Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Omnicote: nieuwe speler in de wereld van gecoate meststoffen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
John Feyaerts, Bion Benelux, vrijdag 13 mei 2022
198 sec


Gecoate meststoffen niet meer weg te denken in containerboomkwekerij

Gecoate meststoffen zijn in de hedendaagse containerboomkwekerij niet meer weg te denken. Deze technologie heeft een lange weg afgelegd sinds ze op de markt verscheen in de jaren 60. Ook de boomkwekerij evolueerde in die periode naar meer pot- en containerteelten. Dit leidde tot een heel nieuwe benadering en een evolutie van het gebruikte substraat, een andere manier van watergeven en een meer uitgekiende en gespecialiseerde bemesting.


Het beperkte wortelvolume vergde een andere bemestingsstrategie. Daarom was het constant op niveau houden van het voedingsniveau in die tijd een onderwerp waarnaar veel onderzoek werd gedaan. De Nederlandse proefstations en onderzoeksinstellingen hebben dan ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling tot wat de containerboomkwekerij op dit moment is. De gecoate, gecontroleerd vrijkomende meststoffen hebben een hele evolutie afgelegd. De vrijgave die essentieel is voor deze meststoffen werd steeds verbeterd en de stoffen sloten steeds beter aan bij de plantbehoefte. Veiligheid stond vanaf het begin voorop, want meestal werd de volledige voedingsbehoefte gegeven in een eenmalige dosering, gemengd in het substraat, boven op de pot gedoseerd of bij het oppotten in het plantgat dicht bij de wortels gegeven.

Werkingsduur

Niet alleen de beschikbare voedingselementen waren belangrijk; het ging ook om de tijdsduur dat ze beschikbaar zouden zijn op een niveau dat hoog genoeg was om een kwaliteitsvolle plant te kweken. Zowel de korte werkingsduur (twee tot drie maanden) als de lange (twaalf tot veertien maanden) moest beantwoorden aan deze criteria. Een plant in container moet minimaal kunnen beschikken over alle essentiële voedingselementen, zoals NPK, Mg, Ca en S, evenals de zes noodzakelijke sporenelementen. Dus moest een CRF-meststof dit allemaal kunnen aanbieden, en dan ook nog evenwichtig verspreid over de totale groeiduur. Gelukkig hebben sindsdien vele fabrikanten deze producten constant verbeterd, nieuwe producten toegevoegd, afgiftepatronen bijgesteld en nieuwe toepassingen gezocht in functie van de veranderende teeltmethoden.


Bion ontwikkelt Omnicote

In samenwerking met Plantacote, een van de pioniers op het gebied van gecontroleerd vrijkomende meststoffen, ontwikkelde Bion BV Omnicote, om te kunnen voldoen aan de bemestingseisen voor de moderne containerteelten. Deze samenwerking leidde tot de introductie van Omnicote in de Benelux, een merk dat staat voor veiligheid en betrouwbaarheid, maar ook economisch tegemoet wil komen aan de huidige bemestingskosten.


Verpakking van Omnicote
Verpakking van Omnicote
Omnicote wordt geproduceerd in een geheel nieuwe productie-eenheid, met alle benodigde laboratoriumfaciliteiten om aan de hoge standaardeisen te kunnen voldoen.

R&D en kwaliteitscontrole
R&D en kwaliteitscontrole
Jarenlang onderzoek heeft geleid tot een robuuste en consistente coating. Deze is niet alleen bestand tegen mechanische beschadiging door mengapparatuur, maar ook flexibel en elastisch genoeg om zowel hoge als extreem lage temperaturen te kunnen opvangen. Een gegarandeerde afgifte blijft verzekerd onder al deze condities. Hiermee onderscheidt deze coating zich van wat momenteel beschikbaar is en is dit product optimaal veilig en betrouwbaar.

'Een gegarandeerde afgifte blijft verzekerd onder veranderende condities'

Cumulatief percentage gecontroleerde afgifte van voedingsstoffen bij 21°C
Cumulatief percentage gecontroleerde afgifte van voedingsstoffen bij 21°C

Overzicht productgamma

Product Analyse
Omnicote 2M 15-9-16+2MgO+TE
Omnicote 4M 15-9-15+2MgO+TE
Omnicote 6M 15-9-15+2MgO+TE
Omnicote 8M 14-9-15+2MgO+TE
Omnicote 12M 14-8-15+2MgO+TE
Omnicote 16M 14-8-14+2MgO+TE
Omnicote High K 4M 10-9-19+2MgO+TE
Omnicote High K 6M 10-9-19+2MgO+TE
Omnicote High K 8M 10-9-19+2MgO+TE
Omnicote High K 12M 9-9-18+2MgO+TE
Omnicote High K 16M 9-9-18+2MgO+TE


Eigenschappen Omnicote

Omnicote is een 100 procent gecontroleerd vrijkomende meststof.
De werkingsduur varieert van twee tot zestien maanden.
Alleen de bodem-pottemperatuur regelt de afgifte. De afgifte wordt niet beïnvloed door de pH van het substraat, de microbiële activiteit en de hoeveelheid regen- of irrigatiewater.
Elke korrel bevat alle essentiële hoofd- en sporenelementen, met speciale aandacht voor een hoog ijzergehalte.
De beginafgifte vindt plaats na twee tot drie weken, voor optimale veiligheid bij plantgatbemesting en jonge planten na het oppotten.
De hightech coating onderscheidt zich door een hogere stabiliteit en elasticiteit ten opzichte van wat gangbaar is op de markt.
Hierdoor zijn de veiligheid en betrouwbaarheid gegarandeerd onder extreme temperatuuromstandigheden en gedurende mechanische behandeling.
Er vindt strenge chemische en fysische kwaliteitscontrole plaats volgens de Europese standaardmethodes.
Omnicote Pluss More (1-2 mm) met een hoog ijzergehalte bevat vijf keer zo veel korrels, voor een evenwichtige dosering in kleine potvolumes en stektrays.

Vergelijking Omnicote en Omnicote Pluss More
Vergelijking Omnicote en Omnicote Pluss More

Visie Bion op bemesting in boomkwekerijcontainerteelt

Bemesting met CRF is al vele jaren de standaard in de boomkwekerij. Deze gecontroleerd vrijkomende meststoffen zijn zelfs moeilijk vervangbaar vanwege hun specifieke eigenschappen: ze geven constant voedingstoffen af op een veilige en consistente manier, en dat gedurende de hele gekozen werkingsduur. Maar voor de fabrikanten ervan breken er spannende tijden aan; de nieuwe Europese meststofwetgeving, die in 2022 ingaat, brengt grote uitdagingen met zich mee. Hoewel de meeste coatings al biologisch afbreekbaar zijn, is dat voor de nieuwe wetgeving niet toereikend. Vanaf 16 juli 2026 moeten ze voldoen aan nieuwe criteria voor biologische afbreekbaarheid.
Deze criteria houden in dat het polymeer (de coating) fysisch en biologisch afgebroken moet worden onder natuurlijke bodemomstandigheden en in een aquatisch milieu, zodat het uiteindelijk uiteenvalt in uitsluitend C02, biomassa en water. Ten minste 90 procent van de organische koolstof in het polymeer moet omgezet zijn in C02 in maximaal 48 maanden na afloop van de op het etiket aangegeven werkingsduur van de CRF. Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over de testmethoden die de Commissie zal opzetten om de naleving van de criteria te toetsen, is de datum van 16 juli 2026 wel degelijk een eindpunt, of beter gezegd een startpunt voor een nieuwe generatie CRF-meststoffen. CRF-meststoffen die hieraan niet voldoen, zullen geen toelating meer krijgen. De industrie zit niet stil en zal zeker met nieuwe typen op de markt komen die aan de eisen voldoen. De boomkwekerij zal blijvend worden voorzien van de noodzakelijke gecontroleerd vrijkomende meststoffen, die reeds vele jaren kun milieuvriendelijk karakter hebben aangetoond wat betreft efficiency en tegengaan van uitspoeling.
Dit neemt niet weg dat bemesting een evolutie doormaakt. Biostimulanten en bio-solutions gaan een belangrijkere rol opeisen in de gehele bemestingsaanpak. In dit kader promoot Bion de combinatie van Omnicote-CRF met Solbion WSF en Stymbion (hoogwaardig vrije-aminozuurpreparaat).
Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op via John Feyaerts, +32 483 343456, jfeyaerts@bionint.com of www.bionint.com.

Bion International & Benelux

Bion Benelux is actief in speciale meststoffen en is verder gespecialiseerd in biostimulanten en bio-solutions. Het bedrijf, dat startte in 2019, richt zich op de sierteelt, aardbei- en kleinfruitsector en het openbaar groen. Bion is met eigen organisaties en export vertegenwoordigd in de Benelux, Spanje, Portugal en China.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER