Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

NVWA vindt boktor Apriona in Enkianthus

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 10 december 2021
58 sec


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op een boomkwekerij in Zuid-Holland in een Enkianthus-plant een larve van de boktor Apriona aangetroffen. Deze boktor heeft een quarantaine-status in Nederland en moet dus bestreden worden.

Larve van Apriona op Enkianthus (Foto: NVWA)
Larve van Apriona op Enkianthus (Foto: NVWA)

De NVWA heeft de besmette partij laten vernietigen en voert een omgevingsonderzoek uit. Bij het omgevingsonderzoek worden in een straal van 100 meter rondom de percelen waar de besmette partij heeft gestaan, alle loofbomen en Pinus onderzocht op sporen van Apriona spp.. Als dat nodig is, worden hierbij monsters genomen.

Bron van besmetting

De NVWA voert een traceringsonderzoek uit en probeert op basis van de door het bedrijf aangeleverde informatie na te gaan of de bron van de besmetting kan worden achterhaald. Daarbij wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijke verspreiding van de Apriona door verhandeling.


Het omgevingsonderzoek moet duidelijkheid geven over de mogelijke verspreiding van Apriona in de omgeving. Als tijdens het onderzoek in bomen of struiken Apriona wordt aangetroffen, dan zal in ieder geval de besmette partij of plant moeten worden vernietigd.

Apriona spp. zijn boktorsoorten die voorkomen in Zuidoost-Aziƫ. Zij hebben een vergelijkbare levenscyclus als de boktor Anoplophora chinensis en glabripennis; ze zetten eieren af op levende bomen. In de boom ontwikkelt de larve zich tot een volwassen kever die - afhankelijk van de temperatuur - enkele maanden tot jaren na ei-afzet via een uitvlieggat de boom verlaat.

Risico

Deze boktorren kunnen een groot aantal plantensoorten aantasten en vormen vooral in warmere streken een risico voor boomteeltbedrijven, bossen en openbaar groen. Of deze boktor zich in Nederland buiten kan vestigen, is nog onzeker omdat het nog onduidelijk is of de gemiddelde temperatuur in de zomer in Nederland voldoende hoog is voor vermenigvuldiging en vestiging. Meer informatie over deze boktor is te vinden op de site van de NVWA.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER