Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Modiform betaalt vergoeding voor geretourneerd PS-kunststof

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 9 juni 2022
100 sec


Duurzame businesskans voor kweker

Vanaf heden ontvangen kwekers een vergoeding voor het aanleveren van gebruikte trays van polystyreen (PS) bij Modiform. Het Leusdense bedrijf betaalt een marktconforme prijs per kilo voor teruggenomen PS-trays. De geretourneerde trays worden intern gerecycled om er vervolgens nieuwe producten van te maken.

PS-trays kunnen tegen vergoeding geretourneerd worden
PS-trays kunnen tegen vergoeding geretourneerd worden

Het terughalen van de trays bij kwekers biedt voordelen. Telers hoeven de trays zelf niet af te voeren en ontvangen een reële vergoeding hiervoor. Daarnaast wordt het PS-materiaal hergebruikt. Dat levert niet alleen duurzaamheidswinst op, omdat er geen nieuw plastic nodig is voor de productie, maar helpt ook bij het reduceren van de CO2-uitstoot. Daarmee is het gemakkelijk voor telers om op deze manier een steentje bij te dragen aan het sluiten van de materialenkringloop.

'Een gemakkelijke manier voor telers om een steentje bij te dragen aan het sluiten van de materialenkringloop'

Hoe werkt het?

De trays worden opgehaald na aanmelding hiervan via het formulier. De retour gekomen pallets of balen met PS-trays worden bij Modiform gewogen. Het bedrijf bepaalt de hoogte van de vergoeding op basis van de gewogen kilo's en de op dat moment geldende grondstofprijs. Van de gewogen kilo's wordt 15% ingehouden voor de meegeleverde vervuilingskilo's zoals afval, zand of water. Voor een pallet inclusief verpakking wordt 25 kilo op het totaal in mindering gebracht. Buiten Nederland worden voor het ophalen van de gebruikte PS-producten de standaard transportkosten in rekening gebracht. De ingenomen trays worden vermalen en gewassen om granulaat te produceren. Daarna worden nieuwe trays op basis van gerecycled materiaal vervaardigd.


Maximaal behoud grondstoffen

Modiform doet er alles aan om de materialenkringloop te sluiten en om voor 2025 nieuw plastic te verbannen uit de eigen productie en bedrijfsvoering, maar ook uit de keten. 'Dit streven vraagt op alle vlakken samenwerking en het creëren van duurzame businesskansen en slimme oplossingen. Om een stap dichter bij het behalen van ambitie Horizon2025 te komen, gaan wij PS-materiaal ophalen bij kwekers. Het maximaal behouden van grondstoffen voorkomt onnodig verlies en zo verlagen we de druk van onze producten op het milieu', aldus Jan van Brummelen, director Production Modiform.


Meer informatie

Meer informatie over het retourneren van de PS- trays is te vinden op de Modiform-website of via e-mail.



Eigen recycling PS in onderdeel van Closed Loop Commitment

Closed Loop Commitment

Modiforms duurzame speerpunten komen samen in de Closed Loop Commitment. De materialenkringloop kan en moet gesloten worden. Met het inzetten van het juiste materiaal en productietechnieken wordt de druk van producten op het milieu verlaagd. De Closed Loop Commitment bestaat uit vele bouwstenen: van het delen van kennis tot het maken van gerecyclede én recyclebare producten van kunststof en alternatieve materialen zoals papierpulp voor de ecoExport-producten. Hiertoe richt Modiform zich op samenwerking met diverse ketenpartijen. Van veredelaar en tuinder tot handel en retail. Modiform ondersteunt, faciliteert en ontwikkelt eenvoudige en complexe oplossingen voor verpakkingsvraagstukken en voegt zo waarde toe in de keten. Duurzaam denken en doen zit in de genen van dit familiebedrijf. Modiform haalt materialen op uit de maatschappij en upcyclet deze tot hoogwaardige en onderscheidende producten en vernieuwende concepten.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER