Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Boomkwekerij Huijbregts houdt zijn teelt en bedrijfsvoering up-to-date

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Emiel te Walvaart, woensdag 14 september 2022
141 sec


GrootGroenPlus 5 t/m 7 oktober 2022

Boomkwekerij Huijbregts ziet in 1991 het levenslicht in Wernhout. Tijdens een vakantiebaantje raakt Hans Huijbregts enthousiast over het werk in de kwekerij, waarna hij een eigen kwekersbedrijf opricht. Huijbregts begint met een klein tunneltje en een hectare grond rondom het huis. Inmiddels is het areaal uitgegroeid tot zestig hectare, waarvan momenteel twintig hectare wordt ingenomen door groenbemesters.

Hans, José en Niels Huijbregts voor het nieuwe pand
Hans, José en Niels Huijbregts voor het nieuwe pand

Medio 2009 komt echtgenote José erbij in het bedrijf. Nu heeft de kwekerij zes vaste krachten en zo'n tien uitzend- en vakantiekrachten. Oudste zoon Niels gaat nu het derde jaar in van de opleiding Tuin- en Akkerbouw aan de HAS Den Bosch en toont interesse om na zijn studie verder te gaan in de onderneming.

Nieuw pand met natuurlijke uitstraling

Door de sterke groei kwamen de faciliteiten van Huijbregts in een te krap jasje te zitten. Recentelijk is dan ook een nieuwe loods met kantoor, kantine en stekruimte verrezen. Het pand is aan de voorzijde uitgerust met een houten spant en heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Voor de nieuwbouw is een groot plein aangelegd, waar de vrachtwagens gemakkelijke kunnen laden en lossen, wat een enorme vooruitgang is.
Verdere groei van het bedrijf is momenteel nog geen optie voor Huijbregts, want het plafond is bereikt met de zestig hectare en het aantal medewerkers. De optimalisering van de huidige bedrijfsvoering staat echter voorop. Zo staan onkruidbestrijding en schoffeltechniek op de radar om verder te verdiepen en te ontwikkelen. Daarbij wordt ook gekeken naar robotisering.


In de loop der tijd is de Wernhoutse kweker zich gaan specialiseren in tweejarig vollegrondsplantgoed, vooral Prunus laurocerasus in 25 soorten. Hiermee is de kweker een van de grootste Prunus-specialisten in de omgeving. Daarnaast kweekt Huijbregts onder andere magnolia, coniferen, Osmanthus, Photinia en Ilex cult. In totaal zijn dat zo'n 75 soorten, allemaal gestekte gewassen. Een kleine veertig procent wordt zelf gestekt, de rest wordt bij andere stekbedrijven ingekocht. Al het plantgoed wordt op GPS geplant en regelmatig (zijdelings) gesnoeid. Huijbregts plant nu jaarlijks drie miljoen stekken uit. De helft hiervan gaat naar kwekers die ze oppotten, de andere vijftig procent naar vollegrondskwekers die ze opkweken voor kluitplanten. Het plantgoed wordt afgezet in heel Europa en daarbuiten.
Zo'n tien jaar geleden is Huijbregts eigenlijk bij toeval in een neventeelt gerold. Het betreft een 20 literpottenteelt met grote maten Prunus laurocerasus, grote laurieren van 1,75 tot 2 meter. Hiermee overbrugt de kwekerij de zomermaanden.


Vaste deelnemer aan GrootGroenPlus

Boomkwekerij Huijbregts neemt jaarlijks deel aan de beurs GrootGroenPlus, waar het bedrijf al een decennium lang vaste standhouder is. 'Behalve het praktische voordeel dat Zundert dichtbij is, is GrootGroenPlus voor ons een heel interessant event. De hele (internationale) sector verzamelt zich hier. We hebben ruim tweehonderd afnemers door heel Europa en het is onmogelijk om die allemaal te bezoeken. Het is voor ons een relatiebeurs. We willen de relaties met onze huidige afnemers verder optimaliseren, maar uiteraard zijn nieuwe klanten van harte welkom. Voor nu is het vooral belangrijk dat je onder de de aandacht blijft.'


Blikvanger

Als blikvanger zet Huijbregts een aantal mooie grote potten met een aantal representatieve planten in de stand. Het is nog even wachten op een echte noviteit, maar hij heeft zeker wat in petto voor de toekomst. Het gaat om een leuke nieuwe soort waarvan de kweker veel verwacht. Over een aantal jaren weten we meer. Innovatie van gewassen blijft dan ook een belangrijk speerpunt.


Een ander item dat hoog op de agenda staat, is duurzaamheid. De onkruidbestrijding verloopt grotendeels mechanisch. Op de tweejarige leverbare planten zijn nog geen bodemherbiciden toegepast. Bij de Prunus, waarbij je veel te maken hebt met schimmeloverlast, doet Huijbregts de bestrijding bijna volledig met biologische middelen. Tot op heden lukt dat uitstekend.
Ook worden slimme landbouwtechnieken niet geschuwd. Alle percelen zijn gescand en worden aan de hand van taakkaarten bemest. Daarmee wordt een flinke slag gemaakt om plantspecifiek te bemesten en een reductie op dat gebied te realiseren. Verder wordt onderzocht wat druppelirrigatie kan betekenen voor de teelt. Huijbregts benut namelijk een areaal van zestien hectare net over de grens in België, waar de regels op het gebied van water strenger zijn dan in Nederland. Daar wordt momenteel geëxperimenteerd met de inzet van druppelslangen.


Boomkwekerij Huijbregts

Maalbergenstraat 12
4884 MT Wernhout
T: 076-5972920
info@boomkwekerijhuijbregts.nl
www.boomkwekerijhuijbregts.nl
Blauwe route, standnummer B12

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER