Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bayer: 'Snelle registratie groene gewasbescherming onvoldoende'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 22 juni 2022
60 sec


Het concern Bayer heeft de vrees uitgesproken dat er binnenkort te weinig middelen zijn toegestaan om gewassen, bomen en planten voldoende te beschermen tegen ziektes. Een snelle registratie van nieuwe 'groene' middelen zal dit probleem niet oplossen, aldus Bayer.

Jolanda Wijsmuller van Bayer
Jolanda Wijsmuller van Bayer

'De politieke roep om groene middelen via een versneld toelatingstraject markttoegang te verlenen, is groot. Hiermee wordt onterecht de indruk gewekt dat het verdwijnen van synthetische producten eenvoudig 'groen' opgevangen kan worden', stelt Jolanda Wijsmuller, manager biologische gewasbescherming en kleine teelten bij Bayer.

'Voor een gezonde oogst moeten we op alle vlakken investeren'

De manager komt tot deze uitspraken na de verschijning van een Vlaams rapport over biolandbouw. Hieruit blijkt dat het aanbod aan synthetische gewasbeschermingsmiddelen drastisch daalt. Middelen op basis van schimmels, bacteriƫn, plantextracten en feromonen komen er gestaag bij. Het concern vindt dat door alleen in te zetten op snellere registratie van nieuwe groene middelen de plank misgeslagen wordt. 'Voor een gezonde oogst moeten we op alle vlakken investeren. Van robuuste teeltsystemen, innovatie in veredeling, tot behoud en snelle registratie van alle middelen die veilig zijn voor mens, dier en milieu', aldus Wijsmuller.

Gaten

Een verbod op steeds meer synthetische middelen, vindt Bayer daarom geen goed plan, omdat er dan, in de ogen van dit bedrijf, een risico is dat ook de kansen voor groene middelen afnemen, omdat te veel synthetische actieve stoffen dan verdwijnen en het dan niet meer mogelijk is om bijvoorbeeld eerst curatief met een synthetisch middel de ziekte- of plaagdruk te verminderen. Het werkingsniveau van het groene middel kan dan te laag zijn voor boer of tuinder, vreest het chemieconcern. 'Zelfs als nieuwe groene actieve stoffen volgend jaar op de markt zijn, is het met de huidige synthetische middelen onvoldoende om de gaten te kunnen opvullen die er nu al zijn in het middelenpakket', aldus Wijsmuller.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER