Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bt's al decennialang beschikbaar als groen middel

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 10 januari 2022
149 sec


Effectieve groene aanpak rupsen in de boomkwekerij

Al in 1901 werd ontdekt dat de bacterie Bacillus thuringiensis (Bt) ingezet kan worden als middel tegen rupsen. Deze bacterie is vanuit de grond geïsoleerd en daarna ontwikkeld als gewasbeschermingsmiddel. Certis introduceerde in de jaren 70 de eerste commerciële formulering in Nederland en in de jaren daarna zijn de Bacillus-producten steeds verder ontwikkeld.


Momenteel heeft de land- en tuinbouw te maken met grote uitdagingen op het gebied van gewasbescherming. De toepassingsvoorwaarden van (chemische) middelen worden steeds strenger en veel middelen verdwijnen helemaal, waardoor ook de beschikbaarheid van rupsenmiddelen sterk afneemt. Middelen op basis van Bacillus thuringiensis zijn een effectief en biologisch alternatief.

Bestrijding Lepidoptera

Binnen de verschillende groepen Bt's zijn er verschillende stammen. Iedere stam heeft een specifieke samenstelling van toxische eiwitkristallen. Van Bacillus thuringiensis zijn bijvoorbeeld ook de subspecies Bacillus aizawa (Bta) en Bacillus kurstaki (Btk) ontdekt. Middelen op basis van deze stammen zijn werkzaam tegen rupsen van vlinders en motten (Lepidoptera), zoals buxusmotten, anjerbladrollers, koolbladrollers en eikenprocessierupsen. In het middel Turex zijn de eiwitkristallen uit bovenstaande stammen gecombineerd voor een bredere werking.


Werkingsmechanisme

Na toepassing van het middel op een gewas nemen rupsen de Bt's op via vraat. De eiwitkristallen en sporen van de bacterie komen vervolgens in de darm van de rups terecht. In de darm lossen de kristallen op en worden ze geactiveerd. Hierbij ontstaan zogenaamde crytoxines. De rups raakt hierdoor verlamd en stopt met vreten, wat leidt tot de dood. De gevoeligheid van rupsen voor deze toxines verschilt van soort tot soort. Elke stam van Bt produceert zijn eigen soort en hoeveelheid crytoxines.


Het middel CoStar, bijvoorbeeld, bevat in vergelijking met andere Bt-producten een zeer hoge concentratie van het 1Ac-crytoxine. Voor dit 1Ac-crytoxine zijn de meeste rupsen gevoelig. In de praktijk uit het verschil zich vooral bij bladrollers. Bladrollers eten namelijk minder blad dan spanrupsen; door de hoge concentratie toxine in CoStar neemt een bladrollerrups na een behandeling een relatief hoge hoeveelheid Bt's op.

Bt's zijn effectief tegen vele rupsen die gewassen met hun vraat kunnen aantasten. De beste werking is op jonge stadia van rupsen. Jonge rupsen eten per dag namelijk enorme hoeveelheden blad ten opzichte van hun lichaamsgewicht.

Vergelijking Bt's

Behalve op basis van het verschil in crytoxinesspectrum kan de potentie van een Bt-product ook vergeleken worden op basis van internationale eenheden (IU). De relatieve potentie van een middel tegen de rupsen van Trichoplusia ni wordt dan door middel van een standaardprotocol vergeleken met een standaard-Bt. Op deze manier is de potentie van Bt's onderling te vergelijken. Deze test zegt echter niets over de werking van een middel tegen soorten rupsen die niet of minder gevoelig zijn voor Cry1A. De internationale eenheden staan veelal op het etiket aangegeven. Hoe hoger dit getal, des te sterker de Bt. Op basis van de internationale eenheden is CoStar met 90.000 IU/mg een van de effectiefste Bt's. Ter vergelijking: Turex heeft 25.000 IU/mg en Xentari 15.000 IU/mg.


Veilig

Bt's zijn veilig voor natuurlijke vijanden, bijen en hommels. Bt's zijn alleen werkzaam tegen rupsen (Lepidoptera) en hebben geen effect op andere insecten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de breed werkende middelen uit de groep van pyrethroïden.


Optimale toepassing

Voor een optimale werking is het belangrijk dat de rupsen actief vreten aan het gewas. Rupsen zijn vanaf circa 15 graden Celsius actief. Daarnaast is een goede bedekking noodzakelijk van de bladeren en plantendelen waar de rups van vreet. De opname van het middel vindt immers plaats door vraat van de rups.


Start de bespuitingen op kleine rupsen (L1-L2). Deze zijn gevoeliger en makkelijker te bestrijden dan grote rupsen. De rupsen moeten wel actief zijn om het middel op te nemen. Pas het middel daarom toe bij temperaturen van minimaal 15 graden Celsius overdag. Zorg ervoor dat de pH van de spuitvloeistof tussen de 5 en 7 is. Spuit aan het einde van de dag. Dit in verband met de afbraak van het middel door uv in zonlicht. Afhankelijk van de groeisnelheid en/of dichtheid van het gewas de bespuiting herhalen na zeven dagen.

Voor Turex is de dosering 1 kg/ha. Bij CoStar is voor de makkelijke rupsen 0,5 kg/ha voldoende, voor lastige rupsen (bladrollers) en bij een snelgroeiend en dicht gewas 1 kg/ha gebruiken.

Bonuspunten

Een groot voordeel is dat veel Bt-producten, zoals Turex spuitpoeder, Turex WG en CoStar, in de biologische teelt zijn toegestaan en bovendien een bonuspunt opleveren voor Planetproof.


www.certiseurope.nl

Werking Bt

1. Rups neemt middel op via vraat
2. Eiwitkristallen en sporen komen in de darm terecht
3-4. Eiwitkristallen lossen op in het basische darmmilieu
5-6. Eiwitmoleculen verlammen en beschadigen de darmwand; rups stopt met eten en sterft

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
AANGEBODEN: Blue Arrow beworteld stek
woensdag 18 december 2024
AANGEBODEN: Kluitenrooier Tractor/Shovel
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Compacte Kluitenrooier
vrijdag 29 november 2024
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER