Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

ICL deelt testresultaten van praktijkproeven bij Arie Bouman en Van Poecke

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, zaterdag 18 september 2021
106 sec


Kleine stapjes naar een beter resultaat

Je zou het bijna vloeken in de kerk kunnen noemen. ICL Specialty Fertilizer maakt tijdens de ICL Experience dagen bekend dat het experimenteert met een eigen lijn organische meststoffen. ICL had nog ander belangrijk nieuws tijdens de Experience dagen, namelijk de definitieve doorbraak van de nieuwste generatie van de Osmocote meststoffen.


ICL Specialty Fertilizer vervangt een belangrijk deel van de vierde generatie Osmocote door de vijfde generatie. Vandaar de naam Osmocote 5. De sporenelementen worden bij Osmocote 5 in een gechelateerde vorm toegevoegd, in plaats van bij de vierde generatie Osmocote, waarbij de sporenelementen als sulfaat gebonden ingrediënten zijn toegevoegd. ICL claimt dat de sporenelementen door deze techniek beter opgenomen worden en mobieler zijn. Dit zou ICL ook hebben aangetoond door jarenlange proefnemingen. Planten die gekweekt werden met de vijfde generatie meststoffen hebben een diepere en donkerdere kleur. Dat is het beste bewijs dat de sporenelementen beter worden opgenomen door de planten. Als de ICL Experience dag in Wetteren trouwens één ding bewezen heeft, is dat deze vooruitgang met kleine stapjes gaat. Vaak stond je met een hele groep kwekers te discussiëren over de impact van de verschillende meststoffen en was in bepaalde gevallen het verschil in resultaat met het blote oog amper te zien.

Praktijkproef

Paul van Kempen van ICL: 'De proef is opgezet als een grootschalige praktijkproef. We onderzoeken wat de meststoffen bij de kweker op het containerveld doen. Ons doel was om te achterhalen wat de meststoffen doen en niet zozeer om goede platen te kweken. Daarom hebben wij in de loop van de proef planten ook niet teruggesnoeid en niet bijgemest.'



Paul van Kempen
Paul van Kempen
Om de resultaten zo goed mogelijk te laten maken, zijn dezelfde proeven verder uitgevoerd bij Arie Bouman Tuinplanten in het Nederlandse Wijk en Aalburg en bij kwekerij Van Poecke en Zonen in het Belgische Wetteren. Vakblad Boom in Business bezocht de proef in Wetteren. Paul van Kempen: 'Dat maakt een enorm verschil. Bij Bouman stonden we met onze proef op een containerveld met voornamelijk rozen, die extra beregening nodig hebben en daarnaast beregend werden met water direct uit de bron. Hier in Wetteren werd duidelijk minder beregend en werd beregend met gerecycleerd water dat een zeker gehalte uitgespoelde meststoffen bevat. De planten bij Bouman waren daardoor over het algemeen aanzienlijk kleiner dan de planten bij Van Poecke.

ICL Specialty Fertilizer is groot geworden met de voorspelbaarheid van haar meststoffen wat betreft werkingsduur

Organics

De proeven met de Osmocote 5-lijn zullen voor oplettende kwekers geen nieuws geweest zijn. Met ingang van 2021 wordt Osmocote Exact Hi End vervangen door Osmocote-5. Hoe snel dat gaat verschilt per land en hangt ook samen met voorraden bij de potgrondbedrijven en toeleveranciers. Wat geldt voor Osmocote 5 geldt in ieder geval niet voor de proeven met organische meststoffen. Dit is voor ICL een duidelijke trendbreuk en Paul van Kempen verwacht niet dat er binnen afzienbare tijd een organische ICL-meststof op de markt komt. Waarschijnlijk geldt hier het noblesse oblige-principe. ICL Specialty Fertilizer is groot geworden dankzij de voorspelbaarheid van diens meststoffen wat betreft werkingsduur. En hoewel organische meststoffen maatschappelijk gezien voordelen hebben, is een gegarandeerde werkingsduur met organische meststoffen veel lastiger te bereiken.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER