Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nog meer inzendingen Beste Marktintroductie en Beste KVBC nieuwigheid

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 17 augustus 2022
867 sec


Voor Plantarium|Groen-Direkt op 24 en 25 augustus

PlantariumGroen-Direkt maakt de inzendingen bekend voor de verschillende prijzen en keuringen. In dit artikel het tweede en laatste deel van de vele inzendingen. Onderstaande teksten en foto's zijn verstrekt door de inzenders. De redactie van dit vakblad en de beurs zijn niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in de beschrijvingen.

De inzending 'Colours in Shape' voor Beste Marktintroductie
De inzending 'Colours in Shape' voor Beste Marktintroductie

Er zijn rond de beurs prijzen in drie categorieën te winnen, voor marktintroducties, cultivars en een bezoekersfavoriet. Tijdens de opening worden twee prijzen bekendgemaakt: de nieuwe 'Beste Marktintroductie' en de 'Beste KVBC-nieuwigheid', die voorheen ook werd uitgereikt tijdens Plantarium. Voor de beste marktintroductie is een onafhankelijke en internationale kundige jury samengesteld. In de loop van de beurs kunnen bezoekers de rol van publieksjury op zich nemen, wat uitmondt in de titel 'Bezoekersfavoriet', een prijs waarvan de winnaar aan het eind van de beurs wordt bekendgemaakt.

Beste Marktintroductie en Beste KVBC nieuwigheid

De inzendingen hieronder werden aangemeld voor beide categorieën.


<i>Astrantia</i> (Pink Button)
Astrantia (Pink Button)
Astrantia (Pink Button) is een compacte vaste plant en heeft, in vergelijking met het normale Astrantia sortiment, massa's bloemen. Ook het grove, groene blad is vernieuwend. De plant bloeit van mei tot augustus met zachtroze bloemen en is zeer aantrekkelijk voor bijen. Deze Astrantia kan in pot op het balkon of terras, maar is ook heel geschikt voor in de tuin in de volle zon tot halfschaduw. De plant wordt zo'n 50 cm hoog. Pink Button wordt in de handel gebracht door Marco van Noort uit Warmond en F.N. Kempen uit Mijdrecht. F.N. Kempen heeft de plant ingezonden voor de keuring.

<i>Astrantia major</i> (Cerise Button)
Astrantia major (Cerise Button)
Astrantia major (Cerise Button) is een compacte vaste plant en heeft, in vergelijking met het normale Astrantia sortiment, massa's bloemen. De bloemen zijn framboosroze van kleur en bloeien van mei tot augustus en zijn zeer aantrekkelijk voor bijen. De plant onderscheidt zich door zijn volle, wat grove groene bladeren en de doorbloeiende bloemen daarboven uit. De plant wordt zo'n 50 cm hoog en houdt van een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Cerise Button wordt in de handel gebracht door Marco van Noort uit Warmond en F.N. Kempen uit Mijdrecht. F.N. Kempen heeft de plant ingezonden voor de keuring.

<i>Atriplex nummularia</i> 'Silver Holly'
Atriplex nummularia 'Silver Holly'
Atriplex nummularia 'Silver Holly' is een compact groeiende bladplant met helder zilveren bladeren. Het blad lijkt qua vorm op Ilex, maar de bladeren en takken zijn veel zachter. De plant is toepasbaar op droge en zonnige plekken en overleeft ook bij koud weer. Het is een zeer onderhoudsvriendelijke en duurzame, droogtetolerante en zoutbestendige plant en hierdoor goed toepasbaar in kustgebieden. De plant bloeit met kleine geel tot bruine bloemen die in de winter tevoorschijn komen. 'Silver Holly' wordt in de handel gebracht door F.N. Kempen uit Mijdrecht, Bental uit Rijsenhout en Marathon Plants uit Marathon (Gr) en is jaarrond leverbaar. De winner is Marathon Plants, kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. F.N. Kempen en Bental hebben de plant ingezonden voor de keuring.

<i>Clematis</i> (Viva la Vida)
Clematis (Viva la Vida)
Clematis (Viva la Vida) heeft een zeer lange bloeiperiode, vanaf de lente tot de late zomer. De bloei is rijk en uitbundig met paarse bloemen met een paarsrode streep. De bloemdiameter is 10 tot 12 cm en de plant wordt zo'n 200 cm hoog. De plant is vanaf september beschikbaar voor tuincentra en handelaren in een 2 liter rozenpot met 90 cm bamboestok. Viva la Vida is gewonnen door J. van Zoest uit Boskoop die de plant tevens in de handel brengt en heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

<i>Clematis</i> (Proud Mary)
Clematis (Proud Mary)
Clematis (Proud Mary) bloeit zeer rijk en compact op zowel oud als vers hout. De bloemen zijn 8 tot 10 cm in diameter en de plant wordt zo'n 150 cm hoog. De bloemkleur is licht paarslila met een paarsrood hart. Bijzonder is dat de plant van onderaf naar boven bloeit. De plant is vanaf september beschikbaar voor tuincentra en handelaren in een 2 liter rozenpot met 90 cm bamboestok. Proud Mary is gewonnen door J. van Zoest uit Boskoop die de plant tevens in de handel brengt en heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

<i>Fargesia murieliae</i> (Elegrass Boobux Moontears)
Fargesia murieliae (Elegrass Boobux Moontears)
Fargesia murieliae (Elegrass Boobux Moontears) is een Fargesia die heel goed kan worden gesnoeid, de plant heeft donkergroen blad, vertakt gemakkelijk en groeit na snoei goed door. Het is een sterke, gezonde en niet invasieve bamboesoort. Door de compacte vorm is de plant zeer geschikt voor hagen en vormsnoei. Daarnaast is Elegrass Boobux Moontears goed winterhard. Deze Fargesia is gewonnen door Wilfried Jansen uit Edewecht (DU) en kwekersrechtelijk beschermd. Hoogeveen Plants brengt de plant vanaf 2023 in de handel (retailkanaal) en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Rubus idaeus</i> (Raspbeary)
Rubus idaeus (Raspbeary)
Rubus idaeus (Raspbeary) is een nieuw soort framboos die met dikke takken groeit en niet afsterft in de winter. Vandaar dat de plant ook wel boomframboos wordt genoemd. De plant heeft een opgaande habitus met sterke stelen, en bloeit in april-mei met witte bloemen en geeft veel smaakvolle vruchten in mei-juni. Raspbeary is een Floricane-type, resistent tegen hitte en droogte, heeft een vroege rijping van de vruchten en een lange oogstperiode. De plant is gewonnen door Toshihiko Hara uit Japan en kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.
Rubus idaeus (Raspbeary) heeft een speciale bedrukte magenta pot, een speciaal etiket met eigen logo en een nieuwe unieke marketingnaam. De plant is breed toepasbaar, geeft veel en lekkere vruchten, is zeer winterhard en gezond. Uitermate geschikt voor afzet via tuincentra. Joh. Stolwijk & Zonen Boomkwekerijen en Heinje Pflanzenhandelsgeselschaft brengen de plant in de handel en hebben deze ook ingezonden voor de keuring.


Beste Marktintroductie

Vernieuwende marktintroducties dingen mee naar deze nieuwe prijs.


Colours in Shape
Colours in Shape
Colours in Shape bestaat uit een selectie planten die worden geleverd als bolvorm met een doorsnede van minimaal 25 cm, in een pot P23 (C5). Het concept heeft een mooie etikettenlijn met sprekende kleuren. Daarnaast zijn er ook tafelbanners verkrijgbaar. Door het frequent snoeien van de planten blijft het product veel langer 'in Shape'. De kleurrijke selectie van verschillende soorten blijft daardoor niet alleen langer houdbaar op het winkelschap; door te selecteren op een bolvormige groeiwijze heeft de consument ook langer plezier van de aangekochte plant. De planten zijn uitstekend geschikt voor het terras of balkon en uitermate geschikt voor verkoop via de tuincentra. Zowel in het najaar als in het voorjaar is een uitgebreid assortiment beschikbaar. De focus ligt hierbij zowel op het maken van kwalitatief hoogwaardige producten als het constant zoeken naar nieuwe en verbeterde soorten. Inzender van dit concept is Boomkwekerij Ad Vurens uit Boskoop.

Concept Happy Youchera, <i>Heuchera</i> Pinky Panky
Concept Happy Youchera, Heuchera Pinky Panky
Tijdens PlantariumGroen-Direkt worden twee nieuwe Heuchera's, namelijk Heuchera Pinky Panky en Heuchera Snowy Panky, van het concept Happy Youchera gepresenteerd.
Het concept Happy Youchera bestaat uit Heuchera's van veredelaar Dirk Scheys, die allemaal geselecteerd zijn op hun overleving tijdens de winter in de tuin. Deze soorten zijn dus - veel beter dan de gemiddelde Heuchera - aangepast aan de huidige klimatologische omstandigheden in onze regio. Niet zo zeer de koude temperatuur, maar wel de weerstand tegen grote hoeveelheden regen tijdens de wintermaanden speelt daarbij een belangrijke rol. Ook de overlevingskracht van de potentiële Happy Youchera-variëteiten tijdens drogere periodes en hun goede weerstand tegen direct zonlicht zijn belangrijke eigenschappen.
Door deze specifieke eigenschappen zijn Happy Youchera - Heuchera's naast de toepassing in de tuin ook geschikt voor de in opmars zijnde verticale muurbeplantingen, waar planten nog meer dan in de tuin op sommige momenten aan extreme omstandigheden worden blootgesteld. Happy Youchera-Heuchera's bieden de mogelijkheden van een enorme kleurenschakering met lange overleving. Het sortiment van Happy Youchera bestaat reeds uit een 20-tal variëteiten, waar nu de Heuchera Pinky Panky en Heuchera Snowy Panky als nieuwe selecties worden aan toegevoegd. Inzender is Denis-Plants uit Lochristi (B).


<i>Echinopsis</i> (RockYourGarden)
Echinopsis (RockYourGarden)
RockYourGarden is een concept met winterharde tuincactus. Naast de Chamaelobivia wordt de Echinopsis aan dit concept toegevoegd. Op dit moment wordt de Echinopsis niet te koop aangeboden in bloei als buitenplant. Vandaar deze aanvulling van het concept. Tuincactussen zijn gemakkelijk te verzorgen en een echte eyecatcher in de tuin. Om te bloeien hebben ze een koude periode nodig. Echinopsis is een mooie rondvormige buitencactussoort. Met vanaf april mooie, grote witte, gele, zalmrose, rode en paarse bloemen. De bloemen worden erg groot. Eerst groeit er een 10-15 cm lange bloemstengel met daaraan een 8-10 cm grote gekleurde bloem. De Echinopsis Hybride bloeit vaak meerdere keren in het voorjaar en zomer. Echinopsis hebben een groene tot donkergroen kleur en kleine bruine tot bruinzwarte stekels. Naarmate deze cactus ouder wordt maakt ze meerdere zijscheuten aan. Zo vormt de cactus een mooi cluster. De plant is jaarrond leverbaar. Het beste kan de plant in maart, april en mei worden verhandeld. Dan geeft de cactus bloem en blijft na de zomer doorbloeien. Interessant voor de handel omdat de cactus hitte en droogte tolerant is. Echinopsis wordt in de handel gebracht door F.N. Kempen uit Mijdrecht en Rio Tollo uit Pontevedra (ES). F.N. Kempen heeft de plant ingezonden voor de keuring.

Hortinno <i>Kalmia latifolia</i>
Hortinno Kalmia latifolia
Hortinno Kalmia latifolia is een bijzondere selectie van zes spectaculaire Kalmia latifolia kleuren (wit, roze, rood of een combinatie hiervan) die met de opvallende Hortinno uitstraling op de markt worden gezet. De planten zijn voorzien van een luxe label met foto en consumenten informatie. De planten zijn langzame groeiers (tot 1,5 m hoogte), winterhard tot -30°C en bloeien rijkelijk met prachtige bloemtrossen in mei/juni. Hortinno Kalmia latifolia is zeer geschikt voor verkoop via het tuincentrum en bouwmarkt en in het voorjaar beschikbaar bij FlorAmor uit Lochristi (B), die deze selectie ook heeft ingezonden voor de keuring.

Hortinno Azajoy
Hortinno Azajoy
Hortinno Azajoy is een selectie van twee Azalea's voor binnen én buiten. Na de bloemenpracht binnen, kan deze Azalea naar buiten. Op het terras, in een border, op het balkon of in de tuin. Zo kan de consument jaren genieten van deze plant. Echt duurzaam! Azajoy Azalea's zijn, in tegenstelling tot de traditionele binnenazalea, winterhard. De planten zijn voorzien van een luxe label met foto en consumenten informatie. Hortinno Azajoy is zeer geschikt voor verkoop via het tuincentrum en bouwmarkt. Azajoy is in het voorjaar kleurtonend beschikbaar bij FlorAmor uit Lochristi (B), die Azajoy ook heeft ingezonden voor de keuring. Het product wordt momenteel niet in grootdistributie/discount aangeboden, wél richting tuincentra en bouwmarkten.

Magical Garden Plants
Magical Garden Plants
Magical Garden Plants is een zeer uitgebreid assortiment tuinplanten inclusief marketingconcept, van de makers van Magical Hydrangea. Bloeiende planten, planten met bessen in allerlei kleuren en groenblijvers zorgen samen voor een jaarrond magisch uitzicht. Het marketingconcept betreft onder andere plantenlabels, covers en ander verkoopondersteunend materiaal. Daarnaast is er ook een eenduidige uitstraling op het gebied van social media, zoals Instagram, Facebook, LinkedIn en een website. Kolster uit Boskoop heeft dit concept ingezonden voor de keuring en staat als veredelaar aan de basis van dit concept dat zijn weg vindt door de traditionele keten heen. Via de kwekers en handel gaan de producten naar de tuincentra die de consumenten bedienen. Op dit moment wordt er eerst beschikbaarheid bij de kwekers gecreëerd. Op verzoek van een handelspartner gaan volgend jaar de eerste pilots draaien.

Private labeling 2.0
Private labeling 2.0
Het concept Private labeling 2.0 bestaat uit een pot met etikettensleuf, gecombineerd met een geprint etiket dat in elke gewenste uitvoering kan worden gemaakt. De vormgeving van de etiketten en de pot zijn zodanig dat etiketten niet naar voren gaan hangen. De etiketten zitten vastgeklikt aan de pot zodat deze op het verkooppunt niet kunnen worden verwisseld.
Het etiket kan on-demand in elke gewenste uitvoering worden geprint. De plantbeschrijvingen zijn beschikbaar in alle talen en de etiketten kunnen worden voorzien van barcode, plantenpaspoort en prijs en in de huisstijl van de klant. Ook kunnen de etiketten worden voorzien van een rugbedrukking met algemene informatie over de plant of over de retailer. De etiketten worden afgewerkt met een coating waardoor ze krasvast en water- en UV-bestendig zijn.
Private labeling 2.0 geeft een grote mate van flexibiliteit omdat alle gewenste informatie op het etiket kan worden getoond. Het is tevens een duurzame oplossing ten opzichte van gedrukte etiketten omdat slechts het aantal etiketten wordt geprint dat voor een order nodig is. De korte productietijd en het wegvallen van minimum aantallen maakt private labels voor een veel grotere groep klanten beschikbaar. Ook kleinere afnemers met een breder assortiment kunnen nu over labels beschikken in de gewenste taal en zelfs in de huisstijl van het tuincentrum. Het concept is een samenwerking van Bremmer Boomkwekerijen, TSD met Wintree, Van Tuijl Plastics, Labelpro en Labeltech. Bremmer Boomkwekerijen brengt het in de handel en heeft het ook ingezonden voor de keuring.


<i>Skimmia japonica</i> 'White Maria'
Skimmia japonica 'White Maria'
Skimmia japonica 'White Maria' is een witbloeiende Skimmia die gedurende de winterperiode zijn crème/witte bloemkleur behoudt en nauwelijks terugloopt op kleur. De 'White Maria' onderscheidt zich dan ook op de bloei- en groeiwijze, die verschillend is ten opzichte van andere witte bloemsoorten. Het product is opgebouwd uit drie stekken in eindpot gestoken en daarna een jaar afgekweekt voor de bloemzetting. Skimmia jap. 'White Maria' is geschikt voor de groothandel, tuincentra en lijnrijders en is vanaf 10 september beschikbaar voor de handel. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en ingezonden door Boomkwekerij Dennis van Eijk uit Boskoop.

Vaste planten concept Wild & Inheems
Vaste planten concept Wild & Inheems
Het vaste planten concept Wild & Inheems van Griffioen Wassenaar bestaat volledig uit een assortiment wilde en inheemse vaste planten die van nature in Nederland thuishoren. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met wildebloemenzadenleverancier Cruydt-Hoeck en IVN Natuureducatie. Het doel van deze samenwerking is om de waarde van inheemse planten voor de Nederlandse biodiversiteit onder de aandacht te brengen bij de consument.
Het assortiment is zorgvuldig samengesteld en gekweekt in eigen kwekerij en voldoet aan verschillende criteria voor duurzaamheid, waaronder PlanetProof certificering. De planten worden geleverd in een taupekleurige potten en trays van 100% gerecycled plastic, voorzien van foto-etiket. Na een pilot in 2021, zijn deze inheemse planten in 2022 bij meerdere tuin- en groencentra in Nederland en enkele tuincentra in België verkrijgbaar. Voor 2023 is er nog uitbreiding mogelijk. Griffioen Wassenaar uit Boskoop brengt het concept in de handel en heeft het ook ingezonden voor de keuring.


Beste KVBC Nieuwigheid

Deze inzendingen doen mee aan de keuring voor de Beste KVBC Nieuwigheid.


<i>Buddleja davidii</i> (Ruby Chip)
Buddleja davidii (Ruby Chip)
Buddleja davidii (Ruby Chip) is een prachtige toevoeging aan de Buddleja Chip-serie. Ruby Chip combineert de laagblijvende groeiwijze met zeer kleurrijke robijn-roze bloemen. De vlinderstruik bloeit de hele zomer lang met heerlijk geurende bloemen. Zeer geschikt voor in een border of openbaar groen. Ruby Chip is een niet-uitzaaiende Buddleja, dit is wetenschappelijk onderzocht aan de State University van Oregon. De plant is gewonnen door Spring Meadow Nursery uit Grand Haven (USA), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Valkplant uit Hazerswoude en Kwekerij E. van Hevelingen uit Boskoop brengen de plant in de handel. Valkplant heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Callicarpa bodinieri</i> (Magical Snowqueen)
Callicarpa bodinieri (Magical Snowqueen)
Callicarpa bodinieri (Magical Snowqueen) heeft in tegenstelling tot andere Callicarpa bodinieri-soorten witte bessen vanaf september tot en met januari. De plant bloeit met vrij onopvallende bloemen, maar heeft wel mooi herfstkleuren. Magical Snowqueen is gewonnen door Kolster uit Boskoop en kwekersrechtelijk beschermd. Diverse kwekers brengen de plant in de handel. Kolster heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Callicarpa bodinieri</i> (Magical Deep Purple)
Callicarpa bodinieri (Magical Deep Purple)
Callicarpa bodinieri (Magical Deep Purple) is van oktober t/m december een opvallende plant. Met ontelbaar veel dieppaarse besjes brengt deze Callicarpa kleur in de tuin. De groei van de plant is compact. Magical Deep Purple is gewonnen door Kolster uit Boskoop en kwekersrechtelijk beschermd. B.D. Rijnbeek uit Boskoop brengt de plant in de handel. Kolster heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Centaurea montana</i> (Tini's Pink)
Centaurea montana (Tini's Pink)
Centaurea montana (Tini's Pink) heeft een heldere en duidelijkere roze bloemkleur dan Centaurea montana 'Carnea' die wat valer van kleur is. De bloemen van Tini's Pink zijn fris roze van kleur, zelfs tweekleurig door de paars meeldraden. De planthoogte en het blad is zoals bij de andere Centaurea montana cultivars. De plant wordt tussen de 25 en 40 cm hoog (afhankelijk van de grondsoort). De plant is gewonnen door Rijnbeek and Son Perennials Export uit Boskoop die de plant tevens in de handel brengt en heeft ingezonden voor de keuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

<i>Gaillardia aristata</i> (SpinTop Mango)
Gaillardia aristata (SpinTop Mango)
Gaillardia aristata (SpinTop Mango) is een nieuwe kleurtoevoeging in het assortiment SpinTop Gaillardia van Dümmen Orange. De plant heeft een compacte groeiwijze, staat stevig op de pot en bloeit met grote en aantrekkelijke bloemen die oranje van kleur zijn. De bloei start in juni en valt gelijk met de andere variëteiten binnen de collectie SpinTop. De plant is veredeld door Dümmen Orange uit De Lier. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Dümmen Orange brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.

<i>Hydrangea paniculata</i> (Petite Flori)
Hydrangea paniculata (Petite Flori)
Hydrangea paniculata (Petite Flori) doet haar naam eer aan. De plant is rijkbloeiend en bloeit heel vroeg. Eind mei zit de plant volop in de knop en drie weken later vol met prachtige bloemen. De bloemen zijn eerst wit en verkleuren naar roze en daarna donkerrood. Petite Flori heeft sterke prachtige donkerrode takken. Na een jaar groeit de plant uit tot een mooie struik van ongeveer 80 centimeter hoog en 40 cm breed. Petite Flori is gewonnen door Jacques Couturieux uit Moijenmoutier (F) en kwekersrechtelijk beschermd. P.W. Captein & Zn uit Alphen aan den Rijn brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Hydrangea paniculata</i> (Petite Star)
Hydrangea paniculata (Petite Star)
Hydrangea paniculata (Petite Star) behoort tot de Petite collectie met compact groeiende Hydrangea paniculata soorten die mooi verkleuren gedurende de zomer. Petite Star bloeit rijkelijk met dichte bloemen. De bloei begint eind juni en is limoen kleurig die al gauw naar wit, dan roze en daarna rood verkleurt tot in september. Deze Hydrangea word 55 cm hoog en 95 cm breed. Zeer geschikt voor terrasplant maar ook als vak beplanting doet hij het prima. Petite Star is gewonnen door Jacques Couturieux uit Moijenmoutier (F) en kwekersrechtelijk beschermd. P.W. Captein & Zn uit Alphen aan den Rijn brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Hydrangea paniculata</i> (Petite Lantern)
Hydrangea paniculata (Petite Lantern)
Hydrangea paniculata (Petite Lantern) is een mooie compact groeiende plant die rijkelijk bloeit. De bloei begint in juli. De bloemen verkleuren van limoengroen naar wit en eindigen met een donkerroze kleur in september. Deze hortensia is helemaal gevuld met prachtige bloemen die wel 30 cm lang kunnen worden. Petite Lantern groeit uit tot 80 cm hoog en 40 cm breed, hierdoor is de plant uitermate geschikt voor vakbeplanting. Uiteraard komt ze ook goed tot haar recht in een leuke pot op balkon of terras. De plant is winterhard tot -25 °C en is ook goed bestand tegen hoge temperaturen. Petite Lantern is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Liss Forest Nurseries uit Liss, Hampshire (UK). P.W. Captein & Zn uit Alphen aan den Rijn brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Hydrangea paniculata</i> (Fire Light Tiny Bit)
Hydrangea paniculata (Fire Light Tiny Bit)
Hydrangea paniculata (Fire Light Tiny Bit) bloeit zeer rijk in de zomer waarbij de bloemen verkleuren van limoengroen naar crème-wit naar hardroze naarmate de zomer vordert. De bloemen behouden hun kleur tot de herfst met prachtige oranjerode herfstbladkleuren als bonus. De plant groeit compact en wordt ca. 80 cm hoog. Hydrangea paniculata (Fire Light Tiny Bit) is gewonnen door Spring Meadow Nursery uit Grand Haven (USA), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Valkplant uit Hazerswoude brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Hydrangea paniculata</i> (Lime Light Prime)
Hydrangea paniculata (Lime Light Prime)
Hydrangea paniculata (Lime Light Prime) heeft dezelfde kwaliteiten als Firelight, maar heeft een compactere groeiwijze en een vroegere bloeitijd met intensere bloemkleuren. Van het limoengroen in de vroege bloeifase tot en met de rode en roze herfsttinten. Sterke takken zorgen dat de grote bloemen niet gaan hangen. Hydrangea paniculata (Lime Light Prime) is gewonnen door Spring Meadow Nursery uit Grand Haven (USA), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Valkplant uit Hazerswoude brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Hydrangea paniculata</i> (Little Lime Punch)
Hydrangea paniculata (Little Lime Punch)
Hydrangea paniculata (Little Lime Punch) heeft limoengroene bloemen die verkleuren naar rood. Gedurende het seizoen blijven nieuwe bloemen verschijnen, dit geeft een mooie mix van roze, witte, rode en limoengroene bloemen. Little Lime Punch bloeit van juli tot oktober en wordt ongeveer 100 cm hoog en is compact groeiend. Hydrangea paniculata (Little Lime Punch) is gewonnen door Spring Meadow Nursery uit Grand Haven (USA), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Valkplant uit Hazerswoude brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Lavandula stoechas</i> (La Diva Big Night)
Lavandula stoechas (La Diva Big Night)
Lavandula stoechas (La Diva Big Night) is een stoechas Lavendel variëteit onder de paraplu van het Dümmen Orange LaDiva-concept. De plant heeft een compacte en stevige plantopbouw. Het gewas heeft een interessante en aantrekkelijke kleur. La Diva Big Night produceert vele bloemen met korte gedrongen stelen en heeft daarbij een donker gekleurde paarse bloem en vlag. De bloei start in juni. De plant is veredeld door Dümmen Orange uit De Lier. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Dümmen Orange brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.

<i>Lophomyrtus ralphii</i> (Golden Dragon)
Lophomyrtus ralphii (Golden Dragon)
Lophomyrtus ralphii (Golden Dragon) is een groenblijvende heester met helder, bont blad in de kleuren limoengroen, goudgeel en een vleugje oranje. In de herfst krijgt het blad een opvallend roze rand. Het blad steekt prachtig af tegen de donkerrode stelen. Golden Dragon is bossig en vertakt goed. De plant is na 3 jaar ca. 50-60 cm hoog en breed. Golden Dragon is zeer geschikt voor in een pot op terras of balkon, maar ook voor in de heesterborder, landschapsinrichting of een lage heg. Winterhard tot -5 ºC. Golden Dragon heeft de voorkeur voor een plek in de zon of halfschaduw in een goed waterdoorlaatbare, vruchtbare bodem. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Fa. Lucassen Boomkwekerij uit Vorden. Fa. Lucassen brengt de plant ook in de handel. Het management ligt bij Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.

<i>Phlox</i> 'Olympus' (Paniculata Group)
Phlox 'Olympus' (Paniculata Group)
Phlox 'Olympus' (Paniculata Group) is, in tegenstelling tot de bestaande bonte soorten, een zeer uniforme bonte paniculata Phlox. Bij opkomst is het bonte blad groen en rood gekleurd en al visueel aantrekkelijk. Zodra het gewas rond 10 cm hoogte is, ontwikkelt de plant wit/crème bonte bladeren met nog steeds diezelfde rode tint. De plant wordt ca. 50-70 cm hoog. De bloemen zijn groot en lila van kleur met een wit hart. Phlox 'Olympus' is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Kwekerij Geerlings-Meyer uit Hillegom. De plant is ingezonden voor de keuring door Rijnbeek and Son Perennials Export uit Boskoop in combinatie met Compass Plants uit Hillegom. Beide bedrijven brengen de plant vanaf het komende winterseizoen 2022-2023 in de handel.

<i>Picea pungens</i> 'Karpaten'
Picea pungens 'Karpaten'
Picea pungens 'Karpaten' heeft een opmerkelijk blauwe kleur en een compacte groeiwijze. 'Karpaten' blijft vlak en heeft een nette vorm en naalden die minder scherp zijn dan van vergelijkbare rassen. 'Karpaten' heeft de voorkeur voor een standplaats in de zon of halfschaduw in een rijke, vochtige maar goed doorlaatbare bodem. Deze conifeer wordt ca. 90 cm hoog en 200 cm breed en is zeer geschikt als tuinplant en voor massabeplanting. Winterhard tot -35 ºC. 'Karpaten' is gewonnen door M. Verweij uit Boskoop en kwekersrechtelijk beschermd. Bremmer Boomkwekerijen uit Waddinxveen brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring. Het management ligt bij Plantipp uit IJsselstein.

<i>Philotheca myoporoides</i> (Gold Touch)
Philotheca myoporoides (Gold Touch)
Philotheca myoporoides (Gold Touch) is een groenblijvende en aromatisch plant. Het blad is langwerpig en dun en bont grijsgroen en geel van kleur. De bloei is met een groot aantal geurige stervormige en witte bloemetjes. Gold Touch is een aantrekkelijke plant in natuurlijke of gesnoeide vorm (1,20 hoogte en breedte) die geschikt is voor tuin- of potplanten in mediterrane stijl. Winterhard tot -7°C. De winner is Pepinieres Roue uit Plouigneau (F), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Sapho uit Beaufort en Anjou (Fr) brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Pyracomeles vilmorinii</i> (Juke Box)
Pyracomeles vilmorinii (Juke Box)
Pyracomeles vilmorinii (Juke Box) is een groenblijvende heester met glanzende bladeren en fijne takken. De plant heeft hierdoor een mooie onderscheidende textuur. Juke Box is een prima alternatief voor buxus en kan ook worden toegepast als haag, rand of solitair en kan goed worden gesnoeid. Juke Box wordt 40-60 cm hoog. De plant heeft een compacte bolvormige habitus, is groenblijvend, doornloos, zeer resistent tegen ziekten en plagen en kan goed tegen hitte en droogte. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd en de plant is gewonnen door Mr. T. Ranney uit Raleigh (USA). Valkplant uit Hazerswoude brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Salvia jamensis</i> (Belle de Loire)
Salvia jamensis (Belle de Loire)
Salvia jamensis (Belle de Loire) is een tweekleurige meerjarige Salvia met originele en heldere kleuren. De bloemen zijn helder van kleur: geel en oranje in het voorjaar, overgaand in crème en zalm in de herfst. De plant is rijkbloeiend van mei tot oktober met nectarrijke en geurende bloeiwijzen van 20 tot 30 cm. Deze Salvia is hierdoor zeer aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers. Belle de Loire is bestand tegen droge, arme grond en winterhard tot -10 °C. Een perfecte Salvia met een nieuwe en ongewone kleur voor de detailhandel. De winner is Barrault Horticulture uit La Possonniere (F), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Sapho uit Beaufort en Anjou (F) brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Salvia sylvestris</i> (Rianne Purple)
Salvia sylvestris (Rianne Purple)
Salvia sylvestris (Rianne Purple) is een paars bloeiende plant met stevige takken, met een hoogte van blad 10 à 15 cm en bloemaren van 20 à 25 cm. Het blad is puntig en donkergroen van kleur. De bloemaren zijn vol bezet met veel bloemen en bloeien over een grote lengte gelijktijdig. De eerste bloei is in de maanden mei en juni. Het wegknippen van de uitgebloeide bloemen bevordert een tweede bloei na 4 à 5 weken. Deze tweede bloei is minder uitbundig dan de eerste bloei.
Rianne Purple is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Andre de Gruyter uit Rockanje die de plant tevens heeft ingezonden voor de keuring en in de handel brengt. Op dit moment is de plant enkel beschikbaar voor proefpartijen van jonge planten.


<i>Sorbaria sorbifolia</i> (Magical Cherry On Top)
Sorbaria sorbifolia (Magical Cherry On Top)
Sorbaria sorbifolia (Magical Cherry On Top) heeft een bijzondere bloeiwijze. De knop en de bloem zijn wit en de zaaddozen kleuren diep kersenrood, dit is voor een Sorbaria heel bijzonder. Daarnaast kleuren de bladeren van deze volle struik mee met de seizoenen. Magical Cherry On Top is gewonnen door Kolster uit Boskoop, kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Kwekerij Bartho de Bruijn uit Boskoop brengt de plant in de handel. Kolster heeft hem ingezonden voor de keuring.

<i>Symphoricarpos orbiculatus</i> (Magical Winter Berry)
Symphoricarpos orbiculatus (Magical Winter Berry)
Symphoricarpos orbiculatus (Magical Winter Berry) is een volle, lage struik met frisgroen blad en in de wintermaanden bessen in een oogverblindende, kerstrode kleur. De plant is goed winterhard en gedijt op elke grondsoort, maar kan ook goed worden toegepast in een pot voor op terras of balkon. Magical Winter Berry is gewonnen door Kolster uit Boskoop en kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. B.D. Rijnbeek uit Boskoop brengt de plant in de handel. Kolster heeft hem ingezonden voor de keuring.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER