Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Fomo

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Pius Floris, vrijdag 8 oktober 2021
127 sec


Wat zou het fijn zijn als telers en kwekers wat meer fomo zouden hebben

Wat is fomo? We hebben het hier over een tamelijk ernstige aandoening. Het begint bij vrijwel alle pubers van rond de 12-14 jaar. Bij meisjes over het algemeen wat eerder dan bij jongens. En het duurt bij de meesten tot ongeveer 25-jarige leeftijd.

Auteur Pius Floris
Auteur Pius Floris

De symptomen zijn algemeen bekend. Tenminste, zoals ik ernaar kijk. De hele dag speelt zich af in hun handpalm. Of ze nu op de fiets zitten of thuis naar een spannende film kijken, het maakt niet uit. Hun wereld is tien tot twaalf jaar lang niet groter dan het scherm van de handcomputer waarmee je ook kunt bellen of gebeld worden. Gek genoeg wordt die functie het minst benut.

Het heeft geen zin om er onrust over te stoken. Er is namelijk geen medicatie voor. De enige troost is dat het vanzelf overgaat. Zodra onze zonen en dochters oog krijgen voor de grote wereld buiten hun beeldscherm en zich realiseren dat zij zelf ook een leven hebben, gaat het voorbij.

Fomo staat voor fear of missing out oftewel angst om iets te missen. Doodsbang zijn ze. Stel je voor dat ze ook maar iets zouden missen van de dwingende aandacht die ze krijgen en geven. Het is allemaal heel begrijpelijk. Ik geloof niet dat de jongeren er beter of slechter van worden. Het hoort bij deze tijd. Ik kan er ook de voordelen van inzien. In vergelijking met mensen die nog in de vorige eeuw geboren zijn, is deze generatie kids ongelooflijk veel beter geïnformeerd en op de hoogte van de zaken waarvoor zij belangstelling hebben.

De meerderheid van de kwekers komt nauwelijks van hun erf om kennis op te doen bij collega's

Wat zou het fijn zijn als een groot deel van de telers en kwekers in Nederland wat meer fomo zou hebben. Dan zouden ze veel minder missen van al het goede dat er gaande is in de kwekerijsector. Eerst maar die goede dingen, dan. Het lukt kwekers om een schitterende uitbreiding van het assortiment tot stand te brengen. Prachtige planten, die het verdienen om een mooie plek te krijgen in tuinen en parken. Het lukt om steden en dorpen steeds groener te krijgen. Het lukt om internationaal hoog aangeschreven te blijven staan. Het lukt ook om steeds minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en steeds zuiniger te zijn met meststoffen. Iedereen wil graag een steentje bijdragen aan een leefomgeving waar minder belastende stoffen achterblijven voor volgende generaties.

Veel kwekers lukt het nog niet om verder te kijken dan wat de leverancier, adviseur of verkoper hen vertelt. De meerderheid van de kwekers komt nauwelijks van hun erf om kennis op te doen bij collega's. Met wat meer fomo zouden ze vragen kunnen stellen aan hun adviseur. Dan zouden ze weten dat de meeste plantenziekten alleen voorkomen op sterk verzwakte planten. Ze zouden misschien inzien dat planten na de eerste bespuiting nog zwakker worden, zodat de bespuitingen wekelijks herhaald moeten worden.

Met wat meer fomo zouden deze kwekers ook weten dat de oorzaak van problemen door de taxuskever moet worden gezocht in een ernstig gebrek aan normale bodemschimmels. Die gaan namelijk dood van fungiciden. Ik hoor het u al vragen: Zijn fungiciden dan de oorzaak van de aanwezigheid van taxuskever? Mijn antwoord is een ondubbelzinnig nee. Maar voor de fomo's die zich afvragen hoe het dan wel zit, zal ik antwoorden dat zelfs de kleinste eitjes en larven van insecten en nematoden dienen als voedsel van talloze soorten bodemschimmels. Gewoon omdat er in vlees altijd meer eiwit en stikstof zit dan in plantaardig materiaal. Schimmels weten dat en groeien er goed op.

Hopelijk maakt deze ziekte opgang in onze sector

Zelf lijd ik al lang aan fomo. En ik vind het heerlijk om alles wat ik daardoor te weten kom te delen met collega's en kwekers. Hopelijk maakt deze ziekte opgang in onze sector!

Pius Floris is eigenaar en oprichter van Plant Health Cure

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER