Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Niet kiezen is verliezen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 11 juli 2022
65 sec


Vorige week de vierde editie van Young Growers bijgewoond. Interessant en altijd weer leuk om te zien hoe jonge boomkwekers hun eigen route vinden op het soms hobbelige pad van het ondernemerschap. Het thema van deze keer was Ken je klant.

Hein van Iersel
Hein van Iersel

Het idee daarbij is: als jij weet wie je ideale klant oftewel je kernklant is, kun je de ontwikkeling van je bedrijf beter sturen. Ook hier geldt natuurlijk de aloude waarheid: niet kiezen is verliezen. Praktisch iedere boomkweker heeft te maken met een bonte verscheidenheid aan klanten en afnemers. Dat is goed, want in de boomkwekerij zit het succes vaak in de diversiteit. Maar het is belangrijk om te beseffen dat niet iedereen op deze aardkloot jouw ideale klant is. Met andere woorden: als je daarin geen duidelijke keuzes maakt, verlies je juist klanten en doelgroepen. Voor boomkwekers kan dat een pijnlijk proces zijn. Kwekers vinden soms van zichzelf dat ze klantgericht werken, maar in werkelijkheid wordt er vaak 'klantgezwicht' gewerkt.

Boomwekers vinden soms van zichzelf dat ze klantgericht werken, maar in werkelijkheid wordt er vaak 'klantgezwicht' gewerkt

Hoe kom je erachter wie jouw ideale klant is? Dat is nog niet zo makkelijk, omdat dit samenhangt met een bonte mengeling van zaken. Je eigen persoonlijkheid en de omvang en ambitie van het bedrijf zijn zaken die daarmee samenhangen. En wat blijkt uit onderzoek: als klanten herkennen dat jij een bepaald type kweker bent, gaan ze jou ook als zodanig behandelen en hopelijk belonen voor de keuzes die je maakt. Kiezen wordt daarmee een proces dat zichzelf versterkt. Hoe duidelijker je bent in de keuzes die je maakt voor jezelf en je klanten, des te makkelijker klanten voor jouw bedrijf kiezen. Een van de definities van de ideale klant is waarschijnlijk universeel bekend: de ideale klant is iemand die een probleem, vraag of uitdaging heeft waarvoor jij de oplossing hebt.

De ideale klant is iemand die een probleem, vraag of uitdaging heeft waarvoor jij de oplossing hebt

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER