periode met 20 procent afgenomen tot iets meer dan 8.000.


Oppervlakte bloembollen sinds 2013 met ruim een vijfde toegenomen

De oppervlakte landbouwgrond in gebruik voor de bollenteelt is in 2023 vergeleken met tien jaar eerder met 21 procent toegenomen naar ruim 28 duizend hectare. Het aantal bedrijven dat naast andere agrarische activiteiten ook aan bollenteelt deed is toegenomen, maar minder bedrijven hebben bloembollenteelt als hoofdactiviteit. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de CBS-landbouwtelling.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER