Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hernieuwde discussie over pampasgras: op Unielijst of niet?

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 3 maart 2023
68 sec


Ook in 2021 al discussie over Cortaderia selloana

Tijdens ISU Winterdays in februari 2023 werd kritisch gereageerd op de mogelijkheid dat pampasgras (Cortaderia selloana) op de Europese Unielijst van invasieve exoten zou kunnen worden geplaatst. Het is niet voor het eerst dat pampasgras in deze discussie opduikt.

Cortaderia selloana
Cortaderia selloana

Uit een bijdrage namens het Nederlandse ministerie van LNV tijdens de ISU Winterdays bleek dat pampasgras nog steeds op de 'nominatie' voor de Unielijst voorkomt; in 2021 werd hier ook over gesproken, wat toen veel onrust opleverde in de sector. Plaatsing op de lijst zou betekenen dat bezit, handel, transport en distributie van pampasgras verboden zou worden, met een verwachte overgangsperiode van één of twee jaar.

Geen invasief gedrag

Veel aanwezigen bij de bijeenkomst zien een verbod op pampasgras niet zitten, omdat bij deze plant volgens hen geen noemenswaardige invasief gedrag is vastgesteld; dat geldt in elk geval voor grote delen van Europa. Het wordt ook onwenselijkheid gevonden om een plant in de hele EU te verbieden als er maar op enkele plekken overlast is. Hoog pampasgras, Cortaderia jubata, staat sinds 2019 wel op de Unielijst.


Impact op de sector

Tijdens de bijeenkomst benadrukte onder meer ISU-bestuurslid en LTO-vakgroep voorzitter Aad Vollebregt dat ook de economische impact van een verbod op de sierteeltsector meegewogen moet worden. Mocht het tot een verbod komen, dan wordt kritisch gekeken naar de verschillende manieren waarop lidstaten een nieuw verbod invoeren. Sommige lidstaten hanteren een overgangsperiode van één of twee jaar voor verkoop van bestaande voorraden, terwijl in andere landen, zoals in Duitsland, de betreffende planten direct uit circulatie moeten worden gehaald.


Zorgvuldigheid

Deelnemers aan de ISU Winterdays erkennen dat bij het introduceren van nieuwe soorten de risico's moeten worden onderzocht. Ook omdat invasief gedrag van planten in de loop van de tijd kan veranderen, bijvoorbeeld onder invloed van hogere temperaturen en langere groeiseizoenen. Voordat een soort op de Unielijst kan worden geplaatst, vindt er een risicobeoordeling plaats en kan er door belanghebbende partijen gereageerd worden op het voorgenomen besluit.


ISU is de wereldwijde vereniging van vasteplantenkwekers. ISU Winterdays is een van de internationale bijeenkomsten.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedagen boomkwekerij Compas Agro
woensdag 4 september 2024
t/m woensdag 25 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024
Vooraankondiging Velddag demobedrijf Vaste Plantenkwekerij maatschap Lucassen
vrijdag 6 september 2024
t/m vrijdag 6 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER