Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De complete productie in één hand: van stekje tot leverbare plant

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels en Hein van Iersel, dinsdag 21 september 2021
116 sec


Young grower Arne van Acht over de toekomst van zijn containerkwekerij

Ruim een half miljoen planten staan er bij Arne van Acht (29) op de containervelden en de kans is groot dat deze young grower alle planten zelf in zijn handen heeft gehad. Meerdere keren zelfs, want Van Acht Potcultures kweekt de planten op van een stekje tot een leverbare plant, die zo naar het tuincentrum kan.

Arne van Acht kweekt de planten op van stekje tot leverbare plant
Arne van Acht kweekt de planten op van stekje tot leverbare plant

Arne van Acht heeft weliswaar alles in zijn handen gehad, maar dat wil niet zeggen dat hij alles zelf doet. Verre van dat. Van Acht zit in een maatschap met zijn ouders Jan (62) en Marian (60) en heeft daarnaast nog vier vaste krachten, een aantal min of meer vaste invallers en dan nog wat zaterdaghulpjes. Van Acht gebruikt de term zaterdaghulpjes, maar eigenlijk klopt dat niet. Op zaterdag is het bedrijf een groot deel van het jaar gesloten. Van Acht senior en junior hebben dan de handen vrij om andere dingen op de kwekerij te doen en zich niet te bekommeren over het aansturen van het personeel.

Verkoop

Verder is de arbeidsverdeling heel gebruikelijk. Vader Jan doet de teelt; junior houdt zich bezig met de verkoop van de planten, de planning en het personeel, maar staat daarnaast ook aan de potmachines en verricht dus alle voorkomende taken.


Een pot met drie stekken van <i>Pieris</i>
Een pot met drie stekken van Pieris
Van Achts specialiteit laat zich makkelijk samenvatten: leverbare zuurminnende planten als dwergrodo, Azalea, Pieris, Choysia en Andromeda, die gekweekt worden op een areaal van 3 hectare, waarvan 1,4 hectare onder glas. Ongeveer de helft van de planten wordt geleverd in eenliterpot; de andere helft verlaat het bedrijf in twee- of drieliterpot. Jaarlijks verkoopt Van Acht ongeveer 400.000 planten.

'Met een goede inzet kom je een heel eind'

Deze bedrijfsopzet is volgens Arne van Acht duurzaam te noemen. Het bedrijf bevindt zich pal tegen het dorpscentrum van Liempde aan; daardoor is de kans klein dat er nog grond vrijkomt. Verhuizen ziet junior voorlopig niet zitten. De verwachte groei van het bedrijf in de nabije toekomst zal daarom beperkt zijn. Dat heeft ook te maken met het feit dat een tweede locatie door Van Acht niet als optie wordt gezien.

Overname

Het is de bedoeling dat Arne van Acht het bedrijf van zijn ouders overneemt. Een harde datum staat daar niet voor, maar Van Acht junior denkt aan een termijn van drie tot vijf jaar. Nu al wordt ieder jaar bij de eindafrekening van de maatschap rekening gehouden met de toekomstige overname.


De verkoop van de planten is redelijk overzichtelijk. Dat gebeurt voor het grootste deel via een aantal tussenhandelaren die de planten in hun webshops aanbieden. Van Acht hoeft daarvoor niets anders te doen dan het maken van goede foto's. Arne van Acht: 'Wij hebben toegang tot de webshop van deze klanten en kunnen daar goede foto's in zetten, zodat de eindklanten weten wat ze kopen.

Personeel

Wat ziet Van Acht als de grote problemen in de toekomst? Personeelstekort hoort daar in ieder geval niet bij. Van Acht werkt in verband met de taal en verstaanbaarheid alleen met Nederlandse medewerkers en tot nu toe lukt het redelijk goed om mensen te vinden. Dat wil zeggen: zolang je geen mensen zoekt die een relevante opleiding hebben. Als je opgeleide medewerkers wilt hebben, zul je die in de visie van Van Acht zelf moeten opleiden. De mensen die Van Acht nu in dienst heeft, zijn veelal zij-instromers; zij hebben eerder een andere opleiding gehad, bijvoorbeeld tot sportdocent of boer. Daar is niks mis mee, aldus de jonge kweker: 'Met een goede inzet kom je een heel eind.'



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER