Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuw, ruim bemeten zonneaggregaat is klaar voor beregenen en meer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan van Staalduinen, vrijdag 3 juni 2022
228 sec


Groene krachtpatser MSS 48-25 verdient plaats in toekomstbestendige land- en tuinbouw

Aan vernuft en doorzettingsvermogen ontbreekt het de heren van Agriper niet. Na enkele ontwikkelingsstappen presenteert de startup haar nieuwste model, dat nog groter en breder inzetbaar is dan het vorige. Met 48 meedraaiende zonnepanelen, 25 kW/h piekvermogen en een ruime backup in accu's levert het Mobile Sunpower Station (MSS) 48-25 indrukwekkende prestaties. Een dag lang beregenen en elektrisch aangedreven apparatuur opladen? Het kan. Desgewenst gelijktijdig.

Het nieuwste paradepaardje onder de mobiele zonneaggregaten van Agriper is de MSS 48-25
Het nieuwste paradepaardje onder de mobiele zonneaggregaten van Agriper is de MSS 48-25

Apentrots zijn ze, de twee ondernemers achter Agriper. Drie jaar geleden begonnen werktuigbouwkundige Erwann van Eyk en boomkweker Hans Reijnen uit Horssen aan een weloverwogen, maar uitdagende missie: het ontwikkelen van oerdegelijke, mobiele zonneaggregaten waar boeren en tuinders écht iets mee kunnen. Zoals het aandrijven van een beregeningspomp in het veld. Een serieuze dan welteverstaan, zo één van 18,5 kW. Daarmee kun je circa 100 m3 water per uur verpompen naar een haspel met sproeiboom of 50 m3/u naar een haspel met waterkanon (8 Bar).

Stil en zuinig

"Binnen de Nederlandse land- en tuinbouw is dat de meest gangbare pomp voor irrigatiedoeleinden", licht Van Eyk toe. "Nu worden die pompen nog aangedreven door tractoren of dieselgeneratoren. Onze aggregaten kunnen die taak moeiteloos overnemen. Zonder geluidshinder en zonder verbruik van brandstoffen, die waarschijnlijk voor lange tijd duur blijven. We mikken echter op een brede gebruikersgroep en méér toepassingen dan alleen het aandrijven van een pomp. Vandaar onze keuze om na de ontwikkeling van de MSS 40-15 door te pakken en in te zetten op de MSS 48-25. Die is nu beschikbaar. Beproefd, gekeurd en met vlag en wimpel geslaagd."


Krachtpatser van formaat

Met 20% meer zonnepanelen en 60% extra vermogen ten opzichte van het vorig jaar geïntroduceerde type is de MSS 48-25 een groene krachtpatser van formaat. Ook letterlijk, want volledig uitgeklapt is de installatie 14 m breed en 8,8 m hoog (inclusief onderstel). Hij is gemonteerd op een robuuste, twee-assige aanhanger. In transportstand zie je een 'vouwwagen' van 4 m hoog en 2,5 m breed, met een gewicht van zo'n 9,5 ton. De dissel met trekoog past in de aanhangerkoppeling van elke tractor.


Bij windkracht 6 gaat de installatie automatisch platliggen

Windbestendig

Ondanks zijn forse afmetingen is de installatie verrassend stabiel. In het keuringstraject is vastgesteld dat de MSS 48-25 windkracht 8 moeiteloos doorstaat. De makers hebben echter een ruime veiligheidsmarge ingebouwd. Bij windkracht 6 gaat de installatie automatisch platliggen. De panelen worden echter niet ingeklapt, zodat de stroomopwekking op een iets lager pitje gewoon doorgaat.


Met de zon mee

Het zonnepaneel laat zich eenvoudig bedienen. Nadat de mobiele installatie op zijn plaats staat en de stempels zijn uitgezet, volstaat een druk op de knop om de panelen hydraulisch te laten uitklappen. Het geheel richt zich automatisch naar de zon en draait gedurende de dag onder een loodrechte (dus variabele) hoek met de zon mee.


Meer dan 100% rendement

Vaste panelen op daken liggen meestal onder een hoek van 30° en draaien niet met de zon mee. Hierdoor wordt een deel van het (schuin) opvallende licht niet benut. De MSS aggregaten benutten het licht maximaal en realiseren daardoor een hoger rendement dan de specificaties van de fabrikant beloven. Deze zijn namelijk gebaseerd op vaste posities in een hoek van 30°.
Van Eyk: "Volgens de specificaties levert ieder paneel 450 W piekvermogen. Op onze panelen valt het licht loodrecht binnen. Dat resulteert in een piekvermogen van 526,5 W. Tel je daar het effect van het meedraaien nog bij op, dan produceren onze installaties 50% meer stroom dan vaste installaties. We hebben daar in 2020 en vorig jaar uitgebreid aan gemeten en het verhaal klopt als een bus. Daar stonden we echt versteld van. Toch is het logisch, want een installatie die de zon volgt draait natuurlijk een veel groter deel van de dag op piekvermogen dan vaste panelen."


MSS als mobiel oplaadstation in het veld

Interesse vanuit robotica

Afgelopen najaar was de MSS 40-15 te zien op een demodag voor precisielandbouw in Reusel. Hoewel het ingenieuze zonnepaneel veel bekijks trok, leidde dat nog niet tot bestellingen.
"In de vorige zomer heeft het behoorlijk geregend, misschien verklaart dat de afwachtende houding", relativeert de werktuigbouwkundige. "Wat ons wel zeer verraste, was het enthousiasme vanuit de mechanisatie- en roboticahoek. Er waren verschillende bedrijven aanwezig die nieuwe technologie demonstreerden, zoals drones met camera's en autonome robots voor scouten en spuiten. Die draaien allemaal op accu's die het een hele of halve dag zouden moeten volhouden, maar dat nooit halen. Nu moeten die apparaten steeds tussentijds worden opgeladen bij stroompunten op het bedrijf. Dat kost veel extra tijd voor zowel mens als machine. Onze MSS kan ook dienstdoen als mobiel oplaadstation in het veld. Desgewenst plaatsen we er een paar accu's bij."


Toepassingen op het erf

Wanneer dat realiteit wordt, zijn de zonnepanelen van Agriper nog veelzijdiger en toekomstbestendig dan ze al leken. Wanneer er geen beregeningspomp wordt aangedreven, is de zonnegenerator flexibel inzetbaar voor andere toepassingen. Niet alleen in het veld, maar ook op het erf. De unit levert krachtstroom (1x 16 A, 1x 32 A 380 V) en netstroom (4x 220 V). Daarmee kun je bijvoorbeeld een elektrische auto opladen of stroom leveren aan de bedrijfsruimte, koelfaciliteiten of het woonhuis. Opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net behoort tot de mogelijkheden. Standaard is de MSS48 uitgerust met aansluitingen voor verschillende stekkers.


Eigen ervaring

Van Eyk's compagnon en boomkweker Hans Reijnen heeft nu twee jaar een MSS 40-15 in gebruik op zijn eigen bedrijf. Hij verwacht dat hij dit jaar navolging krijgt van collega's, ook vanuit andere groene sectoren. "Het zijn robuuste installaties met een hoog energetisch rendement, die je voor tal van doeleinden kunt gebruiken", vat hij samen. "Bij mij staat hij meestal op het erf voor stroomlevering aan het huis en het net. Ik hoef niet vaak te beregenen, maar er zijn veel gebieden waar dat vaker nodig is. Dit voorjaar was het droger dan vorig jaar en heeft hij weer een paar keer dienstgedaan in het veld. Wanneer je vaak moet beregenen, ben je echt dolblij met zo'n ding. Zeker bij de huidige dieselprijzen. En er zit een mooie subsidie op."


Vooruitstrevende telers gezocht

Bij de huidige dieselprijzen en normaal gebruik voor beregening en teruglevering zullen MSS aggregaten zich gemiddeld in 4 tot 5 jaar terugverdienen, hebben de ondernemers becijferd. Op de website staat een rekenvoorbeeld waarmee dat wordt onderbouwd.
"We hopen echt dat zich nu vooruitstrevende telers gaan melden die willen ervaren wat dit apparaat kan", zegt Van Eyk tot besluit. "Het bespaart kostbare brandstof, werkt geruisloos en laat de omgeving duidelijk zien dat je bezig bent met vergroening van de bedrijfsvoering. Dat is goed voor het eigen bedrijf en voor de sector."


Praktijkdemonstraties

Om zoveel mogelijk vakgenoten kennis te laten maken met de MSS 48-25, zal deze in het lopende zomerseizoen op verschillende plaatsen in het land te zien zijn. Van 14 juni tot 4 juli is hij te bewonderen bij landbouwmechanisatiebedrijf Abemec, Horsterweg 70 te Sevenum. Latere praktijkdemonstraties op andere plaatsen worden aangekondigd op de website van Agriper.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
DCM Innovation Expo: klimaat, bemesting en weerbaarheid
dinsdag 10 september 2024
t/m vrijdag 13 september 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Cursus 'Toekomstgericht ondernemen in de boomkwekerij'
donderdag 12 september 2024
t/m donderdag 12 september 2024
Innovatiedag Haaren
donderdag 12 september 2024
t/m donderdag 12 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER