Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Valse meeldauw ligt op de loer door vochtig weer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 30 augustus 2023
91 sec


Tijdig inzetten van de juiste middelen voorkomt zware aantasting

Na een regenachtige periode en aansluitend periodes met wisselend weer is de basis voor een aantasting van valse meeldauw snel gelegd. Valse meeldauw gedijt goed onder vochtige omstandigheden.


De omstandigheden kunnen door regenachtig weer komen, maar ook door grote temperatuurverschillen kan het gewas in de nacht nat slaan. Met korter wordende dagen neemt ook de kans op een infectie door een langere bladnatperiode alleen maar toe.
Valse meeldauw is niet een standaard schimmel, maar behoort tot de groep van de Oömyceten en dit zijn de zogenaamde waterschimmels. Oömyceten zijn erg vochtminnend en kunnen de gehele plant, dus bladeren, stengels en wortels, snel infecteren.


'Oömyceten zijn vochtminnend en kunnen bladeren, stengels en wortels snel infecteren'

Beperkte middelen

Het aantal middelen dat sterk tegen deze groep schimmels werkt, is niet heel groot. Dus tijdig inzetten van een gewasbeschermingsmiddel is noodzakelijk, ook al lijkt er nog niet veel aantasting in het gewas aanwezig te zijn. Sinds twee jaar heeft Syngenta Pergado V voor de boomkwekerij en sierteelt geregistreerd voor zowel de bedekte als onbedekte teelt. Afgelopen jaren heeft Pergado V zich voor zowel valse meeldauw als Phytophthora bewezen als een welkome aanvulling op het beperkte middelenpakket.


Tijdig en afwisselen

Pergado V bevat de werkzame stof mandipropamid en heeft een uitstekende werking op de oömyceten valse meeldauw en Phythophthora, mits tijdig ingezet. Zit er al een zware aantasting in het gewas, dan gaat Pergado V het ook niet even zo maar oplossen.
Omdat het middelenpakket tegen onder meer valse meeldauw beperkt is en tegen valse meeldauw relatief snel mindergevoeligheid of resistentie kan optreden, is afwisselen van middelen erg belangrijk om resistentie te voorkomen.


Vorig jaar voerde Syngenta een proef uit op valse meeldauw in Hebe bij de Delphy Onderzoekskwekerij Boomteelt en Vaste Plantenteelt, waarin naast Pergado V ook Ortiva (azoxystrobine) is meegenomen. In deze proef werden twee toepassingen uitgevoerd, op 20 augustus en 3 september.

Grafiek: Valse meeldauw proef in Hebe uitgevoerd door Syngenta bij het Delphy Improvement Center. Pergado V en Ortiva zijn toegepast op 20 augustus en 3 september.
Linker foto: onbehandeld, versus rechts: behandeld met Pergado V, 49 dagen na de laatste toepassing

Conclusie en advies

Zowel Pergado V en Ortiva weten beide goed de valse meeldauw te onderdrukken. Ook hebben beide een lange duurwerking. Op 20 dagen na de tweede toepassing (20DA-B) zie je zowel bij Pergado V als Ortiva respectievelijk 14% en 7% aantasting t.o.v. 65% aantasting bij onbehandeld. Zelfs na 49 dagen zie je nog steeds een goede onderdrukkende werking.
Het advies is dus om zo preventief mogelijk te starten met Pergado V in een dosering van 0,6 L per hectare. Een hulpstof als Assist M36 zorgt voor een verbeterde opname in het blad en voor een langere duurwerking. Wissel voldoende af met middelen uit andere groepen, zoals bijvoorbeeld met Ortiva, om resistentie te voorkomen. Een volledig overzicht van de middelen en hun chemische groepen is te vinden op het Syngenta Expert Center. Lees goed de etiketten, aangezien elk middel haar eigen toepassingsvoorwaarden heeft.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER