Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zaadhandelaren en kwekers schorten convenant bosplantsoenketen op

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 20 februari 2023
47 sec


Handelsgroep BoHeZa, LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen en Treeport Zundert maken formeel pas op de plaats bij voorgenomen convenant bosplantsoenketen

In opdracht van het ministerie van LNV wordt gewerkt aan een convenant voor de bosplantsoenketen, met als doel om afspraken in de keten te borgen voor de toekomst. Die afspraken zijn erop gericht om de keten - van zaadvoorziening tot en met toepassing door terreinbeheerders - op elkaar af te stemmen; dat is van belang voor uitvoering van de Bossenstrategie waarvoor miljoenen extra stuks plantmateriaal nodig zijn.

Bosplantsoen, foto: Bomenwacht Nederland
Bosplantsoen, foto: Bomenwacht Nederland

In het convenant worden afspraken vastgelegd tussen Staatsbosbeheer, BoHeZa, de LTO Cultuurgroep en Treeport. Deze vier partijen proberen sinds enkele jaren de beschikbaarheid van zaden voor met name autochtoon bosplantsoen op elkaar af te stemmen. Die afstemming blijkt echter moeizaam te verlopen.

Niet het gewenste resultaat

Recent zijn belangenbehartigers BoHeZa, de LTO Cultuurgroep en Treeport gezamenlijk en unaniem tot de conclusie gekomen dat, wat hen betreft, de samenwerking met Staatsbosbeheer niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd. Ook de recente publicatie op nu.nl waarin Staatsbosbeheer uitspraken deed over leden van de verenigde zaadhandelaren en kwekers, is de partijen in het verkeerde keelgat geschoten.


Brief aan LNV

Hoewel de belangenbehartigers het voorgenomen convenant belangrijk vinden, zien zij het als noodzakelijk om het overleg daarover tot nader order op te schorten. Johan Vink (BoHeZa), André Wijnstra (LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen) en Marc Lodders (Treeport Zundert) hebben hierover een brief met toelichting naar het ministerie van LNV gestuurd.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER