Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Blauwe goudkoorts heerst onder Boskoopse kwekers

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 13 maart 2023
95 sec


Start onderzoeksproject voorzuivering voor ondergrondse waterberging

'Voldoende en kwalitatief goed water is geen vanzelfsprekendheid meer', stelde Hoogheemraad Waldo von Faber bij de opening van het onderzoeksproject naar voorzuivering voor ondergrondse waterberging in Greenport Boskoop op woensdag 8 maart.

Waldo von Faber opent het onderzoeksproject door blauw water symbolisch te zuiveren
Waldo von Faber opent het onderzoeksproject door blauw water symbolisch te zuiveren

'Uitgerekend in het meest waterrijke tuinbouwcluster van Europa starten we met onderzoek naar ondergrondse wateropslag. Dat laat zien hoe belangrijk water is voor de toekomstbestendigheid van de tuinbouwsector,' zei Michiel Gerritsen, voorzitter van de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop aan het begin van de bijeenkomst. Kilometers sloten zijn er in het oudste tuinbouwgebied van Europa, maar zelfs hier is voldoende goed gietwater geen vanzelfsprekendheid meer. Klimaatverandering vraagt om een andere omgang met water. Lange droge zomers, afgewisseld met korte hevige buien komen steeds vaker voor.

Circulaire schoonwatervoorziening

Water in natte periodes opslaan onder de grond, en gebruiken in lange droge periodes: het klinkt eenvoudig, maar is het zeker niet. Het driejarig projectonderzoek 'Naar een circulaire schoonwatervoorziening in de boom-en sierteelt Greenport Boskoop' richt zich vooral op het zuiveringsproces. Ondergrondse opslag wordt in Nederland in diverse pilotprojecten op kleine schaal al toegepast.
Het onderzoek naar voorzuivering van water is nieuw en biedt de mogelijkheid om naast het water van kasdek, ook water van de open teelt of pot-en containerteelt op te slaan in de bodem. Een grote stap naar zelfvoorzienendheid voor goed gietwater.


Laagste punt van Europa

'We zitten in het laagste punt van Europa waar al het water naartoe stroomt. En toch hebben we afgelopen zomer de vraag gesteld 'Van wie is het water? En naar wie gaat het toe?' Het is niet vanzelfsprekend meer dat we altijd voldoende goed water hebben. Zelfs niet in Boskoop'. Von Faber giet langzaam blauw water door een filter en gezuiverd schoon water loopt de grond in. En daarmee is het onderzoeksproject geopend.


'Van wie is het water? En naar wie gaat het toe?'

Samenwerkingen

'Zulke grote projecten doe je nooit alleen. Een grote groep stakeholders participeert in dit project', zegt Greenportwethouder Anouk Noordermeer. Acacia Water voert het project uit in samenwerking met TU Delft en lokale partijen. 'Water is tegenwoordig het nieuwe goud. Voor andere greenports is dit ook van belang. We zijn mede-financier omdat dit een innovatief project is met een regionale impact. Hier gaan we van leren met elkaar' geeft Gerard Mostert, lid van het dagelijks bestuur van Holland Rijnland aan. Holland Rijnland stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen dertien gemeenten. In dit gebied vallen ook Greenport Duin & Bollenstreek en Greenport Aalsmeer. Ook voor provincie Zuid-Holland is de zorg om beschikbaarheid van voldoende schoon water én de potentie om veel van elkaar te leren reden ombij te dragen aan dit onderzoek, volgens MT-lid Marije Hoogendoorn-Bruins Slot.


Het project wordt breed gedragen door tien ondernemers uit Greenport Boskoop, Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop, LTO Noord, gemeente Alphen aan den Rijn, Holland Rijnland, het Hoogheemraadschap van Rijnland, Provincie Zuid-Holland, Groene Hart Werkt en Hagelunie.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER