Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Aandacht voor impact bufferstroken in Boskoop

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 15 mei 2023
65 sec


LNV bekijkt impact op smalle boomkwekerijpercelen tussen water

Op 10 mei bezocht een delegatie van het Ministerie van LNV Boskoop, om met eigen ogen te zien wat de impact van bufferstroken is op smalle boomkwekerijpercelen in de waterrijke regio. De bedrijven Rijnbeek Perennials en Antoon Rijnbeek werden bezocht.


De vertegenwoordigers van LNV - betrokken bij mestwetgeving - waren uitgenodigd door Greenport Boskoop. Ook van Hoogheemraadschap vanRijnland en de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen waren mensen aanwezig.

Aanleiding

Per 1 maart 2023 is het volgens de mestwetgeving verplicht om langs waterlopen en sloten bufferstroken aan te houden. In die stroken mag geen bemesting, chemische gewasbescherming of biocide worden gebruikt. Voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gelden teeltvrije zones waarbij de breedte afhangt van onder meer de spuittechniek of gebruik van een emissiescherm.


Waterrijk

Op de smalle percelen in het waterrijke Boskoop kunnen de bufferstroken een grote impact hebben, met een verlies van wel 12 tot 15 procent teeltoppervlak indien de bufferstroken drie meter breed moeten zijn. In de meeste gevallen zullen bufferstroken in Boskoop een meter breed zijn, maar dat geldt niet als sloten 10 meter of meer breed zijn; dan geldt een bufferstrook van 3 meter.
Tijdens het werkbezoek werd de impact van bufferstroken onder de aandacht gebracht voor de verschillende typen bedrijven; teelten in de vollegrond, containervelden met langzaam werkende meststoffen en containervelden met volledige recirculatie.


Impact in de praktijk

Op de bedrijven Rijnbeek Perennials en Antoon Rijnbeek kon de delegatie in de praktijk zien hoe groot de impact van bufferstroken in de Boskoopse regio is. Rijnbeek Perennials is bijvoorbeeld gelegen aan een ruim 10 meter brede sloot, waardoor een bufferstrook van 3 meter verplicht is. Dat betekent niet bemesten of spuiten op 12 tot 15 procent van het teeltoppervlak.
LNV zegde toe dat de opmerkingen en vragen van sector en waterschap binnen het ministerie besproken worden. De LNV-delegatie gaf wel aan dat het Nederlandse mestbeleid is gebonden aan Europese regels.


Bron: LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER