Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zero impact wordt de nieuwe standaard

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Maurice Kok van Syngenta Crop Protection, woensdag 19 januari 2022
237 sec


De emissie van gewasbeschermingsmiddelen moet zo snel mogelijk worden teruggedrongen. De overheid heeft hiervoor verschillende doelen gesteld. Deze doelen zijn beschreven in de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst, de Kaderrichtlijn Water, het Pakket van maatregelen emissiereductie gewasbeschermingsmiddelen open teelten en de Toekomstvisie gewasbescherming 2030.
Wat dit betekent voor u als ondernemer en hoe Syngenta hierop inspeelt, leest u hieronder.


Maurice Kok
Maurice Kok

De waterkwaliteit verbetert!

In de jaren tot 2030 komen er steeds meer verplichtingen op ons af. In de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst zijn doelstellingen geformuleerd voor onder andere de verbetering van de ecologische kwaliteit van oppervlaktewateren. Hierbij zijn twee meetmomenten. Het eerste was in 2018. Er moest een afname met 50% gerealiseerd worden van het aantal overschrijdingen van de milieukwaliteitsnormen voor gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater ten opzichte van 2013. Het tweede meetmoment is in 2023; dan moeten er minstens 90% minder overschrijdingen zijn dan in 2013.
De grafiek hieronder laat de trend zien van het percentage normoverschrijdende stoffen in de meetperiode 2010 t/m 2019. De stippellijn laat de meetintensiteit zien.


We kunnen uit de grafiek opmaken dat er vanaf 2013 veel vaker is gemeten en dat het percentage normoverschrijdingen langzaam daalt. Uit de tussentijdse evaluatie en deels uit de grafiek is op te maken dat we stappen in de goede richting hebben gezet en de doelstelling voor 2018 bijna hebben gehaald. Tot aan 2023 zijn er nog extra stappen nodig, niet alleen om de waterkwaliteit te verbeteren, maar ook om de druk op de chemie die er al is te verminderen.
Op de website www.bestrijdingsmiddelenatlas.nl staat dat de boomkwekerij samen met de kas-teelten verantwoordelijk is voor de meeste overschrijdingen in de periode 2017 t/m 2019. De sector moet dus nog wel stappen zetten om de emissie verder terug te dringen.


Driftreductieklasse >95% wordt norm

Nu nog stelt de overheid bij het spuiten 75% driftreductietechniek of -dop verplicht. In de toekomst zal dat naar de 95% gaan. Daarnaast wordt het steeds lastiger om middelen op de markt te houden. Nu al zijn er enkele producten die gespoten moeten worden met een driftreductieklasse van 97,5%. De komende jaren gaat dit ook gelden voor steeds meer ander producten. Soms is de 99%-klasse de enige weg om een middel nog door de herregistratie te krijgen.


Zelf spuiten of via een loonwerker?

De standaardspuit (voor neerwaarts spuiten) is nu nog geschikt om de meeste middelen mee te spuiten, maar in de nabije toekomst is dat niet meer het geval. Wie straks nog chemische producten wil toepassen, moet dus investeren in meer geavanceerde spuitapparatuur. Op de website van de Helpdesk Water1 is te zien welke spuittechniek in welke driftreductieklasse kan komen. Er is momenteel een beperkt aantal technieken die in de 99%-driftreductieklasse komen. Mogelijk zal de veldspuit met verlaagde spuitboom met luchtondersteuning in 2022 ook in de 99%-driftreductieklasse komen.
1https://www.helpdeskwater.nl/onderwerpen/emissiebeheer/agrarisch/open-teelt/driftreducerende/


Syngenta's ambitie: zero impact

Decennialang waren we gewend om chemische gewasbeschermingsmiddelen in te zetten voor de bescherming van onze gewassen. We zitten nu in een transitieperiode, waarin geïntegreerde oplossingen tegen diverse ziekten en plagen volop worden getest. Hierbij maken we gebruik van nieuwe technieken, biologische middelen, hulpstoffen en chemische middelen om te corrigeren. Het streven is zero impact: geen invloed op mens en milieu. Een ander doel is chemische middelen zo lang mogelijk te behouden en meer tijd te krijgen om met biologische oplossingen te komen. In samenwerking met onder andere WUR wordt tevens gekeken naar innovatieve toepassingsmethoden. Daarbij wordt variabele en/of plaatsspecifieke dosering van middelen getest met behulp van taakkaarten. Dit biedt wellicht ook mogelijkheden om middelen op de markt te houden die bij een normale toepassingsmethode zouden verdwijnen, mits ze worden toegepast met deze nieuwe technieken.


Application technology team

Namens Syngenta doet het Application technology team wereldwijd spuittechniekproeven, om uit te vinden wat de optimale toepassing is om onkruiden, ziekten en plagen te bestrijden. Aangezien de wetgeving en de spuittechniekmogelijkheden steeds veranderen, blijft er continu onderzoek nodig. Vanwege de hogere driftreductie-eisen wordt er ook steeds meer gekeken naar de werking van techniek of doppen die hiervoor geschikt zijn. Vooral bij onkruidbestrijding met contactmiddelen is een goede bedekking van het onkruid wel gewenst. Spuiten met heel grove druppels geeft veelal een tegenvallend resultaat.


3D90-dop

Voor een hoge driftreductieklasse is vaak een grover druppelspectrum nodig is, maar meestal vermindert dit de bedekking door contactmiddelen. Daarom heeft Syngenta gekeken of er een dop kon worden gemaakt met zowel een hogere driftreductieklasse als een goede bedekking. Dat resulteerde in de ontwikkeling van de 3D90-dop.


Na jaren van screening in het lab en op het veld werd er uiteindelijk een technologische doorbraak bereikt met de ontwikkeling van de 3D90-dop. 3D90-doppen worden om en om naar voren en naar achteren op de spuitboom geplaatst. Ze spuiten onder een hoek van 55 graden, voor een optimale bedekking van en werking op klein onkruid. Verder blijkt uit verschillende proeven dat de doppen ook breder ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld tegen schimmels. We hopen dat de doppen goedgekeurd worden en in 2022 op de markt zullen komen.

Pakket van maatregelen emissiereductie

Het doel van de overheid is om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar de leefomgeving door landbouw- en tuinbouwbedrijven met open teelten terug te dringen tot nagenoeg nul op 1 januari 2030. De overheid kondigde hiervoor de volgende maatregelen aan:


1. 2024 - gesloten vulsysteem landbouwspuit
Het vullen van spuitmachines met vloeibare gewasbeschermingsmiddelen mag alleen nog plaatsvinden via een uniform gesloten vulsysteem. Syngenta heeft met andere fabrikanten de krachten gebundeld voor de ontwikkeling van een uniform gesloten vulsysteem voor vloeibare gewasbeschermingsmiddelen: het easyconnect-systeem. Bij pilotbedrijven wordt het systeem meerdere jaren getest, zodat we tijdig aan de wetgeving kunnen voldoen.


2. 2027 - gesloten erfinrichting en reinigen op wasplaatsen
a) Er komen extra voorwaarden voor het nagenoeg gesloten erf en gebouwen, om emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te voorkomen. In grote lijnen vindt meer dan 50% van de emissie plaats op het erf.
b) Het uitwendig reinigen van spuitmachines op het erf mag alleen nog plaatsvinden op wasplaatsen.
c) Er komen randvoorwaarden die gaan gelden voor het inwendig reinigen van spuitmachines.
Voor het duurzaam verwerken van restvloeistoffen heeft Syngenta naast de Heliosec nu de Remdry ontwikkeld. Dit zijn goedgekeurde systemen die werken op basis van verdamping. Er zijn ook telers die meerdere Remdry's aansluiten op hun wasplaats om de restvloeistof te verwerken.


3. 2030 - driftreductie naar 95%
Momenteel is het spuiten met een driftreductie van minimaal 75% verplicht volgens de wet. In 2030 wordt dit verder aangescherpt en moeten de beste beschikbare technieken worden gebruikt, die de drift met ten minste 95% reduceren. Zoals eerder gemeld, verwachten we dat veel chemische middelen na herregistratie al met een hogere driftreductie gespoten moeten worden; 95% of hoger kan dan noodzakelijk zijn.


Geïntegreerde aanpak start nu

De toepassing van gewasbeschermingsmiddelen gaat dit decennium sterk veranderen. Veel chemische middelen zullen verdwijnen, en middelen die nog wel mogen worden gebruik, moeten worden toegepast met zero impact. Alternatieven voor chemie komen er wel, maar die ontwikkeling heeft tijd nodig. Alleen chemie inzetten kan straks niet meer. Telers die nog niet geïntegreerd telen, wil ik aanraden om waar mogelijk de eerste stappen te zetten op dit gebied. Zo zijn er zeker wel mogelijkheden om preventief biologische middelen te gebruiken tegen echte meeldauw; dan hoeft er minder chemie te worden ingezet.


Voor meer informatie over spuittechniek, hulpstoffen, resistentiemanagement enzovoort verwijzen we graag naar ons expertcenter: www.syngenta.nl/expert-center

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER