Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Guido Rouwette: vanaf dit jaar 100% in de veredeling

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marleen Arkesteijn, maandag 18 oktober 2021
452 sec


'Garden Clouds' is een sterk alternatief voor Buxus'

Lonicera nitida 'Garden Clouds' heeft volgens veredelaar Guido Rouwette eigenlijk alleen pluspunten. Deze planten zijn bladhoudend en gemakkelijk in verschillende vormen te snoeien. Je doet ze tekort door ze alleen 'alternatief voor buxus' te noemen. Ze zijn er in verschillende kleuren, hebben geen last van ziekten en stellen weinig eisen aan de bodem. Sinds dit jaar richt de voormalig boomkweker en hovenier zich volledig op de veredeling van planten.

Guido en Petra Rouwette: '‘Garden Clouds’ is meer dan een alternatief voor Buxus’
Guido en Petra Rouwette: '‘Garden Clouds’ is meer dan een alternatief voor Buxus’

Veredeling is de grote passie van Guido Rouwette uit het Zuid-Limburgse Valkenburg. Ook zijn vrouw Petra staat erachter en levert haar bijdrage. Het zijn echte doorzetters. Rouwette ging al rond 2007 op zoek naar mooiere en betere pluimhortensia's. In de loop der jaren zijn daar andere gewassen bij gekomen, waaronder Garden Clouds. Pas drie jaar geleden kon hij zijn eerste eigen planten introduceren en kwamen de eerste inkomsten vanuit licentiegelden binnendruppelen. Veredelen is nu eenmaal een kwestie van lange adem. Guido en Petra Rouwette staan nu op het punt dat ze hun nevenactiviteiten kunnen laten vallen en zich volledig op het veredelen kunnen richten. En dan blijft het hard werken, want ze hebben niet alleen geld nodig voor hun levensonderhoud, maar moeten ook blijven vernieuwen om de concurrentie voor te blijven. 'Veredelen is topsport. Het is een zaak van lange adem, uithoudingsvermogen, doorgaan en in jezelf blijven geloven', zo vat Guido samen.

'Copper Glow' is groen met koper-oranje nieuwe uitlopers. Foto: Plantipp
'Copper Glow' is groen met koper-oranje nieuwe uitlopers. Foto: Plantipp

Boomkweker en hovenier

Guido Rouwette is een enthousiast verteller als hij over zijn passie praat. De weg ernaartoe was er echter een met de hobbels en kuilen van een onverharde Zuid-Limburgse holle weg. Hij wist al jong wat hij wilde worden. 'Toen ik twintig jaar was, las ik in een vakblad over het bestaan van Fagus sylvatica 'Ansorgei'. Na wat telefoontjes kwam ik terecht in Zundert bij Jo Bömer en André Nijnatten. Door mijn enthousiasme voor hun sortiment ging ik ook op zoek naar iets nieuws. Door hen meldde ik me in 1994 aan als lid van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen. Het komt misschien ook doordat mijn leraar plantenkennis op de middelbare tuinbouwschool in Venlo, Pierre Theunissen, steeds met iets nieuws kwam dat we niet kenden. Deze manier van lesgeven maakte het voor ons extra interessant.'


'Veredelen is topsport. Het is een zaak van lange adem, uithoudingsvermogen, doorgaan en in jezelf blijven geloven'

Rouwette ging eerst als boomkweker aan de slag op het land van zijn vader, die boer was. In 1998 bouwde hij een kas. Hij leverde zijn planten aan een tuincentrumketen. Toen deze in 2001 overstapte naar een andere manier van inkopen, viel hij buiten de boot. Deze keten was zijn enige afnemer.

Samen begonnen Guido en Petra opnieuw: met Rouwette-groen. Hij hield het land en de kas aan en ging snijtakken kweken, zoals sneeuwbes, rozenbottels, bramen en pluimhortensia's, waarbij hij te maken kreeg met hagel, nachtvorst en droogte. Daarnaast ging hij als hovenier aan de slag. Bloemiste Petra verkocht de snijtakken in de gezellig ingerichte schuur, evenals leuke bloemarrangementen en gezellige woningdecoraties, en gaf workshops.

'Green Breeze' heeft opvallende, frisgroene bladeren. Foto: Plantipp
'Green Breeze' heeft opvallende, frisgroene bladeren. Foto: Plantipp

Veredelen

De aanleiding om zelf met veredelen te beginnen, was dat Piet Zwijnenburg de rechten voor het telen van Hydrangea paniculata 'Limelight' voor de snijtakken aan een ander gaf. Op dat moment besloot Rouwette zijn eigen pluimhortensialijn te ontwikkelen. 'Ik maak gewoon traditionele kruisingen tussen twee planten. Met een kwastje doe ik het stuifmeel van de ene op de andere plant', legt hij uit. Dat is het begin van een langdurig proces, zoals dat niet alleen voor Hydrangea geldt, maar ook voor Lonicera 'Garden Clouds', waarover dit artikel gaat. Na de kruising is het wachten op zaailingen om het resultaat te kunnen zien. In de kas staan teelttafels met daarop bakken, met bij elkaar tienduizenden zaailingen van doelbewuste kruisingen van de verschillende veredelingslijnen waarmee de veredelaar bezig is. De goede zaailingen poot hij in P9-potjes. De beste daarvan plant hij een jaar later buiten in de volle grond. Daar beoordeelt hij ze gedurende drie jaar.


Alleen de mooiste, sterkste en beste

Rouwette heeft een eigen aanpak om tot goede, sterke planten te komen. 'Tijdens het uittesten spuiten we niets en bemesten we minimaal, twee keer per jaar langzaamwerkende meststoffen. Zo selecteer ik planten die klaar zijn voor de toekomst: van nature sterk en niet of weinig vatbaar voor ziektes en plagen.' Met de selecties, die een nummer krijgen, wordt verder gekruist, tot er cultivars zijn ontstaan die behalve sterk ook mooi zijn. Dit doen ze samen. Guido kijkt als boomkweker en hovenier: kun je ze telen en hoe doen ze het in de tuin? Petra kijkt met haar bloemistenoog naar de visuele kant.


'Zo selecteer ik planten die klaar zijn voor de toekomst: van nature sterk en niet of weinig vatbaar voor ziektes en plagen'

Van de potentieel goede selecties worden vervolgens stekken gemaakt - 100 per regel - voor een laatste blik. Vervolgens moeten er voldoende moerplanten komen voor de plantenkweker of eindkweker, om de planten vervolgens in grote aantallen te kunnen produceren.

'Purple Storm' heeft donkergroen blad met paars jong schot. Foto: Plantipp
'Purple Storm' heeft donkergroen blad met paars jong schot. Foto: Plantipp
De laatste, niet onbelangrijke stap in het proces is de bescherming van de nieuwkomer door kwekersrecht aan te vragen. Rouwette heeft dit uitbesteed aan Plantipp. Die zorgt niet alleen voor de aanvraag van het kwekersrecht, maar controleert ook of de boomkwekers die dit oppakken royalty's betalen. Verder begeleidt Plantipp de introductie bij de juiste boomkwekers en verzorgt de marketing en promotie - allemaal handelingen die Guido ondersteunen bij de continuïteit van het bedrijf.

Lonicera 'Garden Clouds'

Dit jaar introduceert Rouwette de Lonicera 'Garden Clouds'-serie. Deze selectie van Lonicera nitida, ook wel Chinese kamperfoelie of struikkamperfoelie genoemd, vertoont qua groeigedrag overeenkomsten met Buxus, maar is minder ziektegevoelig en groeit op alle goed doorlatende grondsoorten, in tegenstelling tot andere buxusvervangers.


Al in 2011 zag hij als hovenier de buxusmot vanuit het zuiden oprukken. Hij voorzag dat deze weleens tot grote problemen zou kunnen leiden in de Nederlandse tuinen. Zelf had hij op dat moment een mooie Lonicera nitida 'Red Tip' in de tuin staan. Deze koos hij als uitgangspunt. Het veredelingsproces begon in dit geval dus met slechts één plant. Rouwette maakte stekken, selecteerde de beste eruit, gaf ze een nummer en ging daarmee kruisen. 'Mijn streven was: volle, krachtig groeiende planten in meer verschillende kleuren. Dat is gelukt. Ze zijn er nu in drie kleuren: Lonicera nitida 'Garden Clouds', Green Breeze ('GRLN01'PBR), Lonicera nitida 'Garden Clouds' Purple Storm ('GRLN02'PBR) en Lonicera nitida 'Garden Clouds' Copper Glow ('GRLN03'PBR). Ze zijn in elke gewenste vorm te snoeien: als ballen, bolvormen en blokken. Deze snellere groeiers doen het ook goed in hagen.'

Andere veredelingsproducten

Rouwette grijpt de gelegenheid aan om kort iets over zijn andere producten te vertellen. Sinds drie jaar zijn zijn eerste pluimhortensia's op de markt. Belangrijk zijn de vorm en stevigheid van de struik, de bloeiperiode, de regenvastheid van de bloemen, het feit dat de bloemen op dezelfde hoogte zitten en de mooie kleuren. Ze zijn uiteraard ook goed winterhard, onderhoudsvriendelijk en ziekte-ongevoelig.


'Mijn streven was: volle, krachtig groeiende planten in meer verschillende kleuren. Dat is gelukt'

De eerste in de serie was Hydrangea 'Skyfall', die zilver won op GrootgroenPlus 2019. De bloempluimen hiervan zijn flink groter dan die van 'Limelight'. De witte bloemen verkleuren naar lichtroze en hebben grote, hyacintachtige bloemblaadjes. Daarna volgden 'Mojito', 'Graffiti', de dwergvariëteiten 'Hercules' en 'Little Spooky' en als nieuwkomer 'Little Fresco'. 'We gaan nog verder met veredelen. Dit jaar wordt 'Bonfire' als nieuwkomer geïntroduceerd.' Rouwette beperkt zich overigens niet tot H. paniculata, maar veredelt ook met andere Hydrangea. De eerste resultaten daarvan zijn H. arborescens 'Candybelle Bubblegum' en H. arborescens 'Candybelle Marshmallow'.

Peter van Groningen: ''Garden Clouds' kan zeker een plekje op de markt veroveren'
Peter van Groningen: ''Garden Clouds' kan zeker een plekje op de markt veroveren'
Naast pluimhortensia's en Garden Clouds heeft de veredelaar nog wat 'losse' nieuwkomers. Een daarvan is Physocarpus 'Little Ninja'. Dit is een dwergvorm van de bekende donkerrode struik in de tuin. Op het gebied van Prunus laurocerasus heeft hij drie cultivars ontwikkeld: 'Green Planet', die bolvormig groeit, geen bloemen met vruchten geeft en weinig tot geen last heeft van bladvlekkenziekte, 'Legend', met glanzend blad en dezelfde groei als P. rotundifolia, en als nieuwkomer 'Otto Supreme', die beter in de pot groeit dan 'Otto Luyken'.

Van den Dool Botanic

Peter van Groningen: 'We hebben een breed sortiment visuele planten voor balkon, terras en tuin.' Trots laat Peter van Groningen zijn bedrijf zien, het familiebedrijf Van den Dool Botanic. Dit jaar is hij zijn schoonvader opgevolgd, die nog steeds bij het bedrijf betrokken is en tijdens het gesprek even snel gedag komt zeggen. Op het bedrijf worden 100 à 150 verschillende soorten en cultivars gekweekt, die meer of minder bekend zijn. Een van de nieuwste aanwinsten is de Lonicera 'Garden Clouds'-serie van veredelaar Guido Rouwette.

Een wandeling over het bedrijf is een lust voor het oog: teeltvloeren vol planten die zich vlak voor aflevering op hun mooist laten zien. Zeker met af en toe een regenbuitje zijn de bladkleuren extra intens. 'We hebben een jong team en bouwen echt aan het bedrijf. De groei zit er goed in. Op dit moment zitten we op drie locaties in Boskoop, maar we komen alweer ruimte tekort', vertelt de boomkweker. Dat wil niet zeggen dat het bedrijf groeit om te groeien; het groeit met de vraag uit de markt mee. Behalve de buitenruimte zijn er ook kassen waarin gekweekt wordt. Daarin staan planten die geschikt zijn om in de kas op te kweken, zoals 'Daphne', 'Eriostemon' en 'Choisya'. Verder kunnen de jongere planten er prima overwinteren.

Kwaliteit en vernieuwing

Van Groningen richt zich bij zijn sortimentskeuze op gewassen die met minder gewasbeschermingsmiddelen geen problemen geven. Dat is niet alleen fijn voor de kweker zelf; gezonde planten doen het natuurlijk ook beter in de tuin. Voor de hovenier betekent dit minder onderhoud en minder uitval. Het bedrijf is gericht op kwaliteit. 'Ik geef als dat nodig is liever een extra snoeibeurt, zodat onze planten steviger en beter vertakt zijn.' De vraag ligt voor de hand waar hij deze gewassen vindt. 'Ik snuffel overal rond, bijvoorbeeld in de VS en Australië. Ik zoek online en in de literatuur naar kwekers en veredelaars. Soms blazen we oude soorten weer nieuw leven in. We hebben bijvoorbeeld pas een mooie fijnbladige Eucalyptus in de test, die ontstaan is uit een oud type. Door een goede manier van kweken kun je van planten uit het wild aantrekkelijke planten voor de tuin maken.' Ook Plantipp is een bron van vernieuwingen. Ze komen regelmatig met iets nieuws om uit te proberen. Alle planten van Van den Dool Botanic worden voorzien van etiketten met eenzelfde moderne, frisse uitstraling: met mooi beeld en goede informatie over de planten wat betreft snoei, winterhardheid en dergelijke.


''Garden Clouds' kan zeker een plekje op de markt veroveren'

Lonicera 'Garden Clouds'

Lonicera nitida, ook wel struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie genoemd, was al bekend in de aanlegsector. Anderhalf à twee jaar geleden benaderde Plantipp Van den Dool Botanic met de vraag of dit iets voor hen was. Van Groningen zag er wel wat in. ''Garden Clouds' is mooi bolvormig, kleinbladig, met mooi glanzend blad, groenblijvend, mooi van vorm en is er in drie kleuren: koper, paars en groen. Deze serie kan zeker een plekje op de markt veroveren; hij is goed bestand tegen ons klimaat, met weinig problemen.' De serie past ook goed in het streven van Van den Dool Botanic: gezonde gewassen die zonder problemen toekunnen met minder gewasbeschermingsmiddelen. Het uitgangsmateriaal komt van een kweker die halfwas planten in P9-potten maakt van de moerplanten van veredelaar Guido Rouwette. 'Ik ga ze in zevenliterpotten kweken.'


Boomkwekerij Jochems-Van Opstal

Jelle Havermans: 'We vinden de planten met de gekleurde toppen erg mooi'
Al sinds de introductie, twee jaar geleden, heeft Boomkwekerij Jochems-Van Opstal in Wernhout Lonicera 'Garden Clouds' in het assortiment. 'Ze werden ons aanbevolen door het licentiebedrijf. We vonden de planten met de gekleurde toppen er meteen erg leuk uitzien.'

'We kweken ze nu in alle drie de kleuren', vertelt Jelle Havermans van About Plants, de verkooporganisatie van Jochems-Van Opstal en collega-kweker Ron van Opstal. Tot nog toe is hij erg tevreden. 'Het zijn goede groeiers, die lekker compact blijven. We richten ons bewust op grotere potmaten. Door ze te snoeien, kun je er een mooie bol van maken. Dat geeft de planten een extra dimensie. Je ziet ze veel in de aanleg. Wij willen ons onderscheiden door er meer een visueel aantrekkelijk product van te maken.' De boomkwekerij is gespecialiseerd in een ruim assortiment sierplanten, met als vaste soorten Gaultheria, Pieris, Skimmia, siergrassen, laagblijvende coniferen en sierheesters in verschillende potmaten en kleuren. Deze planten komen terecht bij tuincentra, hoveniersbedrijven, groothandels en veilingen door heel Europa. De nieuwkomers passen hier goed bij.

Boomkwekerij Ad Vurens

Mark Vurens: 'We leveren de planten af als ze net frisse, gekleurde scheuten hebben'
Boomkwekerij Ad Vurens in Boskoop kweekte al Ilex crenata 'Dark Green' als bol in vijfliterpotten en ging op zoek naar planten met dezelfde groeiwijze. Het bedrijf kwam terecht bij Lonicera 'Garden Clouds'. De plant kwam goed uit de interne test van het boomkwekerijbedrijf. Sinds dit voorjaar staan er enkele duizenden bollen van 25 centimeter te groeien, om het komende voorjaar te worden verkocht.

De boomkwekerij is gespecialiseerd in de teelt van Ilex crenata 'Dark Green' en bodembedekkende rozen. Beide komen grotendeels terecht in tuincentra. De drie kleuren van 'Garden Clouds' passen mooi bij Ilex crenata 'Dark Green'. 'We hebben vorig jaar eerst 100 plantjes uitgetest om te zien wat de planten doen, waar je op moet letten en hoe het met de snoei gaat. Ze kwamen goed uit de test', vertelt Mark, de zoon van boomkweker Ad Vurens. De teelt duurt ongeveer een jaar. 'Planten die we in maart hebben geplant, kunnen we volgend jaar maart afleveren als ze net frisse, kleurrijke scheuten hebben.'

Pluspunten van de Lonicera 'Garden Clouds'-serie:

1. gemakkelijk in vorm te snoeien
2. niet gevoelig voor ziekten
3. alternatief voor Buxus
4. winterhard tot -18 ºC
5. fijn glanzend blad
6. bladhoudend

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER