Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

BCT Treehub Cold Store: unieke koelfaciliteit op duurzaam logistiek centrum

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan van Staalduinen, dinsdag 13 september 2022
123 sec


Koelen roept warme gevoelens op bij André 't Lam

Aan fase 2 wordt nog volop gewerkt, maar BCT Treehub Cold Store in Zundert is al deels in gebruik. Dit tot tevredenheid van koelmeester André 't Lam, die apetrots is op zijn nieuwe, duurzaam ingerichte domein. De (beoogde) gebruikers zullen dat ook zijn, want efficiënte logistiek, perfecte klimaatbeheersing voor korte of langere tijd en service zijn er tot kunst verheven. Met groene stroom, dat spreekt vanzelf.

André 't Lam naast het kloppende hart van de coldstore die binnenkort duurzaam wordt aangedreven door zelfopgewekte groene energie
André 't Lam naast het kloppende hart van de coldstore die binnenkort duurzaam wordt aangedreven door zelfopgewekte groene energie

Na een rijke carrière in het koelen van versproducten begon André 't Lam dit jaar aan een nieuw hoofdstuk. Hij verkocht het eigen koelbedrijf in Veen, waarvoor opvolging binnen het gezin ontbrak, en aanvaardde de uitnodiging om in Zundert aan iets nieuws te beginnen. 'Ik ben nog veel te jong om achter de geraniums te kruipen en een kans als deze komt maar één keer voorbij,' zegt de gedreven koelspecialist.

Achtduizend palletplaatsen

't Lam was van meet af aan enthousiast over de plannen voor BCT Treehub Cold Store, die hij mede mocht invullen. Het resultaat mag er zijn. De eerste fase met vijftien koelruimten (zeven ontvangstcellen tegenover de laaddocks en acht bewaarcellen), samen goed voor 5500 palletplaatsen (waarvan 3750 in stellingen), is gereed en al deels in gebruik genomen. Aan fase 2, die zeven cellen en 2500 palletplaatsen extra moet opleveren, leggen installateurs nu de laatste hand. Alle cellen zijn uitgerust met grote koelers, krachtige ventilatoren en een reeks vaste en flexibele temperatuursensoren die garant staan voor een groot koelvermogen en een stabiel, naar wens instelbaar klimaat.


Vraag sterk gegroeid

Momenteel staat er plantmateriaal in de koeling. De komende maanden wordt de bezettingsgraad hoger en het gekoelde assortiment breder, om in het voorjaar te pieken.
'De vraag naar koelruimte en maatwerk is de laatste jaren gestaag gegroeid,' zegt de koelexpert tijdens een rondgang langs de gloednieuwe cellen. 'Deze coldstore brengt de capaciteit in lijn met de vraag en doet dat bovendien op hoogwaardige wijze. De zonnepanelen moeten nog worden geïnstalleerd op het dak en de windmolen naast het complex wordt eind 2022 in bedrijf gesteld. Onze installaties blinken uit in zuinigheid en efficiëntie, maar koelhuizen gebruiken desondanks veel stroom. Die willen we zelf op duurzame wijze opwekken. Bij de huidige energieprijzen is dat extra aantrekkelijk.'


Boomkwekerij en meer

Volgens 't Lam is de faciliteit goed bezocht tijdens eerdere open dagen en zijn de beoogde gebruikers erg enthousiast. In de eerste plaats zijn dat natuurlijk kwekers en handelsbedrijven in boomkwekerijproducten, voor wie Business Centre Treeport en de coldstore zijn opgezet. Er is echter ook belangstelling vanuit andere geconditioneerde bewaarsegmenten, zoals buitenlands fruit, aardbeienplanten, frambozenplanten en witlofpennen. 'We sluiten niemand bij voorbaat uit, maar boomkwekerijproducten en uitgangsmateriaal vormen de hoofdmoot,' zegt hij.


Slimme routing

Minstens zo belangrijk als de extra koelcapaciteit van achtduizend palletplaatsen is de slimme indeling en routing binnen het pand. Vanuit tien loaddocks kunnen chauffeurs hun partijen 24/7 zelf in- en uitladen, want de afstanden tussen dock en ontvangst- of uitlevercel zijn zeer kort. 'Ideaal voor een snelle afwikkeling en het verwerken van kleine partijen en deelorders,' stelt de gelouterde koelexpert vast. 'Binnenkomende partijen staan in no-time koel. Voor langere bewaring gaan ze vandaaruit door naar de grote bewaarcellen aan de andere kant van het blok. Die houden we graag zo lang mogelijk dicht om energie te besparen.'


Flexibel maatwerk

Flexibel maatwerk en maximaal kwaliteitsbehoud staan hoog in het vaandel. Dat blijft niet beperkt tot koelen alleen. Wie dringend vrachtvervoer nodig heeft - geconditioneerd of niet - kan zich daarvoor ook richten tot 't Lam en zijn bescheiden team. 'Het moet dan wel gaan om partijen die hier gehaald of gebracht moeten worden, maar we vullen het met plezier in,' zegt hij ten overvloede.


BCT Coldstore B.V.

p/a Bredaseweg 7
4881 DC Zundert
t. +31(0) 76 599 5005
info@bct-coldstore.eu
Route blauw, stand B051

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER