Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hoe denkt het WereldWijde Web over ontwikkelingen in de groenbranche?

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Frank van Suchtelen en Chantal van Kuyck, vrijdag 30 juni 2023
249 sec


Ontwikkelingen in de groenbranche gaan razendsnel. Het is interessant om regelmatig te peilen hoe die ontwikkelingen worden ervaren. In dat kader werden in de afgelopen periode, in aanloop naar deze uitgave van de KwekersBode, drie stellingen gedeeld op de sociale media. De één wat controversiëler dan de andere.

Plant Select In Vitro
Plant Select In Vitro

1) Het streven naar biodiversiteit in tuin en openbaar groen slaat te ver door.
2) In vitroteelt kan traditionele vermeerdering in alle teelten in de boomkwekerij vervangen.
3) Datagedreven beslissingen zijn in de nabije toekomst onmisbaar voor goed teelt- en ondernemersbeleid.


De reacties waren fascinerend. Maar voor we daarin duiken; waar hebben we het eigenlijk over, als het gaat om deze stellingen?

Wat is biodiversiteit precies?

Wageningen University & Research WUR omschrijft het begrip biodiversiteit als de verscheidenheid aan leven - van een slootwaterdruppel tot een compleet bos, een oceaan of zelfs de aarde als geheel. Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waarvan ze deel uitmaken, van weiland tot wetland, van rivier tot estuarium en van bos tot woonwijk. Het gaat dus lang niet alleen over bloemen, bomen, koralen en aaibare dieren. Het begrip omvat het totaalpakket aan levende organismen en systemen - en de interacties daartussen.


Wat is in vitroteelt?

In vitroteelt is planten telen in steriele en gecontroleerde omstandigheden, in laboratoria op de kwekerijen. De term 'in vitro' staat voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek met micro-organismen, cellen en biomoleculen buiten een intact organisme. Het woord vitro slaat op de glazen reageerbuisjes die hiervoor worden gebruikt. Deze zijn inmiddels veelal door kunststof buisjes vervangen. De in vitroteelt staat tegenover 'in vivo' (in leven) teelt, waarin wordt gekweekt onder niet steriele omstandigheden in de volle grond, in kassen, in pot en container, op substraten. Het heeft lang geduurd voordat de in vitroteelt erkenning kreeg. Lang deden veel spookverhalen de ronde, maar de pioniers hebben hun gelijk bevestigd gekregen. Ook in de boomteelt heeft de in vitroteelt letterlijk wortel geschoten.


Wat verstaan we onder 'datagedreven'?

De tijd dat (boomkwekerij)bedrijven hun bedrijfsvoering baseren op gevoel en 'we hebben het altijd zo gedaan' is voorbij of zou het althans moeten zijn. We willen graag weten hoe we op toekomstige ontwikkelingen moeten inspelen. Dat kan zonder glazen bol.


Datagedreven werken wordt gebruikt om toekomstige ontwikkelingen te voorspellen. Met behulp van data is het mogelijk om alle mogelijke processen zo efficiënt mogelijk in te richten, waardoor beslissingen sneller, beter én accurater genomen kunnen worden. Er past wel een kanttekening bij. Bij datagedreven beslissingen zijn de data leidend en allesbepalend en wordt de eigen mening van de deskundigen binnen het bedrijf niet meer meegenomen. Je kunt ook kiezen voor data-geïnformeerde besluitvorming, waarbij de persoonlijke ervaring wordt gecombineerd met de data om zo tot een beslissing te komen. Datagedreven werken is het sturen op basis van feiten waarbij er consequent, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks, (ruwe) data geanalyseerd worden.

Om tot een waardevolle manier van datagedreven of data-geïnformeerd werken te komen, is specialistische kennis en kunde nodig. Daarbij zijn specialisten in verschillende rollen nodig. Daarnaast wordt ook steeds meer van beleidsmakers en andere medewerkers verwacht dat zij waarde kunnen halen uit data.
Managementbeslissingen omvatten ook het teeltproces. Op basis van voorspelmodellen en data-analyse optimaliseer je het teeltproces. Hierbij te denken aan zaken als de optimale teeltplanning en het krijgen van een optimale balans tussen teeltkosten, productie en kwaliteit.


Ronald Brand - Leuveld Boom kwekerijen BV

Hoe werden de stellingen ontvangen?

Een van de stellingen die voor deze KwekersBode op de sociale media werden gezet was: het streven naar biodiversiteit in tuin en openbaar groen slaat te ver door. Uit de reacties blijkt dat daar nogal genuanceerd over wordt gedacht. 11% was het met de stelling eens, 56% oneens en 33% stond er neutraal tegenover. Over deze stelling vroegen we ook de mening van Ronald Brand van GGP-deelnemer Leuveld Boomkwekerijen BV in Denekamp, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het kweken en vermarkten van haagplanten: "Laat ik vooropstellen dat ik een goede biodiversiteit heel belangrijk vindt, maar zeker richting particuliere tuinen schiet het naar mijn mening wat door. Laten we eerst wat bestrating en betegeling vervangen door een goed sortiment planten. Als ik het breder trek en ook over de grens kijk, dan zie ik dat er bij het streven naar biodiversiteit ineens de nadruk gelegd gaat worden op toepassing van autochtoon materiaal. Dat zie je bijvoorbeeld heel sterk in Scandinavië. Maar dat is een heel andere discussie. Het streven naar biodiversiteit biedt ook kansen, niet alleen voor de natuur, de leefomgeving maar ook voor ons vak. Zeker in het openbaar groen. Daar zie je ook een goed gestructureerde aanpak. Er komen meer mooi beplante borders, je ziet andere soorten bomen en struiken. Het maaibeleid is in die sector wel erg wisselend, je ziet bermen met prachtige mengsels maar ook schiet het maaibeleid soms door. Het moet geen puinhoop worden."


Op de stelling dat in vitroteelt in alle teelten van de boomkwekerij de traditionele vermeerdering kan vervangen hielden de meningen elkaar precies in evenwicht. De helft denkt van wel en de andere helft is het niet met de stelling eens.

Peter Vanlaerhoven (staand) in actie tijdens de keuring van de Green Grand Prix
De KwekersBode sprak ook met enkele mensen uit het vak. Zo vroegen we Peter VanLaerhoven van Lowgardens Nurseries uit Wernhout en specialist in bijzondere planten hoe hij tegen deze stelling aankijkt. Peter sprak daar zijn aarzeling over uit. "Er kan momenteel al heel veel via weefselkweek worden vermeerderd. Maar alles, dat gaat me toch te ver. Sommige producten kun je niet stekken, dan moet je gaan enten. Er zijn ook producten die zwakker wortelen. En nog iets, er zijn door een kleine groep liefhebbers zeer gewaardeerde planten, maar als een doelgroep heel klein is, zijn de kosten van weefselkweek te hoog om die teelt rendabel te maken. Er zijn nog wel wat manco's, maar het is een vermeerderingsmethode die zeker grote potentie heeft. En de techniek schrijdt voort, nietwaar? Als de overheid straks het toedienen van hormonen aan banden gaat leggen komen er weer nieuwe kansen."

Met de stelling dat datagedreven beslissingen in de nabije toekomst onmisbaar zijn voor goed teelt- en ondernemersbeleid was 86% het eens. 14% van de respondenten liet weten het daarmee oneens te zijn.

Stellingen Wilbert Stek
Stekbedrijf Wilbert Stek is gevestigd in Gendt (NL), het bedrijf is gespecialiseerd in het uit stek vermeerderen van boomkwekerijproducten en neemt jaarlijks deel aan vakbeurs GrootGroenPlus. Een groot gedeelte van het sortiment bestaat o.a. uit Buxus, Ilex, Euonymus, Osmanthus, Photinia, Thuja en Taxus. Aan eigenaar Wilbert van Luenen vroegen we of hij in zijn bedrijf de managementbeslissingen ook baseert op data. Op de stelling dat datagedreven beslissingen in de nabije toekomst onmisbaar zijn voor een goed teelt- en ondernemersbeleid, reageerde hij wat voorzichtig. "Laten we voorop stellen dat data de basis moeten zijn. Wij gaan er dus zeker van uit, maar ze zijn voor ons een belangrijk hulpmiddel. We gaan wel degelijk ook uit van ons gevoel en onze ervaring. Niet elk jaar is hetzelfde, zoveel hangt af van weers- en andere omstandigheden. We merken dat we toch ondanks het gebruik van data nog veel moeten bijsturen."
Had u ook willen reageren op de aangedragen drie stellingen maar heeft u daar geen gelegenheid of tijd voor gehad? Laat ons uw mening in ca. 200 woorden weten via info@grootgroenplus.nl zodat we op een later moment een vervolgartikel van de peilingen kunnen plaatsen!


Namens Vakbeurs GrootGroenPlus: Corianne Oudijk, penningmeester

“Wat zou u een goede moderne slogan vinden om consumenten, overheden en bedrijven te bewegen meer groen aan te planten en de biodiversiteit te verhogen? Laat het GGP via info@grootgroenplus.nl weten!”

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER