Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Beschermen: tijdelijk of duurzaam?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 6 september 2022
103 sec


Als kweker doe je er alles aan om je gewassen te beschermen tegen ziekten en plagen. Dat doe je ook met je bezittingen. Je onderhoudt je bezit en verzekert het tegen verlies en vermindering van waarde. Maar hoe doe je dat met je afzet van je planten, hoe bescherm je de bedrijfsresultaten en de winst?


De afgelopen jaren wilde de overheid de bv Nederland beschermen en banen behouden. Dat is ook gelukt. Bedrijven die stil moesten liggen of waarvan de omzet terugviel, konden een beroep doen op verschillende coronamaatregelen zoals de NOW, TVL en belastinguitstel. Ook in het kader van de crises rondom Rusland en Oekraïne wordt er door de overheid weer de nodige steun verstrekt, in de vorm van energietoeslagen en verlaging van de omzetbelasting en de benzineaccijnzen. De boomkwekerijsector heeft beperkt gebruikgemaakt van deze regelingen omdat de vraag enorm was. Maar het beschermingsgeld lijkt op te zijn; de overheid is er nu op uit om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Fiscaal gezien zijn er al wat plannen gemaakt om de overheidsfinanciën te beschermen. De zelfstandigenaftrek is verlaagd. Dotaties aan de fiscale oudedagsreserve zijn afgeschaft. De grens voor een laag vennootschapsbelastingtarief is bijna gehalveerd. Er worden nieuwe belastingen bedacht om toch belasting te kunnen heffen op vermogen, omdat de Hoge Raad het heffen van belasting op spaargeld - dat niets oplevert of waarvoor zelfs betaald moet worden om het te kunnen parkeren bij een bank - heeft geschrapt. De overdrachtsbelasting wordt verhoogd. Het tarief op dividend uit de eigen bv wordt in de praktijk verhoogd; alleen mensen met een lager inkomen kunnen het dividend afrekenen tegen een iets lager tarief.

De afzet van groen daalt doordat consumenten meer gaan besteden aan vakanties, energie en boodschappen. Maar de inkoopprijzen van energie, potten, potgrond en gewasbescherming lopen wel op. Komen daar steunmaatregelen voor? Is er voor de kweker nog iets te beschermen, als er van alle kanten bedreigingen op ondernemers afkomen?

Bomen en planten leveren een belangrijke bijdrage aan de CO2-reductie, maar de overheid treft nog weinig stimuleringsmaatregelen om de aankoop van bomen en planten te stimuleren. Misschien is het een goede gedachte om bomen en planten, net als zonnecollectoren, in het nulprocenttarief onder te brengen, of te verplichten dat een tuin voor een minimaal gedeelte uit beplanting moet bestaan. Onderhoud en aanleg van tuinen, die nu onder het hoge btw-tarief vallen, zouden in het lage btw-tarief kunnen worden ondergebracht. Dan wordt er meer groen aangelegd en kiezen mensen niet meer zo snel voor steen, omdat dat minder onderhoud vergt. Zulke maatregelen zouden uiteindelijk betere en duurzame bescherming bieden. Voor de natuur, voor de overheid, omdat er minder andere maatregelen nodig zijn, voor de boomkwekerijsector en voor een beter leefklimaat.

Het is van belang dat een vitale sector als de boomkwekerij haar rol maximaal kan blijven spelen en daarmee andere marktpartijen kan helpen. Keer op keer helpt de sector de overheid: bomen en planten verminderen de CO2-uitstoot en verlagen de temperatuur, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden aan werk geholpen, evenals Oekraïense vluchtelingen. Laat de overheid nu ook de boomkwekerijsector stimuleren. Dat is duurzaam beschermen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER