Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Eerste Landelijke Jongerendag warm bad voor jonge kwekers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, woensdag 8 september 2021
265 sec


Maar liefst 150 jonge kwekers steken de koppen bij elkaar

LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen organiseerde onlangs de eerste Landelijke Jongerendag Boomkwekerij. Het was een behoorlijk succesvolle editie, met een opkomst van maar liefst 150 jonge kwekers. Boomkwekerij de Buurte, in het Gelderse Oene, stond op 26 augustus in het teken van bedrijfsdemonstraties, de nieuwste technologische ontwikkelingen en gezelligheid.


Jongeren zijn de toekomst van de boomkwekerij, aldus Arno Engels, coördinator van het evenement. Hoe zorg je ervoor dat zij geïnteresseerd blijven in de sector? Ze komen immers voor nieuwe uitdagingen te staan, zoals personeelstekorten, snel ontwikkelende technologie en milieuproblematiek. Engels merkte op dat jonge kwekers ondervertegenwoordigd zijn op de vakbijeenkomsten. 'Terwijl zij juist goede inbreng kunnen hebben', zei hij eerder in een interview met Nieuwe Oogst. Engels is voor de LTO-vakgroep verantwoordelijk voor communicatie en ledenbinding.

Organisatie

Daarom werd de eerste Landelijke Jongerendag Boomkwekerij georganiseerd. In samenwerking met vier jongeren uit de grootste boomkwekerijregio's werd nagedacht over de invulling van deze dag. Zij hielpen ook met de werving van leeftijdsgenoten. Rowy Roelands (26) uit Zundert, Sem van der Werf (21) uit Boskoop, Jorian Verwoert (18) uit Opheusden en Rens de Swart (21) uit Horst aan de Maas waren ook op het evenement zelf aanwezig. Daarnaast kreeg de vakgroep organisatorische ondersteuning van Caroline Janssen-Michels, een jonge vakgroepbestuurder en ondernemer, Sander Hendrikx, eveneens een jonge vakgroepbestuurder en ondernemer en Marielle Gooijaers, scholingsconsulent van Talentboom.


Arno Engels
Arno Engels
Wie bij boomkwekerij De Buurte langskomt, zal niet ontgaan zijn dat er een grootschalig evenement plaatsvindt. Twee tourbussen, een behoorlijke hoeveelheid auto's, een viertal rijdende huifkarren en een fors matrixbord langs de weg sieren het Gelderse landschap. De tractoren met huifkarren brengen bezoekers de hele dag door van en naar de parkeerplaats, maar ze brengen ze ook naar de verschillende terreinen waar demonstraties gehouden worden. De dag wordt, na een korte demonstratie van een tractor met vliegtuigmotoren, door Engels afgetrapt. Tijdens de presentatie zie je de schittering in zijn ogen. Hij staat op het podium vol groen, met achter zich het nieuwe logo van de vakgroep. Hierop staat de leus 'Groen is leven'.


Stands

De aanwezige jonge kwekers worden verdeeld in groepen van ongeveer vijftien personen. Elke groep heeft ook een groepsleider. Door de kwekers met elkaar te mengen, hoopt de organisatie de jongeren met elkaar in contact te brengen. Ook kunnen ze zo kennis maken met allerlei verschillende bedrijfsvoeringen en - culturen. Allerlei soorten bedrijven staan met een eigen stand verspreid over het uitgestrekte terrein. Dit is om de kwekers kennis met elkaar te laten maken, maar ook om nieuw personeel te werven. Zo zien we een stand van Naktuinbouw, TSD Software, DCM en Talentboom, maar ook een demonstratiestand van drone-ontwikkelaars Drone4Agro, waarin een uitzonderlijke drone te zien is van maar liefst zes meter breed. De drone is echter nog in ontwikkeling en heeft nog geen vlucht gemaakt. De drones van Drone4Agro zijn speciaal ontwikkeld voor de agrarische sector en kunnen zowel gebruikt worden om geavanceerde camerabeelden mee te maken als het toedienen van middelen.



Kritisch

Ik sluit mij aan bij een groep die net staat te luisteren naar een verhaal van startup Aigro, over een nieuw ontwikkelde schoffelmachine. De jonge kwekers zijn kritisch en lijken niet gevoelig voor gelikte verhalen. 'Alle boomkwekerijproducten zijn zo specifiek, dat de aanschaf van machines per definitie veel kosten met zich meebrengt', hoor ik Jeroen Erven van Boomkwekerij Jeroen Erven zeggen. Opvallend is dat één vraag voortdurend terugkomt bij alle groepen: 'Hoeveel kost dat?'


Barbara (41): 'Corona was dé tijd om deze stap te maken, het was nu of nooit'

Later die dag sluit ik mij aan bij groep nummer vier. Ik zie polo's en jassen van verschillende boomkwekerijen, waaronder Boomkwekerij L.B. Ruijgrok en Boot & Dart. Ik spreek Barbara (41) aan. Barbara blijkt een zij-instromer die jaren in de horeca werkte, maar door corona haar baan verloor. Desondanks had ze altijd al een passie voor groen en natuur, bomen en hun groeiwijze in het bijzonder. Op Indeed trof ze een vacature met de titel: 'Ben je door corona je baan kwijtgeraakt? Kom werken in de Agrarische sector!' Haar interesse werd na een fijn gesprek met uitzendbureau Agriwerker gewekt, waarna ze een BBL-functie kreeg aangeboden. Vier dagen per week aan het werk bij Rijnbeek & Zoon in Boskoop en één dag naar school voor de opleiding teeltspecialist bij Yuverta. Een goede keuze, zo blijkt. Barbara: 'Ik ben heel blij dat ik deze beslissing gemaakt heb. Corona was dé tijd om deze stap te maken, het was nu of nooit.'


Demonstratieveld

Niet veel later stappen we in de huifkar naar een ander demonstratieveld te gaan. Een aantal grote en kleine machines staan uitgestald om de aandacht van de kwekers te trekken. Zo zien we het Eco Weed Control System dat met hoge snelheid de zwarte paden nauwkeurig schoffelt. Dit wekt dan ook de interesse van de jonge bezoekers. Ook de machines van Abemec zijn te zien. Die kunnen om de eigen as draaien en op die manier worden onnodige bewegingen bespaard. Iets verderop is de elektrische Globus e-trike te aanschouwen, een ontwerp van Hens Hinloopen en Gebr. Ezendam. Hinloopen kon er niet bij zijn, maar om uitleg te geven over de elektronische onkruidwieder en demonstraties te leiden, is zijn 'huistester' aanwezig. Karsten Kuipers zit in vijf vwo en had aanvankelijk geen banden met de boomkwekerij. Hinloopen en Kuipers kennen elkaar goed van de lokale hockeyvereniging en wonen bij elkaar om de hoek. Hinloopen vroeg of Kuipers testritjes wilde maken ter optimalisering van de machines. Sindsdien brengt Kuipers geregeld tijd door bij boomkwekerijen om de batterijduur van de apparaten te testen. 'Ik vind het mooi om te zien hoe gepassioneerd Hens is over zijn werk', vertelt Karsten opgewekt.


Globus e-trike

De Globus e-trike van Hens Hinloopen en Gebr. Ezendam is een kleine werktuigdrager met driewiel aangedreven borstelloze elektromotoren. De machine kan maximaal 6 km/h en wordt door drie 15 ah lithium accu's gevoed. Het ontwerpt weegt 395 kilo. Tijdens de demonstratie is de werktuigdrager voorzien van drie schoffelunits. In totaal kunnen er vijf op gemonteerd worden. Het apparaat is verstelbaar in hoogte en breedte en is modulair, wat betekent dat het voor zowel mechanische als chemische onkruidbeheersing geschikt is. Er kunnen rijenmeststrooiers op worden gemonteerd en biologische preparaten kunnen worden toegediend. Ten slotte maakt de machine weinig geluid, stoot geen CO₂ uit en bodemverdrukking wordt uit de weg gegaan door het lichte gewicht van de werktuigdrager. De werktuigdrager is ongeveer €19.500 inclusief de accu's. De modules kunnen er aanvullend bij worden gekocht.

Karsten Kuipers en de Globus E-trike
Karsten Kuipers en de Globus E-trike
Tijdens de middagpauze is het tijd voor een vette lunch. Er rijden twee snackwagens het terrein op voor verse friet en snacks en daar krijg ik Lennart (22) te spreken. Lennart is net afgestudeerd en sinds kort werkzaam bij Kwekerij Hoekert in Wezep als teeltspecialist. Aanvankelijk wilde het bedrijf een meer ervaren teeltspecialist in dienst nemen, maar aangezien die onvindbaar was, kreeg Lennart de kans om intern te worden opgeleid tot echte vakspecialist. Lennart deed de opleiding Tuin & Akkerbouw in Dronten. Hij merkte op dat de focus van deze opleiding met name op akkerbouw lag en minder op tuinbouw. 'Dat vond ik soms jammer', vertelt hij.

Lennart (links) komt net van de opleiding teeltspecialist en is werkzaam bij Kwekerij Hoekert in Wezep
Lennart (links) komt net van de opleiding teeltspecialist en is werkzaam bij Kwekerij Hoekert in Wezep

De jeugd heeft de toekomst

Wanneer de magen gevuld zijn, geeft Helga van Leur op het podium een presentatie over het klimaat en de toekomst. 'De jeugd heeft de toekomst', steekt de bekende weervrouw van wal. In haar presentatie licht ze toe dat tijden snel veranderen en we bovenal schoner en milieuvriendelijker moeten leven. Veranderen voor de toekomst is zeker mogelijk, stelt ze. Ze wees daarbij naar machines op de Jongerendag, bijvoorbeeld naar de trekker die naast het hoofdplein staat. Dit is een machine die op waterstof rijdt en om de eigen as kan draaien. Na haar presentatie worden de demonstraties en presentaties voorgezet en daarna wordt de dag afgesloten met een barbecue en een biertje voor de liefhebber. 'Het is een geslaagde dag', vertelt Engels eerder die dag. Engels en zijn team zullen ongetwijfeld met een voldaan gevoel de avond tegemoet gaan.


Helga van Leur geeft een opzwepende presentatie
Helga van Leur geeft een opzwepende presentatie
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER