Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kwekerijen staan voor enorme opgave

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 6 december 2021
57 sec


Rapport 'Planten voor de toekomst' beschrijft kansen en knelpunten

Voorzitter André Wijnstra van de LTO-cultuurgroep Bos- en haagplantsoen verwacht dat kwekers samen met de zaadhandel kunnen voldoen aan de enorme vraag die de overheid bij de sector heeft neergelegd in de Bossenstrategie. Kwekers willen hiervoor wel een zekere afzetgarantie, zo is te lezen in Nieuwe Oogst.

Kwekers kunnen de komende jaren rekenen op een grote vraag.
Kwekers kunnen de komende jaren rekenen op een grote vraag.

Wijnstra heeft namens de boomkwekerij meegewerkt aan het adviesrapport 'Planten voor de toekomst', opgesteld door de Werkgroep Genenbronnen en Plantmateriaal. In dit rapport staan de kansen en mogelijke problemen voor de boomkwekerij beschreven. Volgens de Bossenstrategie van de rijksoverheid zijn tot 2030 sowieso 161 miljoen bomen en struiken nodig.

Van de productie van Nederlandse boomkwekerij gaat driekwart naar het buitenland. Momenteel floreert de export en de exportvraag zal alleen maar toenemen, volgens het rapport. Het is de vraag of kwekers extra gaan produceren voor de exportmarkt of zich meer richten op de binnenlandse markt. Kwekers zijn nu nog terughoudend over de plannen uit de Nederlandse Bossenstrategie en dat komt mede door ervaringen uit het verleden waarin ook een grote behoefte aan nieuwe planten door de overheid werd voorspeld, maar deze planten werden uiteindelijk amper afgenomen.

Zaadbehoefte

Een belangrijk knelpunt in de toenemende vraag in binnen- en buitenland is de beschikbaarheid van zaad. De toekomstige zaadbehoefte voor de Bossenstrategie is geïnventariseerd door de LTO-cultuurgroep, Treeport Zundert en handelsgroep BoHeZa.


Wijnstra meldt in Nieuwe Oogst dat er ook dit najaar al dreigende tekorten zijn. Om zaadtekorten in de toekomst te kunnen afdekken, zijn nieuwe zaadbronnen nodig en daarvoor moet de overheid bijspringen, stelt Wijnstra tijdens de onlinepresentatie van het rapport. 'Investeringen in nieuwe bronnen kunnen niet uit de private sector komen. Het zijn langdurige investeringen in grond en materiaal. Het duurt 15-20 jaar voordat een zaadgaard van boomzaden in productie komt.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER