Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

LTO doet verslag van praktijkervaringen druppelirrigatie

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 6 januari 2023
64 sec


Activiteit van innovatiekringen weerbaar telen Opheusden en Horst a/d Maas

Eind december werden bij Volentis - Aquafeed in Echteld ervaringen uitgewisseld met druppelirrigatie in de goten- en containerteelt en de vollegrond.

Aanleg druppelslangen door Aquafeed - archiefbeeld
Aanleg druppelslangen door Aquafeed - archiefbeeld

Het druppelen wordt steeds meer ingezet in de boomkwekerij, als alternatief voor haspels en vanwege vaker voorkomende droogteperioden. Dat blijkt uit het verslag van de vakgroep voor bomen en vaste planten van LTO van de goed bezochte bijeenkomst in Echteld. Ook werd duidelijk dat leidingen van druppelsystemen in de basis dezelfde opbouw hebben, met elektrische aansturing vanuit een systeem dat bij sommigen niet zelfvoorzienend is en bij anderen wel, met zonnepanelen en een accupakket.

Waar druppelen?

De verschillen zitten vooral in de aansturing: de ene kweker doet dit op gevoel, de andere met behulp van data die wordt verzameld door sensoren. Ook waar de slangen liggen, verschilt per bedrijf. Dat kan ondergronds zijn omdat bovengrondse delen kwetsbaar zijn voor beschadigingen, of juist bovengronds omdat het druppelen dan beter stuurbaar is. Of de slangen hangen een stukje boven de grond, zodat ze niet in de weg zitten bij het rooien of mechanische onkruidbestrijding. Ondergrondse slangen die tussen rijen liggen zijn er vrij goed weer uit te trekken en op te rollen, maar liggen ze onder het gewas, dan is er meer kans op schade aan wortels.
Zo dicht mogelijk bij de wortels druppelen is het meest efficiƫnt, waarbij constant bijhouden van de aanzuigende werking van de grond het beste werkt. Die werking verschilt nogal per grondsoort, bijvoorbeeld klei- of zandgrond.


Voorspelling

Bodempotentiekaarten en bladoppervlakindex kunnen helpen voorspellen hoeveel er gedruppeld moet worden. Het een voorspelt hoeveel vocht uit de bodem verdampt op basis van onderzoek en het ander voorspelt hoeveel het gewas verdampt op basis van bladoppervlak. Dat laatste wordt ook wel Leaf Area Index (LAI) genoemd. In de akkerbouw zijn dergelijke gegevens al beschikbaar, en ook in de boomkwekerij is het mogelijk, bleek tijdens de bijeenkomst.


Bron: LTO vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER