Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De Globus E-trike ETK2000, paradepaardje van Ezendam

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Emiel te Walvaart, maandag 11 september 2023
244 sec


De e-trike verlicht de arbeid en heeft tal van opties

De Globus E-trike ETK2000 is tijdens GrootGroenPlus een van de highlights op de stand van
Gebr. Ezendam. Boomkwekerij Peco, die de primeur had, deelt zijn eerste ervaringen met de nieuwste e-trike, die voor schoffelen en rijenbemesting wordt ingezet. Ezendam heeft de machine samen met Hens Hinloopen gebouwd, al zo'n twintig jaar specialist in laagvolume-technieken op het gebied van onkruidbeheersing. Sinds 2017 ontwikkelt Hinloopen samen met Gebr. Ezendam elektrische modulaire oplossingen voor gewasverzorging.


Martijn van Dongen op de E-trike
Martijn van Dongen op de E-trike

De nieuwste machine die Ezendam op GrootGroenPlus in de schijnwerpers zet, is de Globus E-trike ETK2000. De eerste van dit model draait dit seizoen bij Boomkwekerij Peco in Dongen, sinds 1993 gespecialiseerd in het kweken van sierheesters, coniferen, Taxus en laurier in de vollegrond op een areaal van achttien hectare.
De nieuwste Globus E-trike is het resultaat van de elektrificatie die Ezendam samen met Hinloopen sinds 2017 heeft ingezet. 'Er komen steeds meer smaken en modellen die gewasverzorging makkelijker maken. Bovendien is er voldoende subsidie voor de aanschaf van elektrisch aangedreven werktuigdragers te krijgen voor telers,' vertelt Hinloopen, die al bijna twintig jaar specialist is in laagvolume-technieken ten behoeve van onkruidbeheersing. Hij ontwikkelt daarnaast samen met Gebr. Ezendam BV uit Borne elektrische werktuigdragers die modulaire oplossingen kunnen uitvoeren voor gewasverzorging in de teeltsector.


Maatwerk

Martijn van Dongen, die samen met zijn vader Boomkwekerij Peco runt, is zeer te spreken over de nieuwste aanwinst. 'We kregen de Globus E-trike ETK2000 vorig jaar september binnen. Op dat moment had het nog niet zoveel zin om hem in te zetten. Maar vanaf dit voorjaar is de machine volop in gebruik. We kunnen er 85 procent van het onkruid mee wegschoffelen.'
Peco kwam eigenlijk bij toeval op het spoor van deze e-trike van Ezendam. 'We waren bij een collega-kwekerij om de spuitlicentie te verlengen en zagen er een soortgelijke e-trike staan,' vertelt Van Dongen. 'Net iets voor ons, dachten we. Vervolgens kwamen we in contact met Ezendam. Wij hebben de wensen voor de e-trike op tafel gelegd, zoals het vermogen om twee rijen te bewerken en een doorrijhoogte van 2 meter. We hebben kleinere planten van 1,20 en 1,40 meter in twee rijen staan en alle bedden zijn 1,50 meter breed. De e-trike is helemaal voor ons op maat gemaakt.'


'De Globus E-trike ETK2000 is een compacte en lichte machine die nauwelijks schade aan de bodem brengt'

Naast het schoffelen kan de machine ook andere werkzaamheden aan, zoals rijen bemesten. 'We kunnen voortaan ook machinaal kunstmest geven vanuit een bak die gekoppeld kan worden. Zo verlicht de e-trike de arbeid.'

De e-trike heeft drie rijen schoffelelementen met vingerwieders en een rijenbemester bovenop
Van Dongen somt de voordelen kort op: 'De Globus E-trike ETK2000 is een compacte en lichte machine die nauwelijks schade aan de bodem brengt. Hij is ook snel omgedraaid, waardoor je meteen aan een nieuwe rij kunt beginnen. Bovendien hoeven we voortaan maar één keer te bespuiten. Door het regelmatig schoffelen krijg je ook meer zuurstof in de bodem. De e-trike bespaart arbeid en de elektrische aandrijving komt ten goede aan de duurzaamheid. Al met al bevalt hij zeer goed, ook al door de goede ondersteuning van Ezendam.'

Globus E-trike ETK2000

De Globus E-trike ETK2000 heeft een spoorbreedte van 1,95 meter en een doorrijhoogte van 2 meter. De e-trike is een zijspanmodel met drie wielen van 70 centimeter. Ieder wiel heeft een 2100W-, 60V-borstelloze motor met planetaire aandrijving in de velg en haalt een snelheid van 12 kilometer per uur. Hierdoor is voor de aandrijving geen kettingoverbrenging nodig, wat krachtverlies, slijtage en lawaai scheelt. Bovendien zijn de werktuigdragers licht van gewicht en dit spaart de bodem.
De eerste Globus E-trike ETK2000 werd vorig jaar geleverd aan Boomkwekerij Peco in Dongen. Deze e-trike heeft drie rijen schoffelelementen met vingerwieders en een rijenbemester bovenop. Vader en zoon Van Dongen halen met het lithiumpakket gemakkelijk een dag schoffelen. De nieuwe e-trike heeft nog meer opties. Naast schoffelen en rijenbemesting kan de machine eenvoudig omgebouwd worden met een 4-rijen-LVS NK80Lt-set met gps voor chemische onkruidbeheersing en het uitbrengen van groene plantversterkende middelen. Als laatste kunnen er twee kouters aan gekoppeld worden om druppelirrigatie 10 centimeter in de grond te brengen.
De vier werkmodules zorgen ervoor dat de kweker geïntegreerde gewasverzorging kan toepassen en flexibel kan werken met een grote capaciteit van 1,5 tot 2 hectare per uur. Ook is deze e-trike uitgerust met drie nieuwe Lithium-Fe's. Dit is een nieuwe generatie accu's met toevoeging van ijzer. Ze hebben een hogere energiedichtheid, gaan langer mee en zijn minder brandgevaarlijk. De machines vallen onder de Mia/Vamil-subsidieregeling.

Geïntegreerd werken

De elektrische werktuigdragers van Ezendam zijn in de basis verkrijgbaar in twee varianten: ten eerste de eenwiel elektrisch aangedreven werktuigdrager, zoals de Multi-E-Wagen SPK03 elektrisch aangedreven kruiwagen voor geïntegreerd beheer van onkruid met LvS-techniek, die modulair is gebouwd en is aan te passen voor meerdere werkzaamheden en ten tweede de driewiel aangedreven e-trike, die ook modulair is uitgevoerd en meerdere toepassingsmogelijkheden heeft om geïntegreerd werken te bevorderen.
Deze elektrische werktuigdragers zijn dus zeer breed inzetbaar, aangezien ze met diverse opties en toepassingen uit te voeren zijn. Hinloopen: 'Hierbij valt te denken aan de Laag volume Strooitechniek (LvS). Dit is het over de bodem verdelen van chemische en/of biologische middelen evenals "groene" plantversterkende middelen, bacteriepreparaten en/of vloeibare meststoffen. Een andere optie is de mechanisatie van onkruidbeheersing door middel van schoffels of een triltandcultivator. Verdere toepassingen zijn onder meer: een rijenbemester met twee uitlopen, een kilverbak en een irrigatieslanglegger die de irrigatieslang 10 centimeter onder de grond aanbrengt. De werktuigdragers zijn eenvoudig en snel om te bouwen voor het wisselen van de verschillende toepassingen.'


Hinloopen zet de voordelen van LvS op een rijtje: 'Het onkruid kan beheerst worden met een middelgrove druppel (250 micron), waardoor het veilig en driftarm is. De techniek gebruikt maar 10 tot 40 liter water per hectare, met 0,5 tot 1,5 liter middel per hectare. LvS is bovendien geschikt voor alle gangbare middelen, dan wel een (veilige) combinatie hiervan. Verder is de techniek op bestaande werktuigdragers eenvoudig om te bouwen van hoog volume naar laag volume. Ook scheelt LvS veel vultijd, want met het gebruik van één tank op één dag is de capaciteit vergroot. De gps-opbouwversie maakt het mogelijk om snelheidsafhankelijk te doseren, zodat er minder over- of onderdosering optreedt. Een ander pluspunt is dat dankzij de grote doorlaten de kans op verstoppingen erg klein is. Je hebt ook minder last van bodemverdichting dankzij het geringe gewicht en kunt eenvoudig geïntegreerd werken met mechanische onkruidbeheersing en rijenbemesting. Last but not least: LvS levert een besparing op qua geld en milieu door lagere doseringen, minimaal 50 procent bij bladherbiciden.'

Gebr. Ezendam

Het familiebedrijf Gebr. Ezendam BV in Borne profileert zich als vakbekwaam, betrouwbaar en flexibel. Al sinds 1984 is de Twentse onderneming leverancier van landbouwmachines met de divisie landbouwmechanisatie. In de loop der jaren zijn daar veehouderijtechniek en kwekerijtechniek bij gekomen.
Gebr. Ezendam fabriceert en verkoopt producten als tractoren, werktuigen, melkmachines, stalinrichting, kwekerijmachines en vele andere. Het bedrijf verkoopt, onderhoudt en repareert onder andere Fendt- en Valtra-tractoren, is dealer van GEA Farm Technologies en heeft het eigen internationaal erkende merk Globus voor kwekerijmachines.
Het streven is een compleet productenpakket aan te bieden voor de agrarische ondernemer, veehouder en kweker. Maatwerkadvies en een passend kwaliteitsproduct staan voorop. Men kan bij Ezendam ook terecht voor de VA-keur, de periodieke veiligheidskeuring voor arbeidsmiddelen als machines, werktuigen en gereedschap. Deze veiligheidskeuring wordt uitgevoerd door bedrijven die zijn aangesloten bij brancheorganisatie Fedecom.

Route Grijs, standnummer G094 op GrootGroenPlus


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER